Lajmet

Sa është i nevojshëm themelimi i policisë së kryeqytetit, shpjegon eksperti i sigurisë

Në një adresim para deputetëve në Komisionin për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes, Drejtori i Policisë së Kosovës, Gazmend Hoxha tha se në kuadër të Drejtorisë Rajonale në Prishtinë, do të themelohet një drejtori e veçantë e policisë për kryeqytetin.

Publikuar

Rritja e aktiviteteve kriminale në Prishtinë po shkakton shqetësime te qytetarët. Shpeshherë nuk kanë munguar as thirrjet që të ndërmerren hapa nga organet kompetente të sigurisë.

Në një adresim para deputetëve në Komisionin për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes, Drejtori i Policisë së Kosovës, Gazmend Hoxha tha se në kuadër të Drejtorisë Rajonale në Prishtinë, do të themelohet një drejtori e veçantë e policisë për kryeqytetin.

“Projekti jonë lidhet me strukturën e re të policisë që ne kemi aprovuar në vitin që shkoj, në bazë të kësaj strukture qe një kuadër me e themelu një drejtori të veçantë të policisë në kryeqytet në Prishtinë, e cila do të ketë një strukturë unike. Drejtori i kësaj drejtorie do t’i japë llogari drejtorit rajonal dhe zv.drejtorit në Prishtinë”, deklaroi Hoxha.

Se është nevojë e domosdoshme themelimi i kësaj Policie e thotë edhe eksperti i sigurisë, Avni Islami. Sipas tij, kjo polici do të ndikonte në parandalimin dhe zvogëlimin e krimit në Prishtinë.

“Kërkesa për themelimin e policisë së kryeqytetit ka qene e kahmotshme sepse Prishtina për ne është nje vend metropol ku është i përqendrum dhe i koncentrum një numër i madh i qytetarëve të Republikës së Kosovës dhe thuajse është e pamundur që uniforma e policisë së Kosovës të jetë e pranishme. Në të shumtën e rasteve, jo vetëm uniforma e cila ka rëndësinë e vet, por edhe prezenca e policisë komunale do të ishte efektive në parandalimin dhe luftimin e shumë dukrive negative”, deklaroi Hoxha.

Më tutje Islami thekson edhe nevojën e ndarjes së mjeteve buxhetore për këtë polici.

“Kemi parë dje edhe sot prapë disa tentativa të vrasjes, por edhe në të kaluarën kemi parë raste ku sipas shumë analistëve dhe organeve joqeveritare që merren me këto gjëra thuhet se është dashur që moti të formohet policia komunale. Kështuqë unë e shoh mëse të nevojshme të formohet sa më shpejt, të ndahet një buxhet aq sa është i nevojshëm, të formohet edhe të dilet dhe të jetë prezente uniforma e policisë komunale”, deklaroi ai.

Së fundmi kryeqyteti është përballur me të shtëna armësh mes grupeve të ndryshme, të cilat kanë përfunduar edhe me vrasje. Si pasojë e këtyre sulmeve kanë pësuar edhe kalimtarët e rastit./UBTNews/

Lajmet

​BE mban trendin e rënies së emetimeve të gazrave serrë

Publikuar

nga

Trendi në rënie në emetimet e gazrave serrë të BE-së vazhdoi gjatë gjithë vitit 2023 me një rënie prej pak më shumë se 5%, sipas të dhënave të Eurostat të publikuara këtë javë.

Shtetet anëtare të BE-së lëshuan më shumë se 3.4 miliardë ton ekuivalent të dyoksidit të karbonit të gazeve serrë në vitin 2023. Kjo është 5.1% më pak se në vitin 2022, kur u lëshuan rreth 3.6 miliardë ton ekuivalent të dyoksidit të karbonit.

Bullgaria emetoi 47.5 milion ton ekuivalent të dyoksidit të karbonit ose rreth 1.4% të emetimeve të gazit serrë të BE, sipas llogaritjeve të BTA bazuar në të dhënat e Eurostat.

Vendi uli emetimet e gazeve serrë me pothuajse një të pestën (-19.6%) në 2023, duke regjistruar rënien e dytë më të madhe pas Estonisë (-27%).

Në tremujorin e katërt të vitit të kaluar, Bullgaria u rendit e dyta në mesin e vendeve anëtare të BE-së me uljen më të madhe të emetimeve të gazrave serrë. Pas Estonisë (-23%), ky vend regjistroi një rënie prej afro 17% nga viti në vit.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

Edhe Spanja do ta njohë shtetin palestinez bashkë me vendet tjera

Publikuar

nga

Kryeministri spanjoll, Pedro Sanchez njoftoi të premten se vendi i tij do ta njohë shtetin palestinez bashkë me vendet tjera.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

IBM ka në plan të krijojë 800 vende të reja pune

Publikuar

nga

IBM-ja njoftoi se planifikon të punësojë deri në 800 persona në Irlandë për të ndërtuar një sistem softueri të avancuar sipas teknologjisë së Inteligjencës Artificiale.

Kjo shënon numrin më të madh të vendeve të punës në sektorin shumëkombësh të vendit. IBM është tashmë një nga punëdhënësit më të mëdhenj shumëkombësh në Irlandë me 3 mijë persona staf.

Përmes posteve të reja do t’u kërkohet punonjësve të krijojnë softuer të avancuar bazuar në inteligjencë artificiale gjeneruese në fushat sikurse siguria, automatizimi, etj./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Art

Gruaja më e pasur e Australisë kërkon që të largohet portreti i saj nga një ekspozitë

Publikuar

nga

Arti është subjektiv. Dhe përderisa shumica e artistëve dëshirojnë të ndajnë punën e tyre me botën, nuk ka garanci se publiku do ta kuptojë apo pëlqej punën e tyre artistike.

Kështu duket të jetë edhe rasti i një pikture nga artisti vendas, Vincent Namatjira, që përfshin një portret të gruas më të pasur në Australi, manjates së minierave Gina Rinehart.

Rinehart i ka kërkuar Galerisë Kombëtare të Australisë (NGA) të largojë portretin e saj, një prej 21 veprave të tij individuale që përbëjnë një pjesë të vetme në ekspozitën e Namatjiras, “Australia in Color”.

Kjo ekspozitë po shfaqet në galerinë e kryeqytetit australian, Kanberra, që nga muaji mars.

Subjekte të tjera të kësaj ekspozite janë edhe Mbretëresha Elizabetë II, muzikanti amerikan, Jimi Hendrix, aktivisti australian për të drejtat e aborigjenëve Vincent Lingiari, si dhe ish-kryeministri australian, Scott Morrison./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara