Lajmet nga UBT

Konferencë Ndërkombëtare në UBT – fokusi në “Ndërtimi i Ekosistemeve të Qëndrueshme të IoT”

Konferenca synon të adresojë sfidat dhe mundësitë në fushën e IoT dhe të promovojë zgjidhjet e qëndrueshme për mjedisin dhe industrinë.

Publikuar

Dita e mërkurë e 24 prillit do ta gjejë Qytetin e Mençur të UBT në Lipjan nën organizimin e Konferencës Ndërkombëtare 2024 mbi “Building Sustainable IoT Ecosystems”. Konferenca synon të adresojë sfidat dhe mundësitë në fushën e IoT dhe të promovojë zgjidhjet e qëndrueshme për mjedisin dhe industrinë.

Rektori i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi vë në theks se zhvillimi i kësaj konference dhe rezultatet që do të nxirren nga përfundimi i saj, parashikohen të sjellin inovacionin më të madh në teknologjinë e Kosovës.

“Qëllimi kryesor i konferencës është të ofrojë një platformë për rritjen e ndërgjegjësimit dhe shkëmbimin e përvojës në ndërtimin e qëndrueshmërisë së IoT, duke filluar nga koncepti dhe projektimi, deri te implementimi dhe operacionet. Diskutimet përqendrohen në zgjidhjet inovative që integrojnë energjinë e rinovueshme, parimet e dizajnit etik dhe strategjitë për të adresuar sfidat e efikasitetit, elasticitetit dhe barazisë”, thekson Rektori Hajrizi.

Konferenca ofron një gamë të gjerë temash, duke përfshirë integrimin e energjisë së rinovueshme në IoT, parimet e ekonomisë rrethore, dizajnin etik të IoT, qytetet e mençura dhe qëndrueshmërinë urbane, monitorimin dhe përshtatjen e klimës, ndikimin social dhe inovacionin, sigurinë kibernetike dhe politikat rregullatore.

“Konferenca duke u fokusuar në nevojat specifike të zgjidhjeve inteligjente bazuar në IoT/IOE për transformimin e gjelbër dhe zhvillimin e kapaciteteve institucionale, synon të sjellë një kontribut të rëndësishëm për projektin evropian “IoT Green Transformation for Academic Society and Business Oriented Ecosystem in Western Balkans (IOT-ECO)”, thekson Dekani i Shkencave Kompjuterike dhe Inxhinierisë, Besnik Qehaja.

Sipas tij, ky projekt synon ndërtimin e një Smart City në UBT-Lipjan, ku do të përfshihen sensorë të ndryshëm që do të mbledhin dhe monitorojnë informacionin për panelët solarë, serat për mbjellje, parkingjet dhe të gjitha fushat e jetës në kampus.

Për të përmbushur qëllimin e projektit, secili grup punues organizon prezantime në fushat përkatëse, duke sjellë kontributin e tyre në zgjidhjet për të adresuar nevojat e specifikuara. Pjesëmarrësit në këtë konferencë përfshijnë përfaqësues nga Kosova, Amerika, Bullgaria dhe Austria. Në shtjellimin e projektit është përmendur edhe një aspekt i rëndësishëm i tij, Metaversi i UBT-smartcity, një koncept i ri që paraqet kampusin në realitetin virtual. Ky inovacion synon të sjellë një përparim të madh në teknologjinë e Kosovës, duke përfshirë edhe shfaqjen e gjendjes së sensorëve realë në ambientin virtual të Metaversit. Ky përparim parashikohet të jetë një prej inovacioneve më të rëndësishme të vitit në Kosovë.

Në mesin e shumë përfaqësuesve dhe prezantimeve, Rektor i UBT, Prof. Dr. Edmond Hajrizi, do të hap sesionet e prezantimeve me diskutimin mbi “Implementation of IoT hub and digital twins at UBT smart and self-sustainable city”. Po ashtu në fjalën përshëndetëse do të jetë prezent edhe Galia Marinova, Menaxhere e Projektit të IoT Eco në TU Sofia, kurse Profesori Terrence Egan nga Eastern Florida State College do të ndaj njohuritë e tij mbi programimin e integruar “Embedded systems programming”. Konferenca reflekton angazhimin e akademisë dhe biznesit për të përdorur teknologjinë për të shndërruar mjedisin dhe të rrisë kapacitetet institucionale.

Konferenca do të fillojë në orën 09:00 dhe do të zgjasë deri në orën 15:00. Agjenda e programit përfshin përfaqësues nga fusha e teknologjisë dhe kjo konferencë synon të promovojë një mjedis ku industritë inovative lidhen me përgjegjësinë sociale dhe ruajtjen e mjedisit./UBTNews/

Lajmet nga UBT

UBT renditet në mesin e top 100 universiteteve në botë në fushën e arkitekturës dhe inxhinierisë civile

Publikuar

nga

UBT po vazhdon të merr vlerësime të rëndësishme dhe njohje të kontributit në arenën ndërkombëtare.

UBT falë kontributit dhe punës së studentëve dhe stafit akademik është renditur si i vetmi institucion i arsimit të lartë privat në mbarë trojet shqiptare në mesin e top 100 universiteve botërore në fushën e arkitekturës dhe inxhinierisë civile në INSPIRELI AWARDS.

Rektori i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi ka vlerësuar lartë kontributin e secilit student dhe stafit akademik për këtë arritje, e cila dëshmon edhe njëherë se UBT vazhdon rrugën me hapa të sigurt drejt përsosmërisë akademike dhe profesionale. Ai theksoi se ky sukses është rezultat i punës së palodhshme dhe përkushtimit të gjithanshëm për të ofruar një arsim cilësor dhe për të inkurajuar inovacionin dhe krijimtarinë në fushën e arkitekturës dhe inxhinierisë civile.

“Jemi krenarë për këtë arritje të madhe dhe për reputacionin që kemi ndërtuar në arenën ndërkombëtare. Ky sukses nuk është vetëm një reflektim i punës sonë të palodhshme, por edhe një nxitje për të vazhduar të investojmë në cilësinë e arsimit dhe kërkimit shkencor”, tha Rektori Hajrizi.

Renditja e UBT-së në INSPIRELI AWARDS njeh veçanërisht mbështetjen e institucionit për të motivuar studentët për të marrë pjesë në konkurs, gjë që është vendimtare për përgatitjen e tyre për suksesin e ardhshëm profesional. Përveç pjesëmarrjes në konkurs, performanca e studentëve individualë vlerësohet edhe në bazë të projekteve të tyre akademike.

Çdo finalist apo fitues i këtij konkursi konsiderohet kështu një talent i padiskutueshëm me potencial për t’u bërë një krijues i suksesshëm i së ardhmes së qyteteve botërore.

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

Publikohet punimi shkencor i dekanit të Medias, Ferid Selimi në bashkautorësi me studentët Driton Hyseni, Marigona Xhigoli e Saranda Krasniqi

Publikuar

nga

Është publikuar në revistën shkencore – Revista de Gestão Social e Ambiental, punimi i dekanit të Fakultetit Media dhe Komunikim në UBT, Ferid Selimi në bashkautorësi me studentët, Driton Hyseni, Marigona Xhigoli dhe Saranda Krasniqi. Punimi mban titullin “Young Kosovars, their preferred television and use of viewing devices”.

Në këtë punim autorët trajtojnë nivelin e shikueshmërisë dhe informimit përmes televizionit në mesin e të rinjve, në periudhën kur ky nuk konsiderohet më medium parësor, për shkak të burimeve alternative sikurse telefoni, respektivisht rrjetet sociale.

Përmes studimit autorët bënë dallimin midis shikueshmërisë së programeve televizive, krijimtarisë, besueshmërisë dhe mënyrës se si qasen deri te informacioni, sepse në fund të fundit çdo preferencë dhe shikueshmëria lidhet me besimin në fakte ose të vërteta alternative. Në këtë kontekst, vërehet se përdorimi i ulët i ekranit të televizorit shoqërohet me mundësinë e të rinjve për të përdorur pajisje alternative si celularët dhe laptopët.

Kjo revistë shkencore është e indeksuar në Scopus./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

Rektori i Akademisë së Sigurisë së Shqipërisë në UBT për diskutim të hapur

Publikuar

nga

Në një iniciativë të veçantë për të nxitur dialogun dhe përparimin në fushën e sigurisë dhe shkencave politike, UBT është krenar të njoftojë një ngjarje të rëndësishme që do të ndodhë të premten, më 24 maj, në Parkun Shkencor Inovativ të UBT-së në Lipjan.

Prof. Dr. Ilirijan Mandro, Rektori i Akademisë së Sigurisë së Shqipërisë, do të vizitojë UBT-në për të mbajtur një diskutim të hapur me studentët dhe stafin akademik të institucionit. Diskutimi do të fokusohet në sfidat dhe mundësitë në fushën e sigurisë, me një rëndësi të veçantë për studentët që studiojnë sigurinë dhe shkencat politike.

Ky takim është shans për të shkëmbyer pikëpamje, për të diskutuar për zhvillimet aktuale dhe për të ndjekur përparimet në këtë drejtim. Në një kohë kur siguria është një çështje thelbësore për shoqërinë, kjo ngjarje ofron një platformë të rëndësishme për të përmbushur qëllimet e dijes dhe angazhimit në këtë fushë të ndryshme.

Me fillim nga ora 14:00, UBT ju fton të merrni pjesë në këtë takim të rëndësishëm për të kontribuar në diskutimet e pasura dhe për të ndërtuar njohuri të reja në fushën e sigurisë dhe shkencave politike./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Lajmet

Infrastruktura dhe ligji në fokus: Debat për Sigurinë në Komunikacion në UBT

Publikuar

nga

UBT – Fakulteti i Inxhinierisë së Ndërtimit dhe Infrastrukturës të premten, organizon debat të rëndësishëm për sigurinë në komunikacion. Në një njoftim të shpallur, institucioni ftoi studentët dhe stafin të marrin pjesë në këtë ngjarje të rëndësishme, e cila do të zhvillohet në Kampusin e UBT-së, më 23 Maj 2024, në Biblotekën e Kampusit, në ora 10:20.

Debati është organizuar në kuadër të Javës së Sigurisë në Komunikacion dhe do të ofrojë një platformë të diskutimit për aspekte të ndryshme të sigurisë së komunikacionit. Pjesëmarrësit do të informohen dhe debatojnë për aspektet e infrastrukturës, aspektet ligjore, rregullat e policisë së Kosovës dhe shumë tema të tjera relevante.

Në këtë debat të rëndësishëm për sigurinë në komunikacion, do të ketë përfaqësues nga institucionet kyçe. Ndër ta, përfaqësues nga Ministria e Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës që në fokus kanë rolin dhe rëndësinë e infrastrukturës në sigurinë e komunikacionit. Ndër të tjera, do të adresohen sfidat dhe strategjitë për të forcuar infrastrukturën për sigurinë e komunikacionit.

Gjithashtu, në këtë debat, përfaqësues nga Policia e Kosovës do të ndajnë pikëpamjet dhe rekomandimet e tyre për sigurinë në komunikacion. Ata do të ofrojnë një perspektivë të rëndësishme në lidhje me masat e ndërmarra nga autoritetet për të garantuar sigurinë në kampus dhe përtej tij.

Në fund të debatit, do të shperndahen broshura informative në bashkëpunim me Policinë e Kosovës, duke ofruar udhëzime dhe këshilla për sigurinë në komunikacion për të gjithë pjesëmarrësit./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara