Lajmet nga UBT

Në UBT u mbajt një ngjarje në nder të 16 Ditëve të Aktivizmit kundër Dhunës me Bazë Gjinore

Hajrizi theksoi se grave përmes arsimimit u jepet më shumë mundësi për të siguruar dhe mbrojtur vetveten.

Publikuar

Në nder të 16 Ditëve të Aktivizmit kundër Dhunës me Bazë Gjinore, në Parkun Shkencor Inovativ të UBT-së, në Lipjan, u organizua një ngjarje, me prezencën e rektorit të UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi, Ambasadorit të Suedisë në Kosovë, Jonas Westerlund, dhe ekspertes së politikave publike dhe gjinore, Blerinda Idrizi.

Duke konsideruar se edukimi është thelbi për drejtësinë dhe barazinë gjinore, rektori i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi theksoi se grave përmes arsimimit u jepet më shumë mundësi për të siguruar dhe mbrojtur vetveten.

“Edukimi është shumë i rëndësishëm në luftën kundër dhunës, veçanërisht kur bëhet fjalë për parandalimin. Kur gratë janë të arsimuara, ato kanë fuqinë të ndjekin ligjet që i mbrojnë ato. Kur ato arsimohen, do të kenë më shumë mundësi për të siguruar jetesën, për të kontribuar në të ardhurat e familjes dhe për të përhapur njohuritë e tyre në të gjithë familjen dhe komunitetin. Ekspertët e dhunës me bazë gjinore arrijnë në përfundim se arsimi është kundërhelmi më i mirë kundër dhunës në familje, veçanërisht dhunës ndaj grave”, ka thënë rektori Hajrizi.

Ambasadori i Suedisë në Kosovë, Jonas Westerlund, ka theksuar se dhuna ndaj grave dhe vajzave është e parandalueshme, dhe se Suedia synon të nxisë një ndjenjë përgjegjësie të papranueshmërisë të status quo-së.

“Dhuna ndaj grave dhe vajzave mbetet shkelja më e përhapur e të drejtave të njeriut në mbarë botën. Pavarësisht nga këto tendenca dekurajuese, ka më shumë prova se dhuna ndaj grave dhe vajzave është e parandalueshme. Format e ndryshme të dhunës ndaj grave dhe vajzave nuk janë të pashmangshme. Ato mund dhe duhet të parandalohen. Suedia synon të nxisë një ndjenjë përgjegjësie që nuk zbehet dhe një njohje të re të papranueshmërisë të status quo-së. Të parandalosh dhunën përpara se ajo të ndodhë ose të përsëritet do të thotë që puna jonë duhet të demonstrojë dhe të mësojë se çfarë është pabarazia dhe se si ekzistenca e saj e vazhdueshme po e pengon përparimin”, ka theksuar ambasadori Westerlund.

Ekspertja e politikave publike dhe gjinore, Blerinda Idrizi, potencoi se institucionet në Kosovë kanë mekanizma, të cilat luajnë një rol të veçantë në barazinë gjinore dhe janë një gjetje e dobishme shtetërore që shumë vende të tjera nuk i kanë.

“Kosova ka mekanizma gjinorë, si; komisioni parlamentar për të drejtat e njeriut dhe barazisë gjinore, ka agjencinë për barazi gjinore, ka avokatin e popullit që merret vetëm me çështjet e barazisë gjinore dhe është një gjetje shumë e dobishme dhe efektive. Në çdo komunë dhe ministri keni zyrtaren për barazi gjinore. Këto janë pikat e forta të Kosovës, që vendet e tjera nuk i kanë”, është shprehur Idrizi.

Kjo ngjarje vazhdoi me sesionin e diskutimit me studentët e UBT-së dhe eksperten e politikave publike dhe gjinore, Blerinda Idrizi, duke shtjelluar gjerësisht problematikat që shfaqen në realizimin e barazisë gjinore dhe praktikat më të mira për parandalimin dhe eliminimin e tyre.

Lajmet nga UBT

Ish-deputeti Driton Lajçi ndau njohuritë dhe përvojën e tij shumëvjeçare rreth lidershipit dhe besimit me studentët e UBT-së

Publikuar

nga

Ligjëruesi me përvojë, ish-deputetit i Parlamentit të Kosovës, Driton Lajçi ka zhvilluar një ligjëratë tematike rreth lidershipit dhe besimit me studentët e Fakultetit Menaxhment, Biznes dhe Ekonomi në UBT.

Në kuadër të lëndës “Hyrje në Menaxhment”, në bashkëpunim me profesorin Fisnik Bytyqi, ligjëruesi Lajçi tregoi raste të ndryshme gjatë përballjes me liderë të ndryshëm vendorë dhe ndërkombëtarë, si dhe rreth qasjes që është dashur të merret për të arritur rezultatet më të mira të mundshme.

Gjatë diskutimit me studentë, Lajçi ka integruar përvojën e tij në trajtimin e temave të ndryshme nga lëmia e lidershipit dhe atë identifikimin e sjelljeve të lidershipit, atributet e një lideri të mirë, burimet e lidershipit, sjelljet e liderit, vendimmarrja e liderit, qasja e liderit në ballafaqimin e situatave të ndryshme, dallimin e liderit nga menaxheri, si dhe dallimin e liderit politik nga lideri biznesor, etj.

Lajçi theksoi se atributet kryesore që duhet të ketë një lider i mirë janë aftësitë e mira komunikimi dhe integriteti i lartë. Këto janë atributet kyçe, por duke mos injoruar edhe atributet tjera sikurse vizioni, kredibiliteti, ndjeshmëria, njohuria, fleksibiliteti dhe shumë atribute tjera.

Më tutje ai theksoi se secili lider përdor aftësitë e tij/saj për të rritur bazën e mbështetësve, si për shembull: ka lider që ka ndikim të madh te mbështetësit bazuar në personalitetin karizmatik apo ekspertizën, fuqinë referuese, arritjet, etj. Pra, forcimi i bazës mbështetëse mund të arrihet në forma të ndryshme dhe varësisht nga mënyra se si shfrytëzohet nga lideri gjithmonë duke u bazuar në pikat më të forta të tij/saj.

Temat e diskutuara dhe mbuluara gjatë mbarëvajtjes së diskutimit me studentë ishin shumë frytdhënëse dhe ngjallën interesimin e studentëve për zhvillime të ndryshme në Kosovë dhe jashtë kufijve kombëtar.

Driton Lajçi ka një përvojë të gjatë në poste të ndryshme publike duke qenë ish-nënkryetar i Unionit të Studentëve të Universitetit të Prishtinës, ish-deputet i Parlamentit të Kosovës, ish-ministër i Rinisë në Qeverinë e bashkë-qeverisur me UNMIK-un, ish-shef i Zyrës për Mbrojtjen e të Akuzuarve nga Gjykata Speciale, Drejtues në Post Telekomin e Kosovës, profesor universitar, etj.

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

Rektori Hajrizi vizitoi Universitetin del Salento në Lecce të Italisë

Të dy rektorët, Hajrizi e Pollice, u pajtuan se ka shumë potencial në këtë bashkëpunim mes Universitetit del Salento në Itali dhe UBT-së.

Publikuar

nga

Rektori i UBT-së, prof.dr. Edmond Hajrizi ka zhvilluar një vizitë të rëndësishme dhe të suksesshme në Universitetin del Salento në Lecce të Italisë, dhe u prit nga rektori Fabio Pollice.

Të dy rektorët, Hajrizi e Pollice, u pajtuan se ka shumë potencial në këtë bashkëpunim mes Universitetit del Salento në Itali dhe UBT-së. Ata diskutuan hollësisht për bashkëpunimin në mes të dy institucioneve, duke inicuar edhe arritjen e shpejtë të marrëveshjeve për bashkëpunim për fusha e specializime të veçanta me interes të ndërsjellë.

Bashkëpunimi ndërmjet dy institucioneve synon të sjellë një frymë të re në edukimin dhe të rrisë standardet botërore në këtë fushë.

Universiteti del Salento është një institucion i lartë arsimor në Lecce, Itali. Ky universitet ofron një gamë të gjerë programesh në fusha të ndryshme të studimit, duke përfshirë shkencat shoqërore, shkencat natyrore, inxhinieri, arte, drejtësi, arkitekturë, biznes, gjuhë dhe kulturë.

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

Me shumicë votash, Erjon Hadergjonaj zgjidhet kryetar i Këshillit Studentor të UBT-së

Publikuar

nga

Këshilli Studentor i mbështetur nga UBT ka zhvilluar zgjedhjet për përzgjedhjen e përfaqësuesve të studentëve, ku me shumicë votash, studenti nga Fakulteti Arkitekturë dhe Planifikim Hapësinor në UBT është zgjedhur kryetar i Këshillit Studentor.

Në pozitën e nënkryetares së Këshillit Studentor është përzgjedhur Lyra Begolli, teksa përfaqësuese në Komisionin e Etikës dhe Ankesave në UBT do të jetë Mirdona Muqa, ndërsa Anesa Nimani është zgjedhur përfaqësuese në Komisionin e Disiplinor dhe përfaqësuese në Komisionin Shkencor në UBT është zgjedhur Valmira Nura.

Nën monitorimin e drejtorit për Çështje Akademike në UBT, Blerton Abazi, sekretarit të UBT-së, Artan Tahiri, menaxherit për Çështje Studentore, Skender Ramadani, si dhe koordinatores për Çështje Akademike në UBT, Mirlinda Jashanica, është realizuar procesi zgjedhor për përfaqësuesit e studentëve, në një proces të drejtë dhe transparent.

Nga këto zgjedhje u përzgjodhën pesë përfaqësues, të cilët do të jenë zë i fuqishëm për paraqitjen e kërkesave dhe nevojave të studentëve të UBT-së, duke qenë se ky është edhe qëllimi kryesor i këtij institucioni, krijimi i një gjenerate të re që di të flasë dhe të paraqesë nevojat e veta.

Erjon Hadergjonaj u shpreh falënderues për besimin e kolegëve të fakulteteve të ndryshme brenda UBT-së, duke potencuar gatishmërinë e tij për të mbrojtur dhe përfaqësuar dinjitetshëm interesat e të gjithë studentëve të UBT-së.

Zgjedhjet për përfaqësuesit e studentëve të UBT-së mbahen çdo vit, meqë mandati i përfaqësuesve të zgjedhur është njëvjeçar dhe pas një viti, sërish do të mbahen zgjedhjet për përfaqësuesit e rinj.

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

Rektori Hajrizi po qëndron në Itali – fokusi në zhvillimin e lidhjeve ndërkombëtare dhe promovimin e UBT-së si qendër e arsimit të lartë me vizion global

Hajrizi ka biseduar me presidentin dhe themeluesin e kompanisë si dhe me divizione të ndryshme të tyre lidhur me mundësitë e ndërlidhjeve të resurseve.

Publikuar

nga

Rektori i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi me ftesë të veçantë nga Presidenti Salvatore Tafuro po qëndron për vizitë në Kompaninë Globale për ndërtime modulare R.I. Group në Lecce të Italisë, me ç’rast ka parë nga afër punën, si dhe inovacionet dhe zhvillimet e fundit në këtë sektor të rëndësishëm.

Gjatë qëndrimit të tij, rektori Hajrizi ka biseduar me presidentin dhe themeluesin e kompanisë si dhe me divizione të ndryshme të tyre lidhur me mundësitë e ndërlidhjeve të resurseve dhe potencialin e madh që kanë këto dy institucione e që lidhen ngushtë me zhvillimin dhe impaktin e përgjithshëm në rajon dhe në botë.

Është me rëndësi të veçantë për UBT-në dhe për Kosovën, bashkëveprimi dhe harmonizimi i strategjive të UBT-së, si një qendër e inovacionit me ato të industrive globale gjë të cilës i përket edhe R.I. Group. Kjo mundëson rritjen e cilësisë së jetës në përgjithësi, rritjen e punësimit, eksportit e faktorëve të tjerë me rëndësi.

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara