Lajmet nga UBT

Profesoresha e UBT-së, Dr. Marigona Bekteshi – Ferati anëtare e jurisë ndërkombëtare të Festivalit SITFY në Poloni

Festivali nisi më 20 prill 2024 dhe do të vazhdojë deri më 23 prill 2024 në Krakov të Polonisë.

Publikuar

Stafi akademik i UBT-së po shfaqet çdo ditë në arenën ndërkombëtare duke zënë vendet më të rëndësishme, siç është përfshirja në jurisën e një festivali ndërkombëtar.

Këtë herë, Prof. Dr. Marigona Bekteshi – Ferati është ftuar si anëtare e jurisë së Festivalit Ndërkombëtar të Teatrove, i cili nisi më 20 prill 2024 dhe do të vazhdojë deri më 23 prill 2024 në Krakov të Polonisë.

Vlen të theksohet se dy javë më parë, Prof. Dr. Marigona Bekteshi Ferati u zgjodh si anëtare e përhershme në bordin drejtues të këtij festivali.

Lajmet nga UBT

Studentët e UBT-së prezantojnë në Konferencën “Transformimi digjital në kohën e sfidave”

Publikuar

nga

Në kuadër të Konferencës së Katërt Studentore me temën “Transformimi digjital në kohen e sfidave”, e zhvilluar më 17 maj, dhe në kuadër të Ditës Ndërkombëtare të Telekomunikacionit dhe Shoqërisë së Informacionit, studentët e Fakultetit të Menaxhmentit, Biznesit dhe Ekonomisë në UBT kanë shënuar një pjesëmarrje të suksesshme me punimet e tyre shkencore.

Mergime Molliqaj, Ajsel Xheladini dhe Vjosa Salihu, përfaqësueset e UBT-së, trajtuan tema të rëndësishme rreth ndikimit të inteligjencës artificiale në vendet e punës, shëndetësi dhe inovacionin digjital për zhvillimin e qëndrueshëm. Punimet e tyre u vlerësuan lartë për analizën dhe qasjen inovative që ofruan.

Kjo konferencë, e cila mblodhi së bashku ekspertë dhe studentë nga fusha të ndryshme, është rezultat i një bashkëpunimi ndërmjet UBT-së, Universitetit Fan S. Noli, Institutit Kanadez të Teknologjisë, Albanian University dhe Kolegji Universitar Bedër. Kjo ngjarje jo vetëm që ofroi një platformë për diskutim mbi transformimin digjital në kohën e sfidave, por edhe inkurajoi shkëmbimin e ideve dhe praktikave më të mira ndërmjet institucioneve arsimore dhe profesionistëve të fushës.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

Diskutim në UBT me Minstrin e Mbrojtjes, Maqedonci: Përafrimi i Kosovës me NATO-n, Nisma për Sigurinë dhe Zhvillimi i Industrisë së Mbrojtjes

Publikuar

nga

Ministri i Mbrojtjes së Republikës së Kosovës, Ejup Maqedonci, u përball me një diskutim të hapur me studentët e UBT-së. Organizuar nga Fakulteti i Studimeve të Sigurisë dhe Fakulteti i Shkencave Politike në UBT, ky event solli një platformë të rëndësishme për të diskutuar çështje të rëndësishme të sigurisë dhe politikës.

Maqedonci prezantoi vizionin dhe strategjinë e Ministrisë së Mbrojtjes, duke adresuar sfidat aktuale dhe objektivat për të ardhmen. Diskutimi u fokusua në çështje të ndryshme, duke përfshirë sigurinë kombëtare, bashkëpunimin rajonal dhe ndërkomunikimin me institucionet e tjera vendore dhe ndërkombëtare.

Studentët kishin mundësinë të bënin pyetje dhe të shprehnin shqetësime në lidhje me politikat dhe strategjitë e qeverisë në fushën e mbrojtjes.

Ejup Maqedonci, Ministri i Mbrojtjes së Republikës së Kosovës, ka paraqitur një serë deklaratash të rëndësishme në diskutimin e tij me studentët e UBT-së. Ai nënvizoi thellësisht rrezikun dhe kërcënimet aktuale, duke theksuar nevojën për të zhvilluar kapacitetet dhe baza të reja për të përballuar sfidat.

Në një deklaratë, ai bëri të ditur se janë miratuar kërkesat të tyre në qeveri për baza të reja në Kosovë, si baza e Dumoshit dhe baza e Llukarit, duke ndërthurur qëllimet e tyre strategjike me arritjen e këtyre objektivave të sigurisë kombëtare.

“Bazuar në rreziqet e kërcënimeve ne i zhvillojmë edhe kapacitetet edhe ndërtimin e bazave. Së  fundmi besoj se keni pasë rast të dëgjoni se në Qeverinë e Kosovës është miratuar kërkesa jonë për baza, për dy baza të reja, që është baza e Dumoshit, 7 km nga kufiri me Republikën e Serbisë në regjionin e Podujevës dhe baza e Llukarit që është në afërsi të Prishtinës, që mund të ndërlidhet me pjesën e Kamenicës dhe Gjilanit” – vuri në theks të veçantë Maqedonci.

Ministri gjithashtu u ndal në përpjekjet e vazhdueshme për të afruar Kosovën me NATO-n, duke theksuar se përafrimi i vendit me standarde të NATO-s është bërë prioritet për ta. Ai paraqiti punën e vazhdueshme për të përparuar në këtë drejtim, duke sjellë standarde të NATO-s në çdo aspekt të Forcës së Sigurisë së Kosovës.

Në lidhje me këtë, ai përmendi ndihmën që është dhënë nga ekipi ndërlidhës dhe këshillues i NATO-s, duke rritur përpjekjet për të përmbushur kriteret dhe standardet e NATO-s.

“Ne realisht, si Ministri e Mbrojtjes në vazhdimësi kemi bërë hapa jashtëzakonisht të rëndësishëm në përafrimin e Kosovës me NATO-n, ne kemi tentuar që t’i paraprijmë shumë gjërave. Shembull  jo gjithëherë ka qenë kërkesë të kemi standard të NATO-s në doktrinë, ne kur e kemi ndërtuar çdo gjë brenda Forcës së Sigurisë së Kosovës me këto standarde në mënyrë që mos të kemi nevojë të bëjmë reformë të dytë kur të përafrohemi me NATO-n”- shprehet ministri.

Edhe pse mund të ishte më e lehtë të mos përputheshin me standardet e NATO-s, Maqedonci theksoi se qeveria është e vendosur për të ndjekur rrugën drejt anëtarësimit, duke e ndërtuar çdo aspekt të FSK-së sipas këtyre standardeve. Ky paraplanifikim do të lehtësonte procesin e përafërsimit me NATO-n, duke shmangur nevojën për reforma të mëtejshme. Ai gjithashtu vlerësoi ndihmën e ekipit ndërlidhës dhe këshillues të NATO-s, që kanë për qëllim të ndihmojnë në zhvillimin e kapaciteteve të FSK-së. Prezencën e NATO-s brenda Ministrisë së Mbrojtjes dhe raportet e vazhdueshme me strukturat e NATO-s e bëjnë Kosovën të gatshme për të qenë pjesë e kësaj organizate ndërkombëtare.

Maqedonci shprehu qartë qëllimin e qeverisë për të qenë pjesë e NATO-s dhe theksoi se ata kanë zhvilluar kapacitetet e nevojshme për të përmbushur standardet e kësaj organizate. Kjo gatishmëri shihet si një hap i rëndësishëm drejt integrimit të plotë në strukturën e NATO-s.

“Në këtë aspekt ndihmë të veçantë Ministrisë së Mbrojtjes i ka dhënë  Forca e Sigurisë së Kosovës, ekipi ndërlidhës dhe këshillues i NATO-s të cilin e kemi prezent në Ministrinë e Mbrojtjes. Një  ekip i NATO-s që drejtohet nga një gjeneral gjerman dhe që në përbërje ka oficerë nga vende të ndryshme të NATO-s dhe që detyrë kryesore ka mbështetjen në zhvillimin e kapaciteteve të FSK-së. Ne kemi pasë NATO-n prezente brenda ministrisë gjatë gjithë kohës prej vitit 2009-të, kur FSK- ja është krijuar dhe kjo prezencë vazhdon. Ne kemi edhe raporte edhe takime me struktura të NATO-s, gjatë vitit të kaluar kemi pasë edhe një raportim në NATO, më saktë në Këshillin e NATO-s dhe mund të them lirisht që nga aspekti i mbrojtjes dhe sigurisë ne jemi të gatshëm që të jemi pjesë e NATO-s. Ne tanimë jemi të gatshëm të jemi pjesë e NATO-s, kemi ndërtuar kapacitetet që janë të mundshme për të qenë kapacitete fillestare të NATO-s”- tha Maqedonci.

Maqedonci gjithashtu u ndal në nevojën për të zhvilluar industrinë e mbrojtjes në Kosovë, duke theksuar se ky është një hap i rëndësishëm drejt pavarësisë në aspektin e mbrojtjes dhe sigurisë. Ai gjithashtu theksoi punën e nisur për krijimin e një agjencie të industrisë së mbrojtjes në nivel shteti.

Ejup Maqedonci shprehu bindjen se Forca e Sigurisë së Kosovës (FSK) është në nivel shumë më të lartë se vendet e tjera të Ballkanit në procesin e parapranimit në NATO. Ai theksoi se pothuajse të gjithë oficerët e FSK-së janë trajnuar në ndonjë shkollë të NATO-s, një fakt që i jep atyre një avantazh të shquar në krahasim me vendet e tjera.

Në lidhje me nevojën e prodhimit të sistemeve të armatimit, Ministri u shpreh se ka një nevojë urgjente për të zhvilluar industrinë e mbrojtjes në Kosovë. Ai bëri të ditur se deri vonë nuk kanë qenë në gjendje të blejnë pajisje nga vendet e NATO-s, por kanë filluar të bëjnë blerje shtet me shtet, duke kontaktuar ministrinë e mbrojtjes së shtetit përkatës për të siguruar pajisjet nga prodhuesit vendorë.

Maqedonci shpreh besimin e tij në raportet e mira që Kosova ka me vendet e NATO-s në zhvillimin e forcës së saj. Megjithatë, ai vuri në dukje se ende nuk është punuar mjaftueshëm në zhvillimin e industrisë së mbrojtjes në vend, dhe shtoi se është duke ndjekur personalisht iniciativën për krijimin e një agjencie të industrisë së mbrojtjes në nivel shteti.

Përfundimisht, Maqedonci identifikoi mospajtimin nga disa vende në Asamblenë e NATO-s si një pengesë për integrimin e Kosovës në këtë strukturë, por gjithashtu theksoi hapin e fundit drejt një roli më të madh si vendi i asociuar në NATO, duke hapur rrugën për një pjesëmarrje më të thellë në vendimarrjen e asamblesë.

Dionesa Ebibi

 

 

Vazhdo të lexosh

Lajmet

Rektori Hajrizi dhe ekipi i UBT-së po marrin pjesë në Javën Ndërkombëtare të Erasmus+ dhe CEEPUS

Publikuar

nga

Rektori i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi, i shoqëruar nga Elinda Krasniqi, Lirigzona Morina, Besnik Qehaja, Blerim Zylfiu, Lavdim Menxhiqi, Armend Ymeri, Bekim Marmullaku dhe Muhamet Gërvalla, po merr pjesë në Javën Ndërkombëtare të Erasmus+ dhe CEEPUS që po mbahet në “Technical University” në Sofia të Bullgarisë.

Kjo ngjarje, e cila mbledh së bashku akademikë dhe profesionistë nga e gjithë Evropa, ka për qëllim promovimin e bashkëpunimit ndërkombëtar në arsim dhe kërkime shkencore.

Gjatë kësaj ngjarje, Rektori Hajrizi mbajti një prezantim rreth temës “UBT as a Small Scale Smart City”. Ai ndau me të pranishmit vizionin dhe përvojat e UBT-së në krijimin e një qyteti të zgjuar, ku teknologjitë inovative përdoren për të përmirësuar cilësinë e jetës dhe efikasitetin operativ.

Ndërsa, Dekani i Shkencave Kompjuterike dhe Inxhinierisë në UBT, Besnik Qehaja, prezantoi rreth temës “IoT Deployment in UBT Campus”.

Në prezantimin e tij, Qehaja shpjegoi se si UBT ka integruar teknologjinë e IoT. Ai përshkroi aplikimet praktike të IoT në kampus, duke përfshirë monitorimin në kohë reale të infrastrukturës, sistemet e automatizuara të menaxhimit të ndërtesave, dhe zgjidhjet e avancuara për sigurinë dhe mirëqenien e studentëve dhe stafit.

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

Ndikimi i mënyrave të nxënies dhe motivimit në arritjet akademike: Analizë nga profesorët dhe studentët e UBT-së

Publikuar

nga

Një studim i realizuar nga Profesoresha e UBT-së, Diana Sejdiu Shala, Profesor Emrush Thaçi dhe studente Anila Shala nga UBT, kanë analizuar korrelacionet midis motivimit akademik, stileve të të nxënit dhe arritjeve akademike në nivelin e arsimit të lartë. Studimi është publikuar në revistën shkencore prestigjioze Richtmann Publishing. 

Qëllimi i këtij studimi ishte të verifikohej nëse ekziston një lidhje midis motivimit akademik, stileve të të nxënit dhe suksesit akademik të studentëve. Përmes përdorimit të korrelacionit Pearson dhe analizave të regresionit të shumëfishtë, studimi eksploroi ndikimin e këtyre variablave në performancën akademike. Ai gjithashtu theksoi rëndësinë e njohjes së diversitetit në stilet e të nxënit nga mësuesit dhe nxitësit motivues midis studentëve.

Rezultatet e studimit zbuluan një korrelacion të lehtë negativ midis stileve të të mësuarit dhe arritjeve akademike, por nuk identifikuan një lidhje domethënëse midis motivimit akademik dhe variablave të tjera. Gjithashtu, studimi sugjeroi se ndërsa stilet e të mësuarit kanë një ndikim modest në performancën akademike, roli i motivimit është më kompleks dhe kërkon hetim të mëtejshëm.

Në përfundim, studimi përmbledh se preferencat e të mësuarit kanë një ndikim të kufizuar në rezultatet arsimore, duke nënvizuar natyrën komplekse të motivimit në mjediset akademike. Ai promovon një qasje të integruar pedagogjike që i adreson diversitetin e të mësuarit dhe dinamikën e motivimit.

Kjo analizë kontribuon në diskutimin e vazhdueshëm rreth efektivitetit të përshtatjes së strategjive arsimore sipas stileve individuale të të mësuarit dhe në thellimin e kuptimit të faktorëve që ndikojnë në motivimin e tyre në mësim dhe suksesin akademik./UBTNews/

 

D.E.

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara