Lajmet

Krijimi i rrëfimeve: Strategji për turizmin e Greqisë dhe Kosovës në UBT

Ky aktivitet mbështeti një platformë për diskutime të thella, duke sjellë një freskësi dhe një vështrim të ri për botën e turizmit.

Publikuar

Në një ditë të shkëlqyeshme pranverore, hapësirat e UBT-së u mbushën me energji dhe pasion për temën e workshopit: “Integrimi i zhvillimit të turizmit me përvojat: rasti i Greqisë”. Profesorët dhe nxënësit u përballën me një debat të ndritur duke shkëmbyer idetë dhe përvojat e tyre. Në këtë arenë të frymëzimit dhe eksplorimit, profesorët u bënë udhëheqës të diskutimeve intelektuale, duke ndezur shkëndijat e kreativitetit tek studentët.

Ky aktivitet mbështeti një platformë për diskutime të thella, duke sjellë një freskësi dhe një vështrim të ri për botën e turizmit.

Ambasadorja e Greqisë në Republikën e Kosovës, Heleni Vakali ka theksuar rëndësinë e bashkëpunimit mes dy vendeve në fushën e arsimit dhe kulturës, ambasadorja inkurajoi të gjithë  pjesëmarrësit për të ndërlidhur dhe për të siguruar një të ardhme më të ndritur për aktivitete të ngjashme. Deklarata e saj përshkruan qartë një angazhim të thellë për bashkëpunim dhe zhvillim të të ardhmes së përbashkët mes dy vendeve.

“Faleminderit UBT-së, prorektorit, profesorëve, që organizoni këtë ngjarje. Dua gjithashtu të falënderoj profesorët e universitetit grek që kanë ardhur nga Greqia. Shpresoj që kjo ngjarje të japë një mundësi për të gjithë, studentë dhe mësues, që ndërveprimi i sotëm të sigurojë një mundësi të pasur për aktivitete në të ardhmen. Kështu që ju faleminderit shumë që na pritë në ambientin tuaj të shkëlqyeshëm në këtë dhomë inovative. Urime për studentët tuaj, mësuesit dhe tërë institucionin”, deklaroi Heleni Vakali, ambasadore e Greqisë në Republikën e Kosovës.

Deklarata e prorektorit Visar Hoxha shënon një përmbledhje të pasur të qëllimeve dhe vlerës së kësaj ngjarjeje për të gjithë pjesëmarrësit. Hoxha konsideroi se duke integruar përvojën greke në këtë kontekst, ngjarja shikon studimin e rasteve të suksesshme dhe lidhjen e tyre me rrëfimin dhe zhvillimin ekonomik.

“Është nder për mua të hap ngjarjen sot, e cila është një ngjarje shumë e rëndësishme, një workshop që integron zhvillimin e turizmit me përvojën greke. Do të ishte shumë interesante për studentët dhe stafin akademik të dëgjonin studimin e rastit nga Greqia për mënyrën se si zhvillimi ekonomik është i lidhur me zhvillimin e turizmit dhe si është përfshirë rrëfimi. Ishte shumë frymëzuese për të dëgjuar se si zhvillimi i turizmit dhe zhvillimi ekonomik mund të lidhen me rrëfimin, dhe do të kemi një diskutim shumë frytdhënës me kolegë nga Greqia”, deklaroi Hoxha.

Profesori Anastasios Panopoulos, analizoi turizmin përmes perspektivës së rrëfimit në workshopin e tij, duke e prezantuar si “Turizmi nëpërmjet lentës së rrëfimit”. Në këtë sesion, ai kërkon të eksplorojë dhe të argumentojë se si rrëfimi është një mjet i fuqishëm për të kuptuar, përjetuar dhe promovuar fenomenin e turizmit në mënyrë më efektive.

“Kështu që ne kemi nevojë për autenticitet në rrëfime. Sa më autentike janë ato, aq më shumë besoni në to. Nëse shihni diçka të çuditshme ose diçka që besoni se është një njoftim i paguar, nuk do ta besoni atë. Por nëse shihni një rrëfim personal dhe besoni se është autentik dhe ndjeheni identik me personin që ka rrëfimin, ndoshta dëshironi ta përjetoni përsëri. Elementi kyç pas rrëfimit është autenticiteti. Pra, kjo është arsyeja pse dëshirojmë që secili prej jush të ndajë rrëfimet tuaja, sepse njerëzit e tjerë do të mendojnë për to si të besueshme dhe autentike, dhe ky është një çelës për sukses”, deklaroi profesori Anasatasios Panopoulos.

Profesoresha Sophia Delipalla, shqyrtoi aspektet ekonomike të turizmit në një prezantim të saj me titullin “Aspektet ekonomike të turizmit”. Në këtë segment, ajo thekson progresin e qëndrueshëm ekonomik të Kosovës gjatë dekadës së fundit. Delipalla përshkruan se si ekonomia e vendit është larguar nga modeli tradicional i rritjes, i cili bazohet në një varësi të lartë nga ndihmat e jashtme apo diaspora, dhe ka kaluar në një fazë të zgjerimit të qëndrueshëm në konsum dhe investime.

“Kosova ka përjetuar përparim ekonomik të qëndrueshëm gjatë dekadës së kaluar. Ekonomia është larguar nga një model rritjeje bazuar në një varësi të lartë nga hyrjet e ndihmës së jashtme, falë një zgjerimi të qëndrueshëm në konsum dhe investime, kryesisht për shkak të hyrjeve të diasporës. Remitancat përbëjnë gati 15 për qind të GDP-së, ku shumica shkojnë për konsum. Turizmi i diasporës gjatë muajve të verës përfaqëson një pjesë të rëndësishme, me 90 për qind të hyrjeve turistike të lidhura me udhëtime të diasporës”, deklaroi profesoreshë Sophia Delipalla.

Profesoresha Aspasia Vlachvei, shprehu rëndësinë e turizmit për ekonominë greke. Ekspertja paraqiti një pasqyrë të përgjithshme të situatës së turizmit në Greqi duke theksuar që Greqia renditet e 13-ta në botë për ardhjen e turistëve globalë.

“Në mesin e 5 brendeve më të forta turistike ndërkombëtare, kontributi i turizmit në ekonominë greke në vitin 2029 përputhej me 12.6 për qind të GDP-së. Në vitin 2019, kishte 34 milionë turistë jo rezidentë. Greqia renditet e 13-ta në kohët e ardhjes së turistëve globalë; megjithatë, shpenzimi për vizitor është në mënyrë të konsiderueshme më i ulët krahasuar me vende të tjera të perëndimit. 60 për qind e turistëve shkojnë në 3 rajonet ishullorë: Ishujt Jonik, Egjeun e Jugut dhe Kreta. 60 për qind e hoteleve kanë një restorant, me pjesën e të ardhurave të përfituara nga ky sektor që arrin në mesatarisht 44.6 për qind”, deklaroi ajo.

Me një fokus të qëndrueshëm dhe bashkëpunimin e vazhdueshëm, është e mundur që turizmi në Greqi dhe Kosovë të ecë përpara, duke përfituar nga potencialet e rrëfimit dhe zhvillimit ekonomik të ndërlidhur me këtë sektor. Workshopi në UBT shënoi një hap pozitiv drejt këtij drejtimi dhe përshkroi një vizion të ndritur për të ardhmen e turizmit në këto dy vende./UBTNews/

Dionesa Ebibi

Lajmet

​BE mban trendin e rënies së emetimeve të gazrave serrë

Publikuar

nga

Trendi në rënie në emetimet e gazrave serrë të BE-së vazhdoi gjatë gjithë vitit 2023 me një rënie prej pak më shumë se 5%, sipas të dhënave të Eurostat të publikuara këtë javë.

Shtetet anëtare të BE-së lëshuan më shumë se 3.4 miliardë ton ekuivalent të dyoksidit të karbonit të gazeve serrë në vitin 2023. Kjo është 5.1% më pak se në vitin 2022, kur u lëshuan rreth 3.6 miliardë ton ekuivalent të dyoksidit të karbonit.

Bullgaria emetoi 47.5 milion ton ekuivalent të dyoksidit të karbonit ose rreth 1.4% të emetimeve të gazit serrë të BE, sipas llogaritjeve të BTA bazuar në të dhënat e Eurostat.

Vendi uli emetimet e gazeve serrë me pothuajse një të pestën (-19.6%) në 2023, duke regjistruar rënien e dytë më të madhe pas Estonisë (-27%).

Në tremujorin e katërt të vitit të kaluar, Bullgaria u rendit e dyta në mesin e vendeve anëtare të BE-së me uljen më të madhe të emetimeve të gazrave serrë. Pas Estonisë (-23%), ky vend regjistroi një rënie prej afro 17% nga viti në vit.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

Edhe Spanja do ta njohë shtetin palestinez bashkë me vendet tjera

Publikuar

nga

Kryeministri spanjoll, Pedro Sanchez njoftoi të premten se vendi i tij do ta njohë shtetin palestinez bashkë me vendet tjera.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

IBM ka në plan të krijojë 800 vende të reja pune

Publikuar

nga

IBM-ja njoftoi se planifikon të punësojë deri në 800 persona në Irlandë për të ndërtuar një sistem softueri të avancuar sipas teknologjisë së Inteligjencës Artificiale.

Kjo shënon numrin më të madh të vendeve të punës në sektorin shumëkombësh të vendit. IBM është tashmë një nga punëdhënësit më të mëdhenj shumëkombësh në Irlandë me 3 mijë persona staf.

Përmes posteve të reja do t’u kërkohet punonjësve të krijojnë softuer të avancuar bazuar në inteligjencë artificiale gjeneruese në fushat sikurse siguria, automatizimi, etj./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Art

Gruaja më e pasur e Australisë kërkon që të largohet portreti i saj nga një ekspozitë

Publikuar

nga

Arti është subjektiv. Dhe përderisa shumica e artistëve dëshirojnë të ndajnë punën e tyre me botën, nuk ka garanci se publiku do ta kuptojë apo pëlqej punën e tyre artistike.

Kështu duket të jetë edhe rasti i një pikture nga artisti vendas, Vincent Namatjira, që përfshin një portret të gruas më të pasur në Australi, manjates së minierave Gina Rinehart.

Rinehart i ka kërkuar Galerisë Kombëtare të Australisë (NGA) të largojë portretin e saj, një prej 21 veprave të tij individuale që përbëjnë një pjesë të vetme në ekspozitën e Namatjiras, “Australia in Color”.

Kjo ekspozitë po shfaqet në galerinë e kryeqytetit australian, Kanberra, që nga muaji mars.

Subjekte të tjera të kësaj ekspozite janë edhe Mbretëresha Elizabetë II, muzikanti amerikan, Jimi Hendrix, aktivisti australian për të drejtat e aborigjenëve Vincent Lingiari, si dhe ish-kryeministri australian, Scott Morrison./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara