Lajmet

Kreu i Apelit në konferencën e fundit mburret me punën, ankohet për numrin e vogël të gjyqtarëve

Publikuar

Kryetari i Gjykatës së Apelit, Hasan Shala, ka mbajtur konferencë për medie në përmbyllje të mandatit.

Me këtë rast tha se nga 19 931 lëndë ta pazgjidhura kanë arritur që t’i zgjidhin 7 812 lëndë.

“Gjykata e Apelit në vitin 2021, ka hyrë 10, 811 lëndë të pa zgjidhura, të trashëguara nga vitet paraprake. Gjatë kësaj periudhe raportuese, i kemi pranuar edhe 9 120, numër ky  me i larti që është regjistruar ndonjëherë”.

“Në punë total i kemi pasur 19  931 lëndë. Nga to janë zgjidhur 7 812 lëndë. Në procedurë janë edhe 12 119 lëndë. Shumica e lëndëve të mbetura, apo më saktësisht 10 187 janë të natyrës civile”.  

Hasani është ankuar për numrin e vogël të gjyqtarëve, duke shtuar se kanë 11 më pak se që i’u duhen.

“…është pak për fajin tonë, më saktësisht Këshillit Gjyqësor të Kosovës, dhe pa aftësisë se tij, për t’i plotësuar pozitat e lira të gjyqtarëve të Gjykatës së Apelit. Aktualisht kemi  11 gjyqtarë më pak, sa janë të planifikuar për vitin 2021 dhe për çdo ditë vonese në emërimin e tyre, stoku i lëndëve të pazgjidhura veç vjen e rritet”.

Kurse sa i përket rasteve të korrupsionit tha se kanë pasur në punë 59 lëndë, ndërsa i kanë përfunduar 45 sosh.

“Sa i përket lëndëve që kanë të bëjnë me korrupsionin zyrtar dhe keqpërdorimin e detyrës zyrtare, në vitin 2020 kemi hyrë me 20 lëndë te pa zgjidhura. Gjatë këtij viti kemi pranuar edhe 39. Në total në pune kemi pasur 59 lëndë. Janë kryer 45. Vazhdojnë te mbesin në procedurë edhe 14. Shumica nga to janë lëndë qe kanë ardhur në javët e fundit”.

Fjalimi i plotë:

Të nderuar gazetarë,

Të nderuar përfaqësues të shoqërisë civil,

Të nderuar të pranishëm,

 Mirë se keni ardhur!

1. Raporti 6 mujor

Ju e dini se Gjykata e Apelit tash e 4 vjet, e ka traditë që përmes takimeve të tilla, të paktën dy herë në vit,  ta informoj opinionin publik, lidhur me ecurinë e punës në këtë institucion.

Atëherë, pa humbur shumë kohë, me lejoni t’iu njoftoj me të dhënat statistikore të këtij 6 mujori të punës.

Gjykata e Apelit në vitin 2021, ka hyrë 10, 811 lëndë të pa zgjidhura, të trashëguara nga vitet paraprake. Gjatë kësaj periudhe raportuese, i kemi pranuar edhe 9,120, numër ky  me i larti që është regjistruar ndonjëherë. Në punë total i kemi pasur 19, 931 lëndë. Nga to janë zgjidhur 7,812 lëndë. Në procedurë janë edhe 12, 119 lëndë.

Shumica e lëndëve të mbetura, apo më saktësisht 10, 187 janë të natyrës civile.  

Fatkeqësisht , me gjithë përpjekjet  tona, numri i lëndëve të pazgjidhura në divizionin civil po rritet dita ditës. Kjo po ndodhë për dy arsye. E para për shkak se këtë vit, kemi një numër jashtëzakonisht të madh, enorm do të thosha, të lëndëve që na vinë nga 7 gjykatat themelore. Në vitin e kaluar në këso kohe kishim të pranuara 2,742 lëndë civile. Ndërsa sivjet deri me tani kemi pranuar, 4,684 ose rreth 2,000 lëndë ma shume.

E dyta, është pak për fajin tonë, më saktësisht Këshillit Gjyqësor të Kosovës, dhe pa aftësisë se tij, për t’i plotësuar pozitat e lira të gjyqtarëve të Gjykatës së Apelit. Aktualisht kemi  11 gjyqtarë më pak, sa janë të planifikuar për vitin 2021,  dhe për çdo ditë vonese në emërimin e tyre, stoku i lëndëve të pazgjidhura veç vjen e rritet.

Në Departamente dhe divizione tjera, situata është më e mirë.  Në Departamentin për Krime të Rënda kemi vetëm 97 lëndë në punë. Në atë Special 7. Në këto dy departamente  lendet kryhen brenda javësh, gjë që është në përputhje me standardet më te mira, për gjykim në kohë të arsyeshme. Ka një tendencë të rritjes se lëndëve në Departamentin Administrativ. Vetëm gjatë këtij 6 mujori, kemi pranuar gati 500 lëndë te tilla, shifër kjo e përafërt me krejt lendet e pranuara gjatë vitit 2020. Andaj në këtë Departament, për ta menaxhuar ma mirë situatën, si kryetar i Gjykatës, e kam rrit numrin e gjyqtarëve nga 2  në 3, dhe numrin kolegjeve nga 1 në 2.

2. Lendet e Korrupsionit

Sa i përket lëndëve që kanë të bëjnë me korrupsionin zyrtar dhe keqpërdorimin e detyrës zyrtare, në vitin 2020 kemi hyrë me 20 lëndë te pa zgjidhura. Gjatë këtij viti kemi pranuar edhe 39. Në total në pune kemi pasur 59 lëndë. Janë kryer 45. Vazhdojnë te mbesin në procedurë edhe 14. Shumica nga to janë lëndë qe kanë ardhur në javët e fundit.

3. Përmbyllja e mandatit

Meqenëse është konferenca ime e fundit për media në cilësi të kryetarit të Gjykatës së Apelit, me lejoni që shumë shkurt, ta bëjë një përmbledhje të punëve me kryesore që janë bërë gjatë mandatit tim.

  • Është rritur numri i lëndëve te zgjidhura.

Pra edhe në vitin 2020, ndonëse kanë qenë rrethanat çfarë kanë qenë, ku kemi punuar me staf te reduktuar, ku kemi pas një numër jashtëzakonisht të madh, të infektuarve me Covid 19, kemi arritur t’i zgjidhim mbi 15 mijë lëndë, duke u bërë kështu gjykata me përformancen me te mirë në Kosovë.

  • Është rritur në mënyrë te konsiderueshme, por jo mjaftueshme  numri i gjyqtarëve dhe stafit mbështetës. 

Kjo ka ndodhurme insistimin tonë të vazhdueshëm, kërkesat tona të panumërta dhe presionin mbi organet gjegjës.

  • Janë nxjerr 2  buletine të praktikes gjyqësore te Gjykatës së Apelit.
  • Janë përmirësuar kushtet e punës se gjyqtarëve dhe stafit mbështetës.  
  • Është funksionalizuar Divizioni i Gjykatës se Apelit ne veri te Mitrovicës, i cili ndonëse ka pasur tendenca e presione, nuk kam lejuar për asnjë moment të punoj në kundërshtim me infrastrukturën ligjore të Kosovës, dhe kundër interesit të drejtësisë.
  • Është funksionalizuar Departamenti Special i Gjykatës së Apelit.
  • Është rritur transparenca dhe komunikimi me publikun. Jemi gjykata e vetme që krahas   i publikojmë raportet individuale të punës së gjyqtarëve në ëeb-portal.  
  • Është rritur efikasiteti dhe përgjegjësia në punë.
  • Është rritur cilësia në punë dhe cilësia e shërbimeve.
  • Nuk kemi pasur ndonjë gjyqtarë me procedurë penale.

Për fund, me lejoni t’iu falënderoj edhe njëherë për bashkëpunimin qe kemi pasur këto vite. Ka qenë një bashkëpunim shumë i mirë. Ne si gjykatë jemi munduar që gjithmonë te jemi në dispozicionin tuaj, duke iu përgjigjur kërkesave tuaja në kohë sa më të arsyeshme, duke i dëgjuar shqetësimet tuaja dhe duke i hapur dyert për ju. Nga ana tjetër edhe ju me profesionalizimin dhe përkushtimin e jashtëzakonshëm, keni qenë gjithmonë në shërbim të informimit të drejtë dhe drejtësisë.  

Faleminderit!

Lajmet

Kryetari i Bashkisë së Portos, Rui Moreira, nderohet nga UBT me çmimin “Leadership Excellence Award”

Publikuar

nga

Në një ceremoni të mbajtur me rastin e ndarjes së Çmimit Tradicional të UBT-së “Leadership Excellence Award”, kryetari i Bashkisë së Portos, Rui Moreira, u nderua për kontributin e tij të shquar në zhvillimin dhe udhëheqjen e qytetit të Portos.

Vendimi për të ndarë këtë çmim u mor nën patronatin e Presidentit të UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi, dhe u bë i ditur nga Këshilli Akademik i Universitetit.

Rektori Hajrizi u përqendrua në rëndësinë e roli të liderëve në përmirësimin e jetës shoqërore dhe zhvillimin e komuniteteve gjatë një deklarate të tij të fundit. Ai vlerësoi kontributin themelor të kryetarit Rui Moreira në avancimin dhe transformimin e qytetit të Portos, duke e cilësuar atë si një model frymëzimi për liderët e tjerë në Evropë dhe më gjerë.

Hajrizi theksoi se kryetari Moreira ka shërbyer si një shembull i mirë për të treguar se si një lider mund të ndikojë në zhvillimin e qytetit dhe të kontribuojë në rritjen e cilësisë së jetës për banorët e tij. Ai gjithashtu e përshkroi kryetarin si një person frymëzues për të tjerët, duke inkurajuar liderët e tjerë të marrin masa dhe të promovojnë inovacionin dhe përparimin në komunitetet e tyre.

Në këtë kontekst, rektori Hajrizi theksoi se bashkëpunimi dhe shkëmbimi i përvojave me liderë të suksesshëm si Rui Moreira ka qenë një nga elementët kyç për suksesin dhe avancimin e UBT-së si një universiteti i inovacionit dhe arsimit të lartë në Kosovë dhe rajon.

Në anën tjetër, kryetari Rui Moreira, duke pranuar këtë çmim të lartë, shprehu mirënjohjen e tij për njohjen e dhënë dhe theksoi rëndësinë e bashkëpunimit të ngushtë mes institucioneve akademike dhe autoriteteve lokale.

Rui Moreira theksoi se UBT është një institucion i arsimit të lartë që ndihmon në promovimin e një shoqërie të bazuar në dije dhe zhvillimin e kapitalit njerëzor për të krijuar prosperitet dhe cilësi të jetës për popullatën. Ai vlerësoi rolin e UBT-së si një nga institucionet më inovative jo vetëm në Kosovë, por edhe në rajonin e gjerë.

UBT, sipas kryetarit Moreira, është një universitet prestigjioz që ka një rol kyç në përmirësimin e cilësisë së arsimit dhe në zhvillimin e një mjedisi të përshtatshëm për rritjen e aftësive akademike dhe profesionale të studentëve të saj. Ky institucion është konsideruar si një shembull i suksesshëm për inovacionin dhe përparimin e arsimit të lartë në rajon.

“UBT është padyshim një nga institucionet më inovative të arsimit të lartë, jo vetëm në Kosovë por në rajon. Është një universitet prestigjioz me rëndësi qendrore për rajonin, domethënë për promovimin e një shoqërie të bazuar në njohuri dhe trajnimin e kapitalit njerëzor të aftë për të gjeneruar prosperitet, qëndrueshmëri dhe cilësi të jetës për popullatën”, u shpreh Moreira, kryetari i Portos.

Ky akt nderi tregon për respektin dhe vlerësimin e shfaqur ndaj kontributit të kryetarit Moreira në përmirësimin e jetës urbane dhe si model tek qytetarët për zhvillim të qëndrueshëm dhe frymëzim të tjerëve në fushën e udhëheqjes./UBTNews/

 

Vazhdo të lexosh

Lajmet

OKB: Firmat që dërgojnë armë në Izrael mund të konsiderohen bashkëpunëtore në abuzime

Publikuar

nga

Një grup ekspertësh të Organizatës së Kombeve të Bashkuara kanë paralajmëruar prodhuesit e armëve dhe municioneve që të mos marrin pjesë në dërgimin e armëve në Izrael, teksa thonë se kjo mund t’i bëjë ata bashkëpunëtorë në abuzimet e të drejtave të njeriut dhe shkeljet e ligjit ndërkombëtar.

Grupi prej 30 ekspertësh, duke përfshirë disa raportues të posaçëm të OKB-së, tha se prodhuesit e armëve që furnizojnë Izraelin duhet të ndalojnë transferimet e tyre të materialit luftarak “edhe nëse ato ekzekutohen sipas licencave ekzistuese të eksportit”.

“Këto kompani, duke dërguar armë, pjesë, komponentë dhe municione për forcat izraelite, rrezikojnë të jenë bashkëpunëtore në shkelje të rënda të të drejtave ndërkombëtare të njeriut dhe ligjeve ndërkombëtare humanitare”, thanë ekspertët në një deklaratë./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Lajmet

Konjufca në SEECP: Kosova të njihet nga të gjitha vendet e Evropës Juglindore

Publikuar

nga

Kryetari i Kuvendit të Kosovës, Glauk Konjufca, mori pjesë në seancën e 11-të plenare të Asamblesë Parlamentare të Procesit të Bashkëpunimit të Evropës Juglindore (SEECP PA) në Shkup.

Konjfuca tha se vizioni për bashkëpunim dhe për arritje të aspiratave të përbashkëta përmban ndër të tjera në vetvete edhe njohjen e Kosovës nga të gjitha vendet e këtij rajoni, në mënyrë që t’i hapet rruga e bashkëpunimit të plotë.

Ai theksoi nevojën për të mbështetur aspiratën e Kosovës për anëtarësim në struktura ndërkombëtare, duke përfshirë edhe Këshillin e Evropës, në frymën e përkushtimit për një rajon sa më të bashkuar.

“Një gjë e tillë u arrit më herët me liberalizimin e vizave për qytetarët e vendit tonë, gjë për të cilën jemi mirënjohës dhe kjo duhet të përsëritet, në frymën e të ardhmes së përbashkët”, tha Konjufca.

Ai potencoi se sulmi terrorist në Banjska më 24 shtator 2023 ishte goditje e rëndë jo vetëm për bashkëpunimin, por edhe për sigurinë dhe stabilitetin rajonal, andaj ky akt duhet dënuar nga të gjithë pa përjashtim, ndërsa përgjegjësit që po strehohen dhe mbrohen nga Serbia duhet të vihen përballë drejtësisë.

Pa këto qëndrime dhe veprime, do të jetë e vështirë të arrihen synimet e SEECP”, tha Konjufca.

Në vazhdim të fjalës së tij kryetari i Kuvendit të Kosovës potencoi përparimin e jashtëzakonshëm që ka bërë Kosova në zhvillimin ekonomik dhe shoqëror, në qeverisjen demokratike dhe të drejtat e njeriut, në luftën kundër korrupsionit, në rritjen e transparencës dhe llogaridhënies.

“Strategjia për Evropën Juglindore 2030 duhet të përmbushë premtimin e saj për të mos lënë askënd pas dhe për të nxitur një rajon ku çdo shtet mund të lulëzojë”, tha ai.

Në përmbyllje të punimeve të seancës së 11-të plenare të Asamblesë Parlamentare të Procesit të Bashkëpunimit të Evropës Juglindore pjesëmarrësit dolën me një deklaratë të përbashkët finalizuese.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

Forumi Ekonomik Kosovë – Portugali në UBT: Vizioni për inovacion dhe zhvillim ekonomik  

Publikuar

nga

Forumi Ekonomik Kosovë – Portugali me temë “Roli i arsimit në rritjen dhe zhvillimin ekonomik”, u mbajt më 20 qershor në Kampusin Inovativ të UBT-së në Lipjan. Ky forum mblodhi figura të shquara nga fusha e arsimit dhe zhvillimit ekonomik, të cilët diskutuan mbi rëndësinë e arsimit në promovimin e rritjes dhe zhvillimit ekonomik.

Folësit kryesorë ishin Elvira Fortunato, Prorektore e Universitetit NOVA, Edmond Hajrizi, Rektor i UBT-së, Rodrigo Martins, President i Akademisë Evropiane të Shkencave, Nelson Fernandes, Komisioner nga Dhoma Ekonomike Evropiane EEIGCham dhe Rui Vinhas da Silva, Drejtor për Zgjerimin Global, Studime Ekzekutive ISCTE.

Rektori i UBT-së, Edmond Hajrizi, foli për rëndësinë e inteligjencës artificiale në përdorimin e njohurive ekzistuese dhe nevojën për të vazhduar kërkimet dhe testet në fusha të ndryshme për të përparuar teknologjinë. Ai theksoi se teknologjia është e domosdoshme për të përshpejtuar proceset dhe për të rritur volumet, por theksoi gjithashtu se arsimimi dhe kompetenca e njerëzve janë kyçe për rritje dhe zhvillim.

Rektori Hajrizi gjithashtu foli për rëndësinë e revolucioneve konvergjente, ku bashkimi i njohurive ekzistuese krijon njohuri të reja, dhe për rolin e uljes së kostos së teknologjisë në nxitjen e kreativitetit dhe përfshirjen e vendeve të vogla në zhvillimin global. Hajrizi thekson gjithashtu rëndësinë e sistemit dhe kompleksitetit të ri në zhvillim, e që sipas tij kjo nuk mund të ndodh nëse nuk i çojmë përpara gjërat.

“Zhvillimi nuk mund të ndodhë nëse nuk i çojmë përpara gjërat. Niveli i përparimeve ka nevojë për sisteme të reja dhe kompleksitet të ri, dhe kjo është diçka me të cilën duhet të merremi. Nuk është e lehtë. Njerëzit sot po jetojnë më mirë dhe nuk duan të punojnë në punë fizike. Kjo është një sfidë. Jetojmë më mirë, duam të rritemi dhe të kemi një cilësi më të mirë jete, por ndonjëherë kemi ende nevoja bazë që duhen përmbushur. Ky është një kompleks interesant për t’u zgjidhur dhe për të gjetur se si do ta bëjmë këtë”, theksoi rektori i UBT-së, Edmond Hajrizi.

Elvira Fortunato, Prorektore e Universitetit NOVA, theksoi se mentaliteti dhe pjesa e problemit qëndrojnë brenda nesh, jo brenda industrive apo shoqërive. Ajo nënvizoi nevojën që universitetet dhe institucionet politeknike të angazhohen më shumë me botën reale dhe të lënë pas kulla e fildishtë. Një pjesë e madhe e problemit, sipas saj, është mungesa e komunikimit efektiv.

“Sigurisht, jemi këtu për të zgjidhur problemet. Për shembull, kemi një problem të madh sepse nuk komunikojmë siç duhet. Ne thjesht informojmë. Problemi është se jemi të dobët në komunikim. Në dy vitet e fundit, në funksionin tim të mëparshëm, kam pasur privilegjin të udhëtoj shumë, për shembull, në Portugali. Kam zbuluar shumë gjëra të reja, shumë kompani të reja dhe startup-e. Këto gjëra nuk janë të njohura. Duhet të diskutojmë më shumë dhe të promovojmë këto ambiente, jo vetëm brenda universiteteve, por edhe brenda rajoneve dhe komuniteteve. Duhet të jemi më të angazhuar dhe të përfshirë. Ky është mesazhi im kryesor”, u shpreh Fortunato.

Rodrigo Martins, President i Akademisë Evropiane të Shkencave, vuri në dukje se për të realizuar çdo projekt, nevojiten fonde. Ai është krenar për kontributin e tij në hartimin e strategjive që lejojnë universitetet të angazhohen në mësim dhe kongrese. Ndërsa strategjitë dhe kurset tradicionale janë të rëndësishme, kreativiteti dhe inovacioni shpesh mungojnë dhe kërkojnë rrjetëzim.

“Ideja është të identifikohen fushat strategjike dhe të krijohen rrjete bashkëpunimi. Ky është një pilot-projekt dhe është i hapur tani për të aplikuar. Mendoj se Kosova mund të përfitojë nga kjo. Qëllimi nuk është të jemi të izoluar, por të krijojmë rrjete në katër fusha që Europa i konsideron kritike: ndërtimi, lëvizshmëria, energjia dhe elektronika. Këto fusha janë të rëndësishme për zhvillimin dhe përmirësimin e teknologjisë. Projekti është i hapur për aplikime dhe mund të gjeni strategjitë dhe mundësitë e rrjetëzimit në fushën e materialeve të avancuara. Qëllimi nuk është të jemi të izoluar, por të përziejmë dhe të zhvillojmë bashkëpunime efektive, duke respektuar fondet dhe duke u përqendruar në krijimin e vlerës”, vlerësoi Martins.

Në fund të Forumit Ekonomik Kosovë – Portugali mbi temën “Roli i arsimit në rritjen dhe zhvillimin ekonomik”, u zhvillua një sesion i pyetjeve dhe përgjigjeve me pjesëmarrësit.

Diskutimet u përqendruan në çështje të ndryshme si: “Roli i inteligjencës artificiale në arsim dhe zhvillim ekonomik, Nevoja për bashkëpunim më të ngushtë mes institucioneve akademike dhe sektorit privat, Rrjetëzimi dhe inovacioni në fushën e materialeve të avancuara dhe teknologjisë. Mënyrat për të përmirësuar komunikimin dhe përfshirjen e komunitetit në inovacione dhe startup-e”.

Pyetjet dhe diskutimet ofruan një platformë për të theksuar sfidat dhe mundësitë për të ardhmen e arsimit dhe zhvillimit ekonomik në Kosovë dhe më gjerë./UBTNews/

DIONESA EBIBI

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara