Lajmet nga UBT

Studentët e programit Inxhinieri e Energjisë Efiçiente në UBT kanë realizuar një vizitë studimore në Impiantin e ngrohjes me Biomasë në Gjakovë

Ky impiant mbulon 35 për qind të kapacitetit ekzistues të ngrohjes qendrore në qytet.

Publikuar

Studentët e vitit të tretë të programit Inxhinieri e Energjisë Efiçiente në UBT, në kuadër të lëndës “Menaxhimi i rrjedhës së materialeve”, të udhëhequr nga profesoresha Afete Musliu, kanë realizuar një vizitë studimore në Impiantin e ngrohjes me Biomasë në Gjakovë, i cili impiant mbulon 35 për qind të kapacitetit ekzistues të ngrohjes qendrore në qytet, duke shfrytëzuar biomasën, me synime të rritjes së kapacitetit në vitet në vijim.

Studentët e UBT-së u mirëpritën nga menaxhmenti i kryesuar nga Albulena Skivjani, Arben Meka, Adrian Bunjaku dhe stafi operativ, të cilët i njoftuan studentët për procesin e prodhimit hap pas hapi, në mënyrë të detajuar, duke demonstruar analizat dhe kontrollin e cilësisë gjatë procesit të prodhimit.

Ndër të tjera, studentët patën mundësinë që të njoftohen me proceset e prodhimit të biomasës, duke përfshirë lëndën e parë, analizimin e lëndës duke përcaktuar llojin dhe lagështinë, si dhe përpunimin e saj deri në përfundim të procesit dhe përfitimin e biomasës si produkt final.

Lajmet nga UBT

Me ftesë të komunitetit arbëresh, Rektori Hajrizi qëndroi për vizitë në Itali

Rektori Hajrizi përgjatë vizitës së tij në qytezën arbëreshe Firmo, mori pjesë në një konferencë që u organizua atje, ku u prit miqësisht nga shqiptarët që jetojnë dhe veprojnë atje.

Publikuar

nga

Me ftesë të Shoqatës së Diasporës Shqiptare dhe Arbëreshe “Korabi”, Rektori i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi për disa ditë qëndroi për vizitë në qytezën Firmo të Italisë, me ç’rast mori pjesë në një ceremoni të arbëreshëve të Italisë, ku u promovua busti i Nënës Terezë.

Rektori Hajrizi përgjatë vizitës së tij në qytezën arbëreshe Firmo, mori pjesë në një konferencë që u organizua atje, ku u prit miqësisht nga shqiptarët që jetojnë dhe veprojnë atje.

“Jam i lumtur dhe i privilegjuar që ndodhem pranë jush dhe njëkohësisht dua të ju falënderoj për kontributin që keni dhënë në ruajtjen e traditës, kulturës, gjuhës dhe identitetit kombëtar shqiptar. Ne do të vazhdojmë që t’ju qëndrojmë afër dhe t’ju mbështesim në vazhdimësi në ruajtjen e këtyre traditave”, ka thënë Rektori Hajrizi

Në këtë vizitë, bërë disa fshatrave dhe qyteteve në Itali, Rektori Hajrizi takoi kryetarë të bashkive, klerikë fetarë, profesorë, përfaqësues të organizatave kulturore, si dhe banorë arbëreshë të kësaj rrethine.

“Jemi të nderuar me ftesën për të marr pjesë në promovimin e bustit të Nënës Terezë në Qytezën Firmo, një vend i veçantë në regjionin e Kalabrisë dhe kryesisht i populluar nga arbëreshët që flasin gjuhën shqipe. Mikpritja e tyre ishte e ngrohtë, po aq sa dashuria e ruajtur përgjatë shekujve për gjuhën, kulturën dhe traditat tona”, ka thënë Rektori Hajrizi.

Promovimi i bustit të Nënës Terezë ishte një ngjarje e rëndësishme për këtë komunitet, duke vlerësuar lartë punën humanitare dhe dashurinë ndaj njerëzve. Pjesëmarrja e Rektorit Hajrizi në këtë ngjarje të rëndësishme, me ftesë nga Shoqata e Diasporës Shqiptare dhe Arbëreshe “Korabi”, ishte një moment i veçantë që shpreh respektin dhe dashurinë ndaj bashkëkombësve përtej kufijve.

Gjatë qëndrimit disa ditor, Rektori Hajrizi, vizitoi manastire, muze, bizneset, si dhe shtëpinë ku ka jetuar shkrimtari shqiptar Jeronim De Rada, teksa mori pjesë në koncertin e organizuar enkas për vizitorët në qytezën Firmo.

Rektori i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi, takoi edhe profesorë arbëreshë të Italisë, me të cilët diskutoi rreth fushës së arsimit dhe shkencës, teksa nga komuniteti i arbëreshëve u ftua që të bashkëpunojnë në të ardhmen për projekte të përbashkëta zhvillimore.

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

Ekipi përfaqësues i Kosovës gati për një tjetër sfidë ndërkombëtare që do të mbahet në Singapor

Edhe kësaj radhe Kosova falë UBT-së do të përfaqësohet në mesin e 200 vendeve të botës.

Publikuar

nga

Ekipi përfaqësues i Kosovës tash e disa muaj është duke u përgatitur dhe po punon në laboratorët inovativ të mekatronikës në UBT, për të prezantuar vendin në garën më të madhe të robotikës First Global Challenge që mbahet në muajin tetor në Singapor.

Edhe kësaj radhe Kosova falë UBT-së do të përfaqësohet në mesin e 200 vendeve të botës. Ekipi i përbërë nga të rinjtë të pasionuar për shkencë, teknologji, inxhinieri dhe matematikë, do të sfidojë njohuritë e tyre në fushën e robotikës.

Mentorja e ekipit nga Kosova, Elita Hajrizi, tregon se përgatitjet janë në fazën përfundimtare dhe se ekipi ka ndërtuar robotin inovativ që do të jetë pjesë e garës në FIRST Global Challenge 2023.

“Jemi shumë të entuziazmuar për garën e këtij viti në Singapor. Ndjenja e jashtëzakonshme e prezantimit të Kosovës në arenën ndërkombëtare është diçka që nuk e përshkruajmë dot, dhe në fazën finale të përgatitjeve jemi duke e shijuar çdo moment të këtij rrugëtimi”, ka thënë Elita.

Sfida e këtij viti përqendrohet në krijimin e energjisë së ripërtëritshme prej hidrogjenit. Ekipet konkurruese nga vende të ndryshme sipas kreativitetit të tyre do të dizajnojnë robotin që iu përshtatet nevojës së garës.

Kujtojmë se UBT është vlerësuar lartë nga organizatorët e kësaj gare, duke marrë medalje të artë për kontributin dhe mbështetjen që institucioni po shfaq për FIRST Global Challenge, si dhe për zhvillimin e STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) gjithandej botës ku po merr pjesë.

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

Profesori i UBT-së, Skender Kosumi vlerësohet me çmimin e arkitekturës “Gebaut 2022”

Kosumi ka projektuar kompleksin e gjerë me përmbajtje banimi e komerciale në Aspern, njohur tashmë si pjesë e qytetit Smart të Vjenës.

Publikuar

nga

Për projektin inovativ të tij smart, me cilësi të lartë dhe stimulues, profesorit të UBT-së, Skender Kosumi, i është dhënë nga qyteti i Vjenës, çmimi i arkitekturës “Gebaut 2022”.

Së bashku me kompaninë HNP Architects, profesori Kosumi ka projektuar kompleksin e gjerë me përmbajtje banimi e komerciale në Aspern, njohur tashmë si pjesë e qytetit Smart të Vjenës.

Në këtë projekt vihen në pah potencialet urbane në shërbim të një qëndrueshmërie me cilësi të lartë. Pamjet dhe tejdukshmëritë promovojnë orientim, siguri dhe rehati në hapësirën e brendshme gjysmë-publike, me ndihmën e një niveli të dytë të përdheses.

Përmes një ngritjeje të butë me shkallë-rampa, tërhiqet parku i afërt publik i një niveli më privat në brendi të kompleksit, skajet hermetike të së cilës gjallërohen përmes një ndërhyrjeje në mes të objektit e quajtur “dritarja e qytetit”. Dizajni i hyrjeve ofron reflektim urban, butësi pranë parkut dhe lozonjar si një tribunë në liqen.

Kontaktet sociale mbështeten nga dizajni i hapësirës për qëndrim në hapësira që sigurojnë aktivitete krijuese, ndërsa jeta dhe puna gërshetohen me kompleksin komercial. Sistemi ngrohjes dhe ftohjes funksionon me energji autonome gjeotermike dhe asaj solare.

Qyteti i Vjenës u jep çmime projekteve inovative, me cilësi të lartë dhe shembuj stimulues që kontribuojnë gjithashtu në qëndrueshmërinë sociale dhe në mbrojtje të klimës.

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

UBT po vazhdon të pranojë abstraktet për Konferencën Ndërkombëtare 2023

Konferenca Ndërkombëtare e UBT-së do të shtrijë aktivitetin në 24 fusha të ndryshme.

Publikuar

nga

UBT po bën përgatitjet finale për organizimin e edicionit e dymbëdhjetë të Konferencës Ndërkombëtare e UBT-së për Shkencë, Teknologji, Biznes dhe Inovacion, ndërkohë ende po pranohen abstrakte të shumta të shkencëtarëve e hulumtuesve nga Kosova dhe të gjitha vendet e botës.

Kushdo që është i interesuar për t’u bërë pjesë e konferencës më të madhe shkencore që organizohet në Kosovë, si dhe të shkëmbejë informacione me studiues të tjerë pjesëmarrës, këtë mund ta bëjë edhe disa ditë.

Konferenca Ndërkombëtare e UBT-së do të shtrijë aktivitetin në 24 fusha të ndryshme, që do të mbahen njëkohësisht, përfshirë:

 • Inxhinieri e Shkencave Kompjuterike dhe Komunikimit
 • Menaxhim, Biznes dhe Ekonomi
 • Mekatronika, Inxhinieria e Sistemit dhe Robotika
 • Inxhinieri e Efiçiencës së Energjisë
 • Sistemet e Informacionit dhe Siguria
 • Arkitekturë – Planifikim Hapësinor
 • Inxhinieria e Ndërtimit, Infrastruktura dhe Mjedisi
 • Ligji
 • Shkenca Politike
 • Gazetari, Media dhe Komunikimi
 • Bujqësia, Shkenca dhe Teknologjia e Ushqimit
 • Shkenca Farmaceutike dhe Natyrore
 • Dizajn i integruar
 • Psikologji
 • Edukimi dhe zhvillimi
 • Moda
 • Muzika moderne dhe prodhimi audio
 • Arti dhe Media Dixhitale
 • Stomatologji
 • Mjekësi e Aplikuar-Infermieri
 • Mjekësi – Infermieri dhe Shkenca Teknike Mjekësore (Radiologji dhe Anestezi)
 • Sporti
 • Gjuha dhe kultura
 • Studimet e Sigurisë

Për më shumë detaje, klikoni në: https://conferences.ubt-uni.net, teksa pyetjet tuaja shtesë mund t’i dërgoni në: [email protected].

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara