Lajmet

Diskutim në UBT me Minstrin e Mbrojtjes, Maqedonci: Përafrimi i Kosovës me NATO-n, Nisma për Sigurinë dhe Zhvillimi i Industrisë së Mbrojtjes

Publikuar

Ministri i Mbrojtjes së Republikës së Kosovës, Ejup Maqedonci, u përball me një diskutim të hapur me studentët e UBT-së. Organizuar nga Fakulteti i Studimeve të Sigurisë dhe Fakulteti i Shkencave Politike në UBT, ky event solli një platformë të rëndësishme për të diskutuar çështje të rëndësishme të sigurisë dhe politikës.

Maqedonci prezantoi vizionin dhe strategjinë e Ministrisë së Mbrojtjes, duke adresuar sfidat aktuale dhe objektivat për të ardhmen. Diskutimi u fokusua në çështje të ndryshme, duke përfshirë sigurinë kombëtare, bashkëpunimin rajonal dhe ndërkomunikimin me institucionet e tjera vendore dhe ndërkombëtare.

Studentët kishin mundësinë të bënin pyetje dhe të shprehnin shqetësime në lidhje me politikat dhe strategjitë e qeverisë në fushën e mbrojtjes.

Ejup Maqedonci, Ministri i Mbrojtjes së Republikës së Kosovës, ka paraqitur një serë deklaratash të rëndësishme në diskutimin e tij me studentët e UBT-së. Ai nënvizoi thellësisht rrezikun dhe kërcënimet aktuale, duke theksuar nevojën për të zhvilluar kapacitetet dhe baza të reja për të përballuar sfidat.

Në një deklaratë, ai bëri të ditur se janë miratuar kërkesat të tyre në qeveri për baza të reja në Kosovë, si baza e Dumoshit dhe baza e Llukarit, duke ndërthurur qëllimet e tyre strategjike me arritjen e këtyre objektivave të sigurisë kombëtare.

“Bazuar në rreziqet e kërcënimeve ne i zhvillojmë edhe kapacitetet edhe ndërtimin e bazave. Së  fundmi besoj se keni pasë rast të dëgjoni se në Qeverinë e Kosovës është miratuar kërkesa jonë për baza, për dy baza të reja, që është baza e Dumoshit, 7 km nga kufiri me Republikën e Serbisë në regjionin e Podujevës dhe baza e Llukarit që është në afërsi të Prishtinës, që mund të ndërlidhet me pjesën e Kamenicës dhe Gjilanit” – vuri në theks të veçantë Maqedonci.

Ministri gjithashtu u ndal në përpjekjet e vazhdueshme për të afruar Kosovën me NATO-n, duke theksuar se përafrimi i vendit me standarde të NATO-s është bërë prioritet për ta. Ai paraqiti punën e vazhdueshme për të përparuar në këtë drejtim, duke sjellë standarde të NATO-s në çdo aspekt të Forcës së Sigurisë së Kosovës.

Në lidhje me këtë, ai përmendi ndihmën që është dhënë nga ekipi ndërlidhës dhe këshillues i NATO-s, duke rritur përpjekjet për të përmbushur kriteret dhe standardet e NATO-s.

“Ne realisht, si Ministri e Mbrojtjes në vazhdimësi kemi bërë hapa jashtëzakonisht të rëndësishëm në përafrimin e Kosovës me NATO-n, ne kemi tentuar që t’i paraprijmë shumë gjërave. Shembull  jo gjithëherë ka qenë kërkesë të kemi standard të NATO-s në doktrinë, ne kur e kemi ndërtuar çdo gjë brenda Forcës së Sigurisë së Kosovës me këto standarde në mënyrë që mos të kemi nevojë të bëjmë reformë të dytë kur të përafrohemi me NATO-n”- shprehet ministri.

Edhe pse mund të ishte më e lehtë të mos përputheshin me standardet e NATO-s, Maqedonci theksoi se qeveria është e vendosur për të ndjekur rrugën drejt anëtarësimit, duke e ndërtuar çdo aspekt të FSK-së sipas këtyre standardeve. Ky paraplanifikim do të lehtësonte procesin e përafërsimit me NATO-n, duke shmangur nevojën për reforma të mëtejshme. Ai gjithashtu vlerësoi ndihmën e ekipit ndërlidhës dhe këshillues të NATO-s, që kanë për qëllim të ndihmojnë në zhvillimin e kapaciteteve të FSK-së. Prezencën e NATO-s brenda Ministrisë së Mbrojtjes dhe raportet e vazhdueshme me strukturat e NATO-s e bëjnë Kosovën të gatshme për të qenë pjesë e kësaj organizate ndërkombëtare.

Maqedonci shprehu qartë qëllimin e qeverisë për të qenë pjesë e NATO-s dhe theksoi se ata kanë zhvilluar kapacitetet e nevojshme për të përmbushur standardet e kësaj organizate. Kjo gatishmëri shihet si një hap i rëndësishëm drejt integrimit të plotë në strukturën e NATO-s.

“Në këtë aspekt ndihmë të veçantë Ministrisë së Mbrojtjes i ka dhënë  Forca e Sigurisë së Kosovës, ekipi ndërlidhës dhe këshillues i NATO-s të cilin e kemi prezent në Ministrinë e Mbrojtjes. Një  ekip i NATO-s që drejtohet nga një gjeneral gjerman dhe që në përbërje ka oficerë nga vende të ndryshme të NATO-s dhe që detyrë kryesore ka mbështetjen në zhvillimin e kapaciteteve të FSK-së. Ne kemi pasë NATO-n prezente brenda ministrisë gjatë gjithë kohës prej vitit 2009-të, kur FSK- ja është krijuar dhe kjo prezencë vazhdon. Ne kemi edhe raporte edhe takime me struktura të NATO-s, gjatë vitit të kaluar kemi pasë edhe një raportim në NATO, më saktë në Këshillin e NATO-s dhe mund të them lirisht që nga aspekti i mbrojtjes dhe sigurisë ne jemi të gatshëm që të jemi pjesë e NATO-s. Ne tanimë jemi të gatshëm të jemi pjesë e NATO-s, kemi ndërtuar kapacitetet që janë të mundshme për të qenë kapacitete fillestare të NATO-s”- tha Maqedonci.

Maqedonci gjithashtu u ndal në nevojën për të zhvilluar industrinë e mbrojtjes në Kosovë, duke theksuar se ky është një hap i rëndësishëm drejt pavarësisë në aspektin e mbrojtjes dhe sigurisë. Ai gjithashtu theksoi punën e nisur për krijimin e një agjencie të industrisë së mbrojtjes në nivel shteti.

Ejup Maqedonci shprehu bindjen se Forca e Sigurisë së Kosovës (FSK) është në nivel shumë më të lartë se vendet e tjera të Ballkanit në procesin e parapranimit në NATO. Ai theksoi se pothuajse të gjithë oficerët e FSK-së janë trajnuar në ndonjë shkollë të NATO-s, një fakt që i jep atyre një avantazh të shquar në krahasim me vendet e tjera.

Në lidhje me nevojën e prodhimit të sistemeve të armatimit, Ministri u shpreh se ka një nevojë urgjente për të zhvilluar industrinë e mbrojtjes në Kosovë. Ai bëri të ditur se deri vonë nuk kanë qenë në gjendje të blejnë pajisje nga vendet e NATO-s, por kanë filluar të bëjnë blerje shtet me shtet, duke kontaktuar ministrinë e mbrojtjes së shtetit përkatës për të siguruar pajisjet nga prodhuesit vendorë.

Maqedonci shpreh besimin e tij në raportet e mira që Kosova ka me vendet e NATO-s në zhvillimin e forcës së saj. Megjithatë, ai vuri në dukje se ende nuk është punuar mjaftueshëm në zhvillimin e industrisë së mbrojtjes në vend, dhe shtoi se është duke ndjekur personalisht iniciativën për krijimin e një agjencie të industrisë së mbrojtjes në nivel shteti.

Përfundimisht, Maqedonci identifikoi mospajtimin nga disa vende në Asamblenë e NATO-s si një pengesë për integrimin e Kosovës në këtë strukturë, por gjithashtu theksoi hapin e fundit drejt një roli më të madh si vendi i asociuar në NATO, duke hapur rrugën për një pjesëmarrje më të thellë në vendimarrjen e asamblesë.

Dionesa Ebibi

 

 

Vazhdo të lexosh

Lajmet

​Media britanike “Daily Express”: Shqipëria – zbuloni disa nga brigjet më të bukura të vendit ballkanik

Publikuar

nga

E fshehur pas “Perdes së Hekurt” për vite me radhë, Shqipëria mirëpriti turistët në fillim të shekullit XXI, duke i shndërruar blloqet e zymta komuniste në peizazhe urbane të gjalla të mbushura me kafene në modë, shkruan Aurora Bosotti në një artikull të botuar në të përditshmen britanike “Daily Express”.

Brigjet e vendit ballkanik – të cilat dikur qëndronin nën hijen e destinacioneve më të njohura – tani konsiderohen si disa nga më të bukurat e Evropës.

Fshati bregdetar i Ksamilit – në Rivierën Shqiptare – është krahasuar me Maldivet nga përdoruesit e TikTok-ut dhe blogerët e udhëtimit.

Plazhet me rërë të bardhë të Ksamilit, ujërat e qeta dhe kasollet e kashtës buzë plazhit sigurisht që i bëjnë jehonë joshjes së parajsës së famshme tropikale – të cilat ofrohen me një çmim shumë më miqësor me buxhetin.

Sektori i turizmit në rritje në Ksamil ofron një sërë opsionesh akomodimi, duke përfshirë dhoma që fillojnë nga vetëm 19 paund nata.

Përdoruesja e TikTok, “@The Travel Mum”, ishte mahnitur me destinacionin mesdhetar, duke e krahasuar vendin evropian me Maldivet – ‘shumë më të njohura dhe më të shtrenjta’.

“Kur njerëzit shohin foto të këtij vendi, ata menjëherë mendojnë për Maldivet! Por për fat për ne, është shumë më afër shtëpisë”, tha ajo.

“Shtojeni atë në listën e destinacioneve tuaja për 2024”, rekomandoi një turist tjetër.

Aktivitetet e njohura përgjatë bregdetit përfshijnë zhytje dhe not – por për ata që kërkojnë një qëndrim më të gjatë duke u relaksuar, ka shumë shelzongë të vendosura përreth bregdetit për të shijuar rrezet e diellit.

Kostoja mesatare e një birre në Shqipëri është vetëm 1,78 paund, ndërsa sezoni veror priret të jetë i këndshëm dhe i ngrohtë, me temperatura mesatare deri në 25°C.

Në Ksamil do të keni gjithashtu të gjithë Rivierën Shqiptare “në pragun tuaj”, një zonë e bukur, relativisht ende e paprekur nga turizmi ndërkombëtar, e cila krenohet me vendet e trashëgimisë botërore të UNESCO-s, qytetet magjepsëse dhe vendasit miqësorë.

Pikat kryesore turistike përfshijnë Lagunën e Kripës në liqenin e Butrintit, Shpellën enigmatike të Kreshmoit dhe qytetin antik bizantin të Gjirokastrës.

Një qytet historik i vendosur mes maleve, kryeqyteti, Tirana ia vlen të vizitohet për ata që duan të shijojnë pushime në qytet, me ndërthurjen e tij të gjallë – të së vjetrës dhe modernes – i jep një hyrje të shkëlqyer Shqipërisë përpara se të zbulosh pjesën tjetër të vendit./ATSH/

Vazhdo të lexosh

Kulturë, Lifestyle

Spanja fillon mbylljen e fondacionit të simpatizantëve të Francos

Publikuar

nga

Ministri i Kulturës, Ernest Urtasun njoftoi se Qeveria e Spanjës ka filluar mbylljen e fondacionit Francisco Franco, një organizatë jofitimprurëse e krijuar nga simpatizantët e diktatorit të ndjerë.

Ligji i “kujtesës demokratike” i miratuar në vitin 2022 nga qeveria socialiste e Spanjës ndalon çdo organizatë, e cila regjimin e Frankos 1939-1975.

Ministria e Kulturës njoftoi se gjykata do ta marrë vendimin përfundimtar për mbylljen e Fondacionit Kombëtar të Franciso Francos.

Ligji synon të bëjë dëmshpërblime për viktimat e diktaturës dhe të luftës civile trevjeçare që i parapriu, në të cilën vdiqën më shumë se gjysmë milioni njerëz.

Historianët vlerësojnë se rreth 150 mijë e njerëz u vranë nga qeveria e Francos, ndërsa 450 mijë të tjerë u detyruan të largoheshin nga vendi./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Lajmet

Japonia sanksionon disa kompani kineze

Publikuar

nga

Japonia ka vendosur kufizime tregtare kundër firmave në Kinë, Indi, Kazakistan dhe Uzbekistan për mbështetjen e tyre të supozuar për luftën e Rusisë kundër Ukrainës.

Këto janë saksionet e para të cilat u vendosën nga Ministria e Punëve të Jashtme të Japonisë për kompanitë kineze, të cilat dyshohet se kanë lidhje me luftën.

Sipas këtyre sanksioneve, kompanive japoneze u ndalohet të eksportojnë mallra nga firmat e sanksionuara, sikurse Asia Pacific Links Ltd me bazë në Hong Kong dhe Yilufa Electronics Limited, me bazë në Shenzhen.

Sanksionet erdhën në periudhën kur Japonia dhe Koreja e Jugut sanksionuan muajin e kaluar kompani dhe individë të akuzuar për furnizimin e Rusisë me armë për përdorim në Ukrainë./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Lajmet

Spanja do të eliminojë taksën për vajin e ullirit për të lehtësuar rritjen e çmimeve

Publikuar

nga

Qeveria e kryeministrit socialist, Pedro Sanchez nga muaji korrik do të përfshijë “përgjithmonë” vajin e ullirit në listën e “nevojave bazë” të cilat janë të përjashtuara nga taksa, njoftoi Ministria e Financave përmes një deklarate.

Ky është “lajm i mrekullueshëm për të gjithë spanjollët”, tha zëdhënësja e qeverisë, Pilar Alegria, gjatë një interviste për stacionin televiziv privat Antena 3.

Kjo masë, e cila do të miratohet gjatë një takimi të kabinetit i cili pritet të mbahet javën e ardhshme, do të “lehtësojë barrën mbi portofolin e spanjollëve” si dhe të mbështesë sektorin e ullirit dhe të stimulojë konsumin e një produkti që është kaq i rëndësishëm.

Supermarketet kanë raportuar rritje të vjedhjeve të shisheve të vajit të ullirit pasi çmimi i tyre është rritur, duke shtyer disa shitës me pakicë t’i vendosin ato me etiketa sigurie që zakonisht shihen në artikuj të kushtueshëm si alkooli, ndërsa shitjet e alternativave më të lira si vaji i farave të lulediellit janë rritur./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara