Kulturë, Lifestyle

Reperi Diddy akuzohet për dhunim dhe abuzim

Ish e dashura e tij ngriti padi gjyqësore ndaj tij.

Publikuar

Reperi i njohur, Sean “Diddy” Combs u akuzua për dhunim dhe abuzim seksual nga një këngëtare femër.

Në një padi gjyqësore që u pa nga BBC, ish e dashura Casandra Ventura thotë se ajo për një dekadë u përball me abuzim dhe dhunë.

Combs, emri skenik i të cilit është Puff Dady – i mohoi akuzat dhe e akuzoi atë se po e zhvat. Avokati i tij tha se pretendimet janë “fyese dhe skandaloze”.

Ventura – një këngëtare e zhanrit R&B dhe valltare, e cila performon me emrin skenik Cassie – tha se producenti e dhunoi dhe e rrahu atë mbi dhjetë vjet, nga mosha 19-37 vjeç.

“Pas vitesh heshtje dhe errësirë, përfundimisht jam gati të tregoj rrëfimin tim”, tha ajo në një deklaratë.
Padia përfshin përshkrime të shumta grafike të abuzimit të dhunshëm që ajo thotë se ndodhi pasi ajo u takua me reperin në vitin 2005. Sipas ankesës, Combs e bëri pjesë të kompanisë së tij diskografike, Bad Boy, dhe “e detyroi atë të përdorte drogë dhe alkool, duke e shtyer atë drejt varësisë”.

Kulturë, Lifestyle

Origjina e lahutës dhe artizanati: Ekspozita në Muzeun Kombëtar të Artit Mesjetar

Publikuar

nga

Në një demonstrim të pasurisë së trashëgimisë kulturore shqiptare, Muzeu Kombëtar i Artit Mesjetar shfaqet me një perlë të rrallë nga artizanati vendas: lahuta e gdhendur, e cila mbetet dëshmi e mjeshtërisë së gdhendjes prej drurit.

Kjo lahutë, e ruajtur me kujdes në sallat e MKAM, shënon një epokë të lashtë ku mjeshtëria e gdhendjes drurit kishte një rëndësi të jashtëzakonshme në kulturën dhe jetën e përditshme të popullit shqiptar. Gdhendja e drurit ka qenë një traditë e vjetër që ka lënë gjurmë të thella në identitetin kombëtar, duke përfaqësuar shprehjen më të lartë të aftësive artizanale.

Lahuta e shfaqur në MKAM është e pasuruar me motive lineare të përsëritura që rrethojnë sipërfaqen e saj, duke treguar një harmoni të vërtetë mes teknikës së gdhendjes dhe estetikës së thjeshtë dhe elegante. Me anë të kësaj vegle muzikore, malësorët e lashtë këndonin për ngjarje historike dhe për heronjtë që iu shërbenin si inspirim për brezat e ardhshëm.

“Origjina dhe artizanati”, cikli i ri në MKAM, dedikohet eksplorimit të trashëgimisë kulturore të artizanatit shqiptar, duke treguar se si teknikat e lashta si gdhendja e drurit janë transmetuar përmes shekujve dhe kanë mbijetuar deri në ditët e sotme si një pasuri e çmuar kombëtare.

Muzeu shfaqet si një qendër e pasurisë së artit mesjetar, duke eksponuar dhe mbrojtur jo vetëm objekte të pashlyera, por edhe historinë që ato përcjellin. Përmes koleksionit të tij të pasur, MKAM ndihmon në rikthimin e ndriçimit të trashëgimisë kulturore, duke e bërë atë të qasshme dhe të dashur për publikun e gjerë./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Kulturë, Lifestyle

Ritmi i historisë: 306 vjetori i operës ‘Scanderbeg’ nga Vivaldi në udhëheqje

Publikuar

nga

Më 22 korrik të vitit 1718, në skenën e teatrit “Teatro di via della Pergola” në Firence, u shfaq për herë të parë opera “Skënderbeu” e kompozuar nga Antonio Vivaldi, një vepër e rrallë në repertorin e tij. Opera ishte një nderim ndaj heroit kombëtar shqiptar Gjergj Kastrioti Skënderbeu.

Teatri “Teatro di via della Pergola” ishte një institucion i rëndësishëm në kulturën italiane, i themeluar që nga viti 1657 me emrin “Teatro dell’Accademia degli Immobili”. Ai ishte një nga qendrat e inovacionit në operën italiane, duke marrë frymë nga propozimet artistike venedikase që kishin dominuar në fillim të shekullit XVII.

Libretisti i operës “Skënderbeu” ishte Antonio Salvi da Lucignano, ndërsa pjesët e mbetura të partiturave ruhen sot në Bibliotekën Kombëtare në Torino. Megjithëse mungon partitura e plotë, autografi i Vivaldit për këtë operë gjendet në vëllimin e dytë të koleksionit, duke përfshirë gjashtë kapituj të plotë të muzikës.

Kronikat e kohës tregojnë se opera u shfaq rreth 18 herë rresht, duke mbledhur sukses në çdo paraqitje. Studiuesit besojnë se faktori kryesor i suksesit të kësaj opere në atë periudhë ishte konteksti politik i kohës. Pas fitoreve të mëdha të Skënderbeut kundër Perandorisë Osmane, figura e tij ishte e rëndësishme në shpirtin e kohës në Venedik dhe shtetet italiane të tjera. Interesi për të ishte gjithashtu i lartë për shkak të rrezikut të ekspansionit otoman në Evropë.

“Skënderbeu” shënon një pikë kryesore në karrierën e Vivaldit si kompozitor operistik, duke i hapur atij rrugën për të fituar njohje të mëtejshme në skenën e operasë evropiane. Përkundër faktit që protagonisti i operës nuk i përket mitologjisë, por një figurë historike të afërt për kohën, figura e Skënderbeut mbeti e rëndësishme për kujtesën italiane dhe evropiane si udhëheqës i pavarur që rezistoi me sukses kundër forcave otomane.

Opera “Skënderbeu” tregon aftësitë kompozitore të Vivaldit për të trajtuar temat e historisë dhe heroizmit me një stil të jashtëzakonshëm muzikor, duke e bërë atë një kontribut të rëndësishëm në repertorin e operasë italiane të shekullit XVIII./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Kulturë, Lifestyle

Eurovizioni i vitit të ardhshëm do të mbahet në Bazel ose Gjenevë

Publikuar

nga

Transmetuesi publik zviceran SRG SSR njoftoi se Eurovizioni i vitit të ardhshëm do të mbahet në Bazel ose Gjenevë. Vendimi përfundimtar për qytetin që do të presë muzikantët evropianë do të merret në fund të gushtit.

Lista e qyteteve të mundshme pritëse për Eurovision Song Contest është ngushtuar në dy, konkursi do të mbahet në Bazel ose Gjenevë, njoftoi shërbimi publik zviceran SRG SSR.

Përveç këtyre dy qyteteve, Cyrihu ka shprehur interesim për organizimin e garës më të madhe muzikore në botë, si dhe është dorëzuar një ofertë e përbashkët nga Berna dhe Bill.

Qyteteve të interesuara iu dha një afat deri në fund të qershorit për të dërguar ofertat dhe atyre iu kërkua të dërgonin informacione për sallën, planin e transportit publik, qëndrueshmërinë e konkursit, objektet hoteliere në dispozicion, sigurinë, çështjen e depozitimit të mbetjeve, si dhe ide se si vizitorët do ta përjetonin konkurrencën në qytetin e tyre.

Vendimi përfundimtar për qytetin pritës do të merret në fund të gushtit.

Zvicra fitoi fitoren e tretë në konkursin e këtij viti në Malmö falë Nemo dhe këngës The Code./KultPlus

Vazhdo të lexosh

Kulturë, Lifestyle

“Fjalori i madh i gjuhës shqipe”, në mbyllje procesi hartues dhe redaktimi në grupe

Publikuar

nga

Në përfundim të fazës së hartimit të Projektit “Fjalor i madh i gjuhës shqipe”, drejtuar nga Akademia e Shkencave e Shqipërisë në bashkëpunim me Institutin Albanologjik të Prishtinës, u zhvillua takimi i rëndësishëm për finalizimin e veprës.

Takimi kishte një karakter konsultativ për të përmbyllur procesin e hartimit dhe redaktimit brenda grupeve pune. Diskutimet u fokusuan në përfundimin e fazës së tanishme të punës, si dhe në sistematizimin dhe unifikimin e paraqitjes leksikografike të materialeve të hartuara.

Anëtarët e grupeve pune nga Akademia e Shkencave e Shqipërisë përfshinin Valter Memishën, si Sekretar Shkencor i Fjalorit dhe hartues, Anila Kananajn si hartuese dhe koordinatore, dhe Engjëllushe Karajn si hartuese.

Në takim morën pjesë edhe përfaqësues nga Instituti Albanologjik i Prishtinës, përfshirë Shefkije Islamajn, Abdurrahim Maxhunin, Naim Berishën dhe Sejdi M. Gashin, të cilët kontribuan me hartimin e segmenteve të ndryshme të Fjalorit.

Në fund të takimit u bë e qartë se vepra ende nuk është e plotësuar plotësisht dhe secili hartues është nxitur të vazhdojë të pasurojë materialeve me fjalë, kuptime dhe shënime shtesë për të pasur një përmbajtje sa më të pasur dhe të përcaktuar gjuhësore./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara