AI

BE-ja me rregulla të reja për inteligjencën artificiale, si do të funksionojnë dhe si do të ndikojnë te njerëzit?

Çfarë është Akti i Inteligjencës Artificiale dhe si funksionon?

Publikuar

Associated Press

Zyrtarët e Bashkimit Evropian javën e kaluar u angazhuan intensivisht për të arritur një marrëveshje për rregullat botërore sipas të cilave duhet të përdoret inteligjenca artificiale në bllokun 27-anëtarësh.

Akti i Inteligjencës Artificiale është seti i fundit i rregullave të përcaktuara për ta qeverisur teknologjinë në Evropë, e cila do të ketë ndikim global.

Çfarë është Akti i Inteligjencës Artificiale dhe si funksionon?

Akti i IA-së vlerëson dhe analizon rreziqet e produkteve apo shërbimeve, të cilat përdorin inteligjencë artificiale dhe përqendrohet në rregullimin e përdorimit të inteligjencës artificiale në vend se të teknologjisë. Legjislacioni është bërë me qëllim që të mbrohet demokracia, sundimi i ligjit dhe të drejtat themelore, siç është liria e shprehjes, duke nxitur investime dhe inovacion në të njëjtën kohë.

Sa më i rrezikshëm që të jetë aplikacioni, aq më të ashpra do të jenë rregullat. Ato të cilat përbëjnë rrezik të vogël, siç janë sistemet që rekomandojnë përmbajtje apo filtrat e përmbajtjeve të rrezikshme, detyrohen të ndjekin rregulla të lehta, si për shembull të tregojnë se mundësohen nga IA-ja.

Sistemet me rrezikshmëri të lartë, siç janë mjetet mjekësore, përballen me kërkesa më të mëdha, si përdorimi i të dhënave të cilësisë së lartë dhe ofrimi i të dhënave të qarta për përdoruesit. Ky akt nuk do të hyjë në fuqi deri në dy vjet pas miratimit përfundimtar nga ligjvënësit e BE-së dhe pritet të hidhet në votim në fillim të vitit 2024. Gjobat për shkelje shkojnë deri në 35 milionë euro apo 7% e të hyrave globale të kompanisë.

Si do të ndikojë ky akt te pjesa tjetër e botës?

Ky akt do të vlejë vetëm për afërsisht 450 milionë banorë të BE-së, por ekspertët thonë se ndikimi mund të shtrihet edhe më gjerë për shkak të rolit udhëheqës të Brukselit për të vendosur rregulla të cilat vlejnë si standard global.

BE-ja e ka luajtur këtë rol më parë me rregulla të kaluara të teknologjisë, më e veçanta është detyrimi për të bërë një karikues përbashkët për mbushje, e cila e detyroi kompaninë Apple të heqë dorë nga kablloja e vet për mbushësit e produkteve të saj.

Përderisa shumë vende të tjera po mendohen nëse duhet dhe si ta frenojnë IA-në, rregulloret gjithëpërfshirëse të BE-së pritet të shërbejnë si udhërrëfyes.

“Akti i IA-së është rregullorja e parë botërore gjithëpërfshirëse, horizontale dhe detyruese e inteligjencës artificiale, e cila jo vetëm që do t’i ndryshojë gjërat në Evropë, por me shumë gjasa do ta rrisë momentumin global për ta rregulluar IA-në nëpër juridiksione”, tha Anu Bradford, eksperte e ligjeve të BE-së dhe rregulloreve digjitale.

“Kjo e vë BE-në në pozitë të veçantë për të qenë lidere dhe për t’i treguar botës se IA-ja mund të qeveriset dhe se zhvillimi i saj mund të jetë subjekt i monitorimit demokratik”, tha ajo.

Duke mos e ndaluar plotësisht teknologjinë e njohjes së fytyrës në kohë reale, Brukseli “praktikisht i ka dhënë dritën e gjelbër vëzhgimit digjital distopik në 27 vendet anëtare të BE-së, duke e vendosur një precedent shkatërrues në gjithë botën”, tha Amnesty International.

Ndalesa e pjesshme është “një mundësi e humbur për ta ndalur dhe parandaluar dëmin kolosal ndaj të drejtave të njeriut, hapësirës civile dhe sundimit të ligjit, të cilat tashmë janë të kërcënuara nëpër BE”.

Nga ana tjetër, ka shprehur shqetësimin edhe për dështimin e ligjvënësve për ta ndaluar eksportin e teknologjive të IA-së, që mund t’i dëmtojnë të drejtat e njeriut – përfshirë përdorimin e notimit të shoqërisë, diçka që e bën Kina për t’i shpërblyer ata që i binden shtetit përmes vëzhgimit.

Çfarë po bëjnë vendet e tjera për rregulloren e IA-së?

Dy fuqitë më të mëdha të IA-së në botë, SHBA-ja dhe Kina, kanë nisur t’i përpilojnë ligjet e veta.

Presidenti amerikan, Joe Biden, e nënshkroi një urdhër ekzekutiv për IA-në gjatë muajit tetor, i cili pritet të forcohet nga legjislacioni dhe marrëveshjet globale.

Urdhri u kërkon zhvilluesve kryesorë të IA-së t’i këmbejnë me Qeverinë rezultatet e testeve të sigurisë dhe të dhënat e tjera. Agjencitë do të krijojnë standarde për t’u siguruar se mjetet e IA-së janë të sigurta para se të publikohen për përdorim publik.

Kina, ndërkohë, ka publikuar “masa të përkohshme” për menaxhimin e IA-së së përgjithshme, të cilat vlejnë për përmbajtje si, tekst, fotografi, audio, video dhe të tjera të cilat prodhohen për njerëzit brenda Kinës.

Si do të ndikojë Akti i IA-së ndaj ChatGPT-së?

Rritja spektakulare e ChatGPT-së të Open AI-së dëshmon se teknologjia po shënon përparime tejet të mëdha dhe i detyroi politikëbërësit evropianë ta përditësojnë propozimin e tyre.

Akti i IA-së përfshin provizione për chatbot-at dhe sistemet e tjera të ashtuquajtura sisteme të IA-së për qëllime të përgjithshme, të cilat mund të kryejnë detyra të shumta, nga shkrimi i poezive deri te krijimi i videove dhe shkrimi i kodeve kompjuterike.

Shumica e sistemeve për qëllime të përgjithshme përballen me kërkesa themelore për transparencë, si publikimi i hollësive për të dhënat e tyre qeveritare dhe të tregojnë se sa shumë energji kanë përdorur për t’i trajnuar modelet në një gamë të gjerë të veprave të shkruara dhe imazheve të fshira nga interneti.

Ato, po ashtu, duhet t’i përmbahen ligjit të BE-së për të drejtat e autorit dhe ta përmbledhin përmbajtjen që e kanë përdorur për trajnime.

Me rregulla më të ashpra do të përballen sistemet më të avancuara të IA-së me fuqinë më të madhe kompjuterike, të cilat përbëjnë “rreziqe sistematike” që zyrtarët duan të mos i lejojnë të përhapen në shërbime që ndërtohen nga zhvilluesit e softuerit./UBTNews/

AI

Warren Buffett e krahason AI-në me armët bërthamore

Publikuar

nga

Warren Buffett është i shqetësuar për inteligjencën artificiale.

Në mbledhjen vjetore të aksionarëve në Omaha, Nebraska, 93-vjeçari bashkëthemelues, kryetar dhe CEO i Berkshire Hathaway lëshoi ​​një paralajmërim për rreziqet e mundshme të teknologjisë.

“Ne lamë një xhind nga shishja kur zhvilluam armë bërthamore”, tha ai të shtunën. “AI është disi e ngjashme – është një rrugëdalje nga shishja”.

I ashtuquajturi Oracle of Omaha tha se ka pak ide për teknologjinë që qëndron pas AI-së, por tha se ende ka frikë nga pasojat e saj të mundshme. Imazhi dhe zëri i tij u kopjuan kohët e fundit nga një mjet i mbështetur nga AI, tha ai, dhe ato ishin aq bindëse sa mund të kishin mashtruar familjen e tij. Mashtrimet duke përdorur këto falsifikime të thella, shtoi ai, mund të bëhen gjithnjë e më të përhapura.

“Nëse do të isha i interesuar të investoja në mashtrime, do të ishte industria e rritjes së të gjitha kohërave”, i tha ai turmës.

Berkshire Hathaway ka filluar të përdorë disa inteligjencë artificiale në biznesin e vet për t’i bërë punonjësit më efikasë, tha të shtunën Greg Abel, pasardhësi i pritshëm i Buffett që drejton operacionet josiguruese të Berkshire.

“Ndonjëherë ajo zhvendos fuqinë punëtore, por pastaj shpresojmë se ka mundësi të tjera”, tha Abel, i cili nuk zbuloi shumë detaje se si kompania planifikon të përdorë AI.

Buffett gjithashtu tha se teknologjia mund të ndryshojë botën për mirë, por tha se ai nuk është shitur ende.

“Ka një potencial të madh për të mirë dhe potencial të madh për dëm”, tha ai. “Dhe thjesht nuk e di se si do të ndodhë”./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

AI

Microsoft do të investojë 1.7 miliard dollarë për AI në Indonezi

Publikuar

nga

Microsoft ka njoftuar rreth planeve për të investuar 1.7 miliard dollarë në shërbimet e inteligjencës artificiale në Indonezi.

CEO i Microsoftit, Satya Nadella, njoftoi se gjiganti i teknologjisë do të trajnojë 840 mijë njerëz në Indonezi në përdorimin e AI-së dhe do të ofrojë mbështetje për zhvilluesit e teknologjisë në vend.

“Kjo gjeneratë e re e inteligjencës artificiale po riformulon mënyrën se si njerëzit jetojnë dhe punojnë kudo, duke përfshirë edhe Indonezinë. Investimet që po i njoftojmë sot – që përfshijnë infrastrukturën dixhitale, aftësitë dhe mbështetjen për zhvilluesit – do ta ndihmojnë Indonezinë të lulëzojë në këtë epokë të re”, tha ai.

Sipas tij, investimi i Microsoftit do të sjellë infrastrukturën më të fundit dhe më të madhe të AI-së në Indonezi./UBTNews/

 

Vazhdo të lexosh

AI

UBT-ja ka arritur që përmes inteligjencës artificiale të bëjë testimin e njohurive të studentëve

Rektori njoftoi se përmes inteligjencës artificiale UBT-ja bëri edhe testimin e shëndetit të njeriut.

Publikuar

nga

Rektori i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi njoftoi se si inteligjenca artificiale po shfrytëzohet në edukim. Ai në konferencën ndërkombëtare “Kufijtë e lirisë së fjalës”, tha se UBT-ja përmes inteligjencës artificiale ka mundësuar testimin e njohurive të studentëve.

“Ne kemi arritur sot që përmes ndërlidhjes të inteligjencës artificiale dhe realitetit virtual dhe të shtuar, ne të bëjmë studentët tanë të kenë mundësi të testohen nga një profesor i inteligjencës artificiale për temën për të cilën do të hyjë në provim. Sistemi jonë e konfirmon që ti ke arritur te kompetenca, po flet bukur, ke hyrë thellë, je duke u përgjigjur saktë apo ke nevojë ende të zhvillohesh. Një lloj stimulimi mjaft i mirë, nganjëherë më i mirë se njeriu për të konfirmuar se a je gati për kompetencën apo nuk je”, deklaroi Hajrizi.

Rektori njoftoi se përmes inteligjencës artificiale UBT-ja bëri edhe testimin e shëndetit të njeriut./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

AI

Samsung përdor inteligjencën artificiale për të kontribuar në shoqëri, personalizim dhe përvoja të përmirësuara

Potenciali i saj mbetet kryesisht i pashfrytëzuar, me shumë njerëz që nuk arrijnë të shohin arsyen e vërtetë që AI është mundësia më e madhe që nga shpikja e internetit.

Publikuar

nga

Prezenca e inteligjencës artificiale kohëve të fundit ngjalli mjaft reagime që synojnë të përdorin fuqinë e saj. Ndërsa AI ka potencial të madh për të revolucionarizuar fusha të shumta, nga financat te mjekësia, implikimet e saj për elektronikën e konsumit që përdorni janë më pak të qarta. Potenciali i saj mbetet kryesisht i pashfrytëzuar, me shumë njerëz që nuk arrijnë të shohin arsyen e vërtetë që AI është mundësia më e madhe që nga shpikja e internetit.

Produktet dhe shërbimet janë nxitur për të shfrytëzuar potencialin e AI, por pa një qëllim apo vizion të qartë, dhe ka shumë raste ku nuk është e qartë sesi integrimi i AI në një pjesë të teknologjisë krijon përfitime të prekshme për shoqërinë. Në këtë nxitim për të adoptuar AI, është anashkaluar një mundësi e rëndësishme: personalizimi i vërtetë në pajisjet që njerëzit përdorin çdo ditë.

Pavarësisht ofrimit të opsioneve për personalizim, pajisjet elektronike të konsumit nuk mund të marrin parasysh ose të përshtaten me  sfidat dhe prioritetet e një përdoruesi. Ndërsa AI është integruar në sektorë të ndryshëm, potenciali i saj i vërtetë transformues qëndron në përshtatjen e teknologjisë për të përmbushur nevojat, vlerat dhe stilet e jetesës specifike.

Tani kemi një shans për të ripërcaktuar marrëdhënien tonë me pajisjet tona. AI na jep mjetet dhe mundësinë për të riformuar teknologjinë në mënyrë që ajo të funksionojë jo vetëm për të gjithë, por për secilin prej nesh në mënyra unike. Duke shkuar përtej komoditetit, ai mund të përafrojë teknologjinë me narrativat tona unike. Inteligjenca artificiale duhet të mësojë më shumë rreth përdoruesit, dhe për këtë arsye të ofrojë një përvojë më të mirë me kalimin e kohës duke rritur njohjen – për shembull, duke njohur zërin tuaj më mirë me kalimin e kohës duke ndihmuar gjenerimin e zërit ose veçoritë e njohjes. Teknologjia e përmirësuar me inteligjencë artificiale, e zbatuar në mënyrë të menduar, do ta bëjë jetën më të mirë duke na mundësuar të orientojmë stilin e jetesës drejt asaj që është e rëndësishme për ne.

AI për përvoja të përmirësuara

Në Samsung, ne kemi investuar në kërkimin e AI për më shumë se një dekadë. Me kalimin e viteve, ne kemi evoluar gradualisht portofolin tonë të produkteve për të ofruar përmirësime të inteligjencës artificiale në çdo kategori, nga televizorët dhe frigoriferët te fshesat me korrent dhe telefonat inteligjentë. Çdo hap duhet të përmirësojë përvojën e përdoruesit në një mënyrë me ndikim, por të përgjegjshëm. Qasja jonë ndaj AI është zhvilluar me një mendje për aksesueshmërinë, qëndrueshmërinë dhe sigurinë, në mënyrë që të mund të heqim barrierat me të cilat përballemi çdo ditë dhe të frymëzojmë hapat e ardhshëm të shoqërisë. Sado që dëshironi të jetoni, teknologjia e personalizuar me AI mund të sigurohet që ta bëni atë sipas kushteve tuaja.

Për një shoqëri më të hapur dhe gjithëpërfshirëse, AI mund të ndihmojë teknologjinë të jetë më e aksesueshme. Në televizorët tanë më të fundit, si Neo QLED 8K QN900D, AI i konverton titrat në audio të folur për njerëzit me dëmtime shikimi. Telefonat tanë celularë përdorin gjithashtu AI për të gjeneruar automatikisht titra për njerëzit me dëmtim të dëgjimit gjatë telefonatave. Në gamën tonë të pajisjeve dixhitale, ne përdorim AI për të mundësuar hapjen e derës së frigoriferit pa duar për ata me dëmtim të lëvizshmërisë. Ne parashikojmë një botë ku të gjithë mund të shijojnë produktet tona. Teknologjia gjithëpërfshirëse është çelësi për demokratizimin e inovacionit kuptimplotë.

Për ata që kërkojnë një jetë në shtëpi pa stres, AI mund të eliminojë zhgënjimet e përditshme, të tilla si zvogëlimi i mbetjeve ushqimore duke kontrolluar frigoriferin për atë që ka dhe sa i freskët është, dhe më pas ta bëjë darkën më të lehtë ose më të shëndetshme duke rekomanduar receta. Platforma jonë SmartThings i bashkon në mënyrë inteligjente këto pajisje, së bashku me mijëra pajisje të pajtueshme, për një ekosistem shtëpiak të personalizuar dhe lehtësisht të kontrolluar.

Për ata që duan një mënyrë më efikase të jetesës në një kohë me kosto të shtuara të energjisë, AI Energy Mode i ndihmon pajisjet tona të ruajnë energjinë duke monitoruar përdorimin dhe duke ndihmuar në uljen e konsumit dhe kostove.

Kërkimi në internet bëhet më intuitiv dhe i drejtpërdrejtë falë aftësisë së AI për të kuptuar se për çfarë po bëni gjeste në ekran.

Ne kemi zhvilluar gjithashtu Samsung Gauss, modelin tonë të AI që mund të gjenerojë tekst, kod dhe imazhe, të cilat mundësojnë mundësi të reja për produktivitet dhe kreativitet personal.

AI për shoqërinë

Është jetike që njerëzit të ndjehen të sigurt dhe të kontrolluar ndërsa eksplorojnë mundësitë që ofrohen nga AI dhe epoka e hiperlidhjes. Kjo është arsyeja pse ne kemi mbrojtur sigurinë e produkteve tona në të ardhmen, sepse vetëm nëpërmjet një sigurie të fortë mund të sigurohet privatësia.

Qasja jonë ndaj AI-së celulare i lejon përdoruesit të zgjedhin të mbajnë të dhënat e tyre më të ndjeshme në pajisjen e tyre, në vend të serverëve të largët ose në renë kompjuterike, ku mund të jetë më i prekshëm. Për të siguruar pajisjet e tjera të një përdoruesi, ne po zgjerojmë Samsung Knox, platformën tonë të sigurisë celulare të nivelit të mbrojtjes, në kategoritë e tjera të produkteve tona. Me Knox Matrix, pajisjet e lidhura në një ekosistem mund të mbrojnë njëra-tjetrën, me telefonat, televizorët dhe frigoriferët që punojnë së bashku për të parë kërcënimet kibernetike. në dhe ndërtimi i shërbimeve të AI që mund të funksionojnë në nivel lokal në pajisje, prapë të mësojnë për ju si përdorues dhe të ofrojnë të rejat më të fundit në inovacionin e AI, duke mbajtur të sigurta të dhënat e konsumatorit, është diçka për të cilën do të mbetemi të përkushtuar.

Përkthimi i potencialit të papërpunuar të AI në përvoja kuptimplote dhe përmirësimi i cilësisë së jetës në shkallë globale nuk është detyrë e thjeshtë. Ndërsa ne kemi një histori të pasur të risive në formë të njerëzve, ne kemi gjithashtu një filozofi të bashkëpunimit të hapur. Ekosistemi ynë i partnerëve siguron që përvojat të jenë sa më të pasura, të ndryshme dhe të rëndësishme që të jetë e mundur. Bashkëpunimi është çelësi për përshpejtimin e inovacionit në duart e konsumatorëve, veçanërisht në zhvillimin e teknologjisë AI, kjo është arsyeja pse ne po punojmë ngushtë me liderë të tjerë në AI, si Microsoft dhe Google.

Ndërsa AI transformon botën përreth nesh, nevojitet qëllim, ekspertizë dhe shkallë për të sjellë përfitimet e saj në jetën e njerëzve. Në Samsung, ne besojmë se AI shkon përtej pajisjeve – ajo duhet të ketë një ndikim të personalizuar në të gjitha fushat e jetës. Në këtë epokë të hiperlidhjes, ne do të përdorim teknologjinë AI për të mundësuar përvoja më të zgjuara, më të mira që e bëjnë jetën më të lehtë, më të pasur dhe më gjithëpërfshirëse për të gjithë. AI nuk ka të bëjë me atë që një pajisje mund të bëjë. Ka të bëjë me atë që njerëzit mund të bëjnë me mjetet e duhura.

Rreth Samsung Electronics

Samsung frymëzon botën dhe formëson të ardhmen me ide dhe teknologji transformuese. Kompania po ripërcakton botën e televizorëve, telefonave inteligjentë, pajisjeve të veshura, tabletëve, pajisjeve shtëpiake, sistemeve të rrjetit dhe memories, sistemeve LSI, zgjidhjeve cast dhe LED dhe ofron një përvojë plotësisht të lidhur përmes ekosistemit të saj SmartThings dhe bashkëpunimit të hapur me partnerët. Për lajmet më të fundit, vizitoni “Samsung Newsroom”.

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara