Lajmet

Dialogu i Brukselit dhe jostabiliteti politik konsiderohet të jenë pengesë për investime strategjike në Kosovë

Vlerësohet se komunat kanë performuar mirë në këtë drejtim.

Publikuar

Në raportin vjetor që u publikua javën e kaluar Banka Botërore parashikon rritje ekonomike prej 3.2 për qind këtë vit dhe prej 3.5 për qind në vitin 2025 në gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor. Dhe Kosova është një prej vendeve të rajonit që pritet të ketë rritjen më të madhe ekonomike në vitin 2024-2025, me 3.7 për qind.

Profesori universitar, Ermal Lubishtani shpjegon se cila mund të jetë arsyeja që Kosova të ketë rritjen më të lartë ekonomike krahasuar me vendet e rajonit edhe përkundër investimeve të ulëta strategjike.

“Domethënë ne investimet e huaja direkte i kemi shumë të ulëta. Në fakt ajo përbëhet vetëm prej investimeve të diasporës. Kur kemi parasysh investimet e diasporës nuk janë mirë të kanalizuara, shumica prej tyre janë të orientuara në asete që nuk rigjenerohen, jane asete të patundshmërisë. Ato mbesin aty si investime, mire që ndodhin pasiqë vetëm në vitin e kaluar kemi pasur nivelin e financave 1.2 miliard, pra nivel shumë i lartë. Kjo mund të jetë arsyeja qe ne jemi vendi në rajon që pritet të ketë rritjen më të lartë ekonomike në vitin 2024–2025”, deklaroi Lubishtani.

Mungesën e investimeve strategjike Lubishtani ia atribuon fokusit të madh të Qeverisë në dialogun me Serbinë. Por thotë se komunat kanë performuar mirë në këtë drejtim.

“Jo vetëm investime strategjike, por mund të themi investimet publike në përgjithësi kanë munguar viteve të fundit, ndërsa më të theksuarat janë investimet strategjike. Kjo mund të jetë për shumë arsye, për shkak të fokusit të madh të qeverisë në dialogun me Serbinë, pra një pjesë e madhe e energjisë ka shkuar atje. Komunat viteve të fundit kanë performuar mirë pra në kuptimin e investimeve publike”, deklaroi ai.

Ndërkohë njohësi i ekonomisë, Safet Gërxhaliu thotë se Kosovës i duhet rritje substanciale e bazuar në disa parametra ekonomik.

“Mirëpo duhet të kuptohet e vërteta se Kosova ka nevojë për një rritje substanciale dhe kur flitet për këtë rritje duhet të kuptohet rëndësia e rritjes ekonomikie në disa indikatorë apo parametra ekonomik. Shumë më e rrugës do të ishte që Kosova të ketë rritje ekonomike 2 përqind, por kjo rritje të jetë e ndërtuar me investime të huaja me projekte strategjike, në rritje të investimeve kapitale, në rritje të eksporteve, në krijimin e vendeve të reja të punës”, deklaroi Gërxhaliu.

Një nga faktorët që pengon investimet në Kosovë sipas ekonomistit Gërxhaliu është jostabiliteti politik në Kosovë.

“Definitivisht duhet të kuptohet e vërteta e hidhur që Kosovës po i mungon stabiliteti politik dhe një shtet që nuk ka stabilitet politik është utopike që të ketë investime ekonomike dhe investorë të huaj dhe prandaj duhet të kuptohet rëndësia e normalizimit të mardhanieve me Serbinë, sa është e rëndësishme avancimi i partneritetit me shtetet evropiane në veçanti me SHBA dhe definitivisht në këtë drejtim Kosova është duke ngecur dhe kam ndrojë që në mungesë të stabilitetit poltik Kosova po promovon investime dhe investorë të huaj në vendet e rajonit”, deklaroi ai.

Në raportin e saj vjetor për Kosovën, Shqipërinë, Bonjë e Hercegovinën, Malin e Zi, Maqedoninë e Veriut dhe Serbinë, Banka Botërore e ngriti parashikimin e rritjes për vitin 2024 për 0.2 për qind krahasuar me raportet paraprake, duke u bazuar në optimizmin se rajoni i ka tejkaluar krizat prej pandemisë së COVID-19./UBTNews/

Realizoi: Fjolla Gashi

Lajmet

​BE mban trendin e rënies së emetimeve të gazrave serrë

Publikuar

nga

Trendi në rënie në emetimet e gazrave serrë të BE-së vazhdoi gjatë gjithë vitit 2023 me një rënie prej pak më shumë se 5%, sipas të dhënave të Eurostat të publikuara këtë javë.

Shtetet anëtare të BE-së lëshuan më shumë se 3.4 miliardë ton ekuivalent të dyoksidit të karbonit të gazeve serrë në vitin 2023. Kjo është 5.1% më pak se në vitin 2022, kur u lëshuan rreth 3.6 miliardë ton ekuivalent të dyoksidit të karbonit.

Bullgaria emetoi 47.5 milion ton ekuivalent të dyoksidit të karbonit ose rreth 1.4% të emetimeve të gazit serrë të BE, sipas llogaritjeve të BTA bazuar në të dhënat e Eurostat.

Vendi uli emetimet e gazeve serrë me pothuajse një të pestën (-19.6%) në 2023, duke regjistruar rënien e dytë më të madhe pas Estonisë (-27%).

Në tremujorin e katërt të vitit të kaluar, Bullgaria u rendit e dyta në mesin e vendeve anëtare të BE-së me uljen më të madhe të emetimeve të gazrave serrë. Pas Estonisë (-23%), ky vend regjistroi një rënie prej afro 17% nga viti në vit.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

Edhe Spanja do ta njohë shtetin palestinez bashkë me vendet tjera

Publikuar

nga

Kryeministri spanjoll, Pedro Sanchez njoftoi të premten se vendi i tij do ta njohë shtetin palestinez bashkë me vendet tjera.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

IBM ka në plan të krijojë 800 vende të reja pune

Publikuar

nga

IBM-ja njoftoi se planifikon të punësojë deri në 800 persona në Irlandë për të ndërtuar një sistem softueri të avancuar sipas teknologjisë së Inteligjencës Artificiale.

Kjo shënon numrin më të madh të vendeve të punës në sektorin shumëkombësh të vendit. IBM është tashmë një nga punëdhënësit më të mëdhenj shumëkombësh në Irlandë me 3 mijë persona staf.

Përmes posteve të reja do t’u kërkohet punonjësve të krijojnë softuer të avancuar bazuar në inteligjencë artificiale gjeneruese në fushat sikurse siguria, automatizimi, etj./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Art

Gruaja më e pasur e Australisë kërkon që të largohet portreti i saj nga një ekspozitë

Publikuar

nga

Arti është subjektiv. Dhe përderisa shumica e artistëve dëshirojnë të ndajnë punën e tyre me botën, nuk ka garanci se publiku do ta kuptojë apo pëlqej punën e tyre artistike.

Kështu duket të jetë edhe rasti i një pikture nga artisti vendas, Vincent Namatjira, që përfshin një portret të gruas më të pasur në Australi, manjates së minierave Gina Rinehart.

Rinehart i ka kërkuar Galerisë Kombëtare të Australisë (NGA) të largojë portretin e saj, një prej 21 veprave të tij individuale që përbëjnë një pjesë të vetme në ekspozitën e Namatjiras, “Australia in Color”.

Kjo ekspozitë po shfaqet në galerinë e kryeqytetit australian, Kanberra, që nga muaji mars.

Subjekte të tjera të kësaj ekspozite janë edhe Mbretëresha Elizabetë II, muzikanti amerikan, Jimi Hendrix, aktivisti australian për të drejtat e aborigjenëve Vincent Lingiari, si dhe ish-kryeministri australian, Scott Morrison./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara