Lajmet

​Vetëm tre regjistrues shqiptarë në Medvegjë, Kamberi: Nuk po dërgohen në vendbanime shqiptare

Regjistrimi i popullsisë për shqiptarët në Serbi po bëhet pas dy dekadave.

Publikuar

Në Medvegjë janë vetëm tre regjistrues me etni shqiptare të cilët po marrin pjesë në procesin e regjistrimit të popullsisë. As këta tre shqiptarë nuk po dërgohen në vendbanimet shqiptare, por në dyert e tyre po trokasin regjistrues serbë. Deputeti shqiptar në Parlamentin e Serbisë, Shaip Kamberi deklaron se kjo është në kundërshtim me marrëveshjen që është bërë në ndërmjetësim me OSBE-në. Ai njofton se kanë dorëzuar ankesën në Entin Statistikor të Serbisë dhe se po presin që gjatë ditës të zgjidhet kjo çështje.

Një gjë të tillë e thonë edhe dy nga regjistruesit shqiptarë. Këta të fundit nuk kanë dashur të identifikohen, por janë emra të njohur për redaksinë. Ata kanë bërë të ditur se prej ditës kur ka nisur regjistrimi, ata janë dërguar në fshatra të cilët janë të banuar nga serbët.

Deputeti Shaip Kamberi shpreh dyshimin se kjo po bëhet me qëllim që të pamundësohen shqiptarët që të regjistrohen.

“Tre (regjistrues) janë për Medvegjë që kanë kaluar testet që janë kryer. Por problemi tashmë qëndron në faktin se edhe këta tre nuk janë duke i dërguar në vendbanime shqiptare, por dërgohen në vendbanime serbe. Ndërkohë që regjistruesit serbë dërgohen në vendbanime shqiptare, që është në kundërshtim me marrëveshjen që kemi pasur me Ministrinë për Dialog dhe për Drejta të Njeriut me ndërmjetësimin e OSBE-së. Ne kemi bërë alarmimin me OSBE-në dhe me ambasadat perëndimore gjatë ditës së djeshme, po presim që sot të ketë një trajtim dhe respektivisht kthim për respektimin e marrëveshjes. Sepse përndryshe ne do të duhet të shqyrtojmë vendimin dhe qëndrimin tonë për regjistrimin e popullsisë në këtë komunë. Sepse dyshojmë që gjithë kjo po bëhet me qëllim që të pamundësohen shqiptarët që të regjistrohen”, njofton Kamberi.

Regjistrimi i popullsisë për shqiptarët në Serbi po bëhet pas dy dekadave.

“Të gjithë ata që janë pasivizuar, qëndrimi është që të regjistrohen si banorë, sepse atyre nuk mund t’ju merret shtetësia sipas ligjit. Prandaj, si shtetas të Serbisë ata kanë të drejtë të regjistrohen. Ndërkohë, sa i përket adresave të reja si individ duhet të paraqes kërkesë për t’i dhënë adresë të re në vendin ku ai lajmërohet. Është një procedurë krejtësisht tjetër ajo, e cila duhet sigurisht që të niset menjëherë pas përfundimit të procesit të regjistrimit të popullsisë”, shton Kamberi.

Shqiptarët e Luginës së Preshevës nuk kanë marrë pjesë në regjistrimin e popullsisë që u organizua në vitin 2011, për shkak se nuk u respektuan kërkesat e tyre.


“Ne nuk kemi marrë pjesë në regjistrimin e vitit 2011, për faktin se Enti Statistikor Republikan nuk ka respektuar kërkesat tona për regjistrim të diasporës, regjistrim të banorëve të zhvendosur dhe për faktin se nuk kemi pasur mjaftueshëm regjistrues shqiptarë. Sikurse në dokumentacione nuk kanë qenë në gjuhën shqipe. Kësaj here me ndërmjetësimin e OSBE-së, të gjitha këto janë arritur dhe procesi ka filluar, ashtu siç ishte planifikuar me 1 tetor”, vijon ai.

Deputeti shqiptar Shaip Kamberi pret që nga ky regjistrim që do të përfundojë gjatë këtij muaji, shqiptarëve t’u kthehen të drejtat.

“E para ka të bëjë me nivelin e integrimit që ne kërkojmë nga organet shtetërore, nga statistikat që do të tregojnë se sa është numri i shqiptarëve në këtë rajon. Kërkesa jonë do të duhet të jetë në nivel të atillë që të ri inkuadrohemi dhe të participojmë në punën e organeve shtetërore të cilat funksionojnë në komunat tona. Ka funksion dhe rol edhe në financimin e projekteve kapitale që vijnë nga qyteti dhe vijnë nga shteti për komunat tona dhe financimin e rregullt mujor që i bëhet komunave nga niveli shtetëror. Po ashtu edhe financimin që i bëhet Këshillit Nacional. Numrin e mjekëve që do të ketë ‘Shtëpia e Shëndetit’, numrin e ambulanteve që duhet të ekzistojnë në vendbanimet e caktuara, pavarësisht nga numri i popullsisë. Dhe ajo që është e rëndësishme për Preshevën është se nga numri i banorëve që do të dalë se ka kjo komunë do të varet legjitimiteti për kthimin e Gjykatës Themelorë në Preshevë, e cila në vitin 2013 është shuar”, deklaron ai.

Për këtë flet edhe kryetari i Këshillit Kombëtar Shqiptar për Luginën e Preshevës, Ragmi Mustafi i cili thotë se ky proces është përgjigje ndaj diskriminimit e pasivizimit të adresave. Ai shton se janë ofruar kushtet optimale për regjistrim të popullsisë, proces ky që financohet nga Bashkimi Evropian dhe mbështetet e monitorohet nga EUROSTAT.

“Fletëregjistrimet janë në gjuhën shqipe të cilat i ka asistuar Këshilli Kombëtar Shqiptar. Instruktorët për regjistruesit janë edhe nga komuniteti shqiptar. Regjistrues janë edhe nga komuniteti shqiptar e madje edhe në disa vendbanime të përziera është lejuar edhe mundësia për asistent gjuhësor… Në këtë proces të regjistrimit të popullsisë nuk nevojitet asgjë tjetër përveç emrit, mbiemrit dhe një numri personal, me ç’rast regjistruesi e ka për detyrë tri herë të shkojë në shtëpinë e tij dhe në rast se nuk e gjen në shtëpinë e tij do të duhej të lënë një kontakt-numër dhe regjistrimin mund ta kumtojë një familjar për gjithë anëtarët e tjerë të familjes”, shprehet ai.

Në Preshevë e Bujanoc, shumica e regjistruesve janë shqiptarë, por jo edhe në Medvegjë.

“Ne kemi diku 86 regjistrues në Bujanoc, 73 regjistrues në Preshevë dhe kemi 24 regjistrues në Medvegjë, tre nga të cilët janë shqiptarë”, shton Mustafi.

Në regjistrimin e fundit të popullsisë të vitit 2002, ku morën pjesë shqiptarët janë evidentuar 56 mijë banorë.

“56 mijë banorë shqiptarë kanë qenë në Luginën e Preshevës, sipas regjistrimit të vitit 2002, rezident. Dhe rreth 30 mijë kanë qenë, jo rezident që do të thotë se pjesa që jetojnë në diasporë. Ne synojmë që të ruajmë së paku këtë minim dhe të arrijmë të kemi 56 mijë, 57 mijë, rreth 60 mijë banorë rezident në Luginën e Preshevës. Ndërkohë që është shumë e qartë se diaspora jonë është rritur në ndërkohë. Sepse, kemi njerëz që janë larguar dhe migrimi ka bërë të vetën. Procesi i largimit të dhunshëm të banorëve shqiptarë nga Malësia e Bujanocit, Karadaku i Preshevës dhe fshatrave e Medvegjës që është përfunduar në vitet ’99-2000 edhe që po tentohet përmes pasivizimit të adresave të legalizohet me spastrim etnik të kryer, ka qenë një ndër arsyet që ne nuk kemi pranuar të marrim pjesë në regjistrimin e vitit 2011”, ka përfunduar deputeti Kamberi.

Në procesin e regjistrimit të popullsisë në Serbi që ka nisur ditën e shtunë, bëhet edhe regjistrimi i pronave. Edhe kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, dhe liderët e partive shqiptare në Kosovës kanë ftuar shqiptarët që jetojnë në Luginën e Preshevës që të marrin pjesë në regjistrimin e popullsisë, si përgjigje ndaj diskriminimit të shqiptarëve dhe pasivizimit të adresave. 

Bota

BE masa kundër Francës dhe Italisë për nivele të larta të borxhit

Publikuar

nga

Komisioni Evropian ka nisur procedimet disiplinore kundër Francës, Italisë dhe pesë vendeve të tjera anëtare të BE-së për marrjen e borxhit të ri në nivele të larta, në kundërshtim me rregulloret e BE-së.

Belgjika, Hungaria, Malta, Polonia dhe Sllovakia janë kritikuar gjithashtu nga krahu ekzekutiv i Bashkimit Evropian për nivelin e borxhit të tyre kombëtar dhe deficitet buxhetore që ata kanë.

Vendimi i komisionit është hapi i parë në një proces të quajtur – procedura e deficitit të tepërt (EDP) – duke udhëzuar shtatë vendet e BE-së të reduktojnë shpenzimet e tyre publike. Ministrave të Financave të BE-së do t’u kërkohet të miratojnë vlerësimin e komisionit në korrik.

Më pas, nën mbikëqyrjen e komisionit, vendet që i nënshtrohen EDP-së duhet të paraqesin masa për të reduktuar borxhin dhe deficitin e tyre për katër vjet./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Bota

OKB: Përdorimi i bombave nga Izraeli mund të jetë një krim lufte

Publikuar

nga

Izraeli nuk i ka kushtuar vëmendje të mjaftueshme mbrojtjes së civilëve kur përdor bomba gjatë luftës në Gazë, tha sot Zyra e OKB-së për të Drejtat e Njeriut.

“Kërkesa për të zgjedhur mjetet dhe metodat e luftës që shmangin ose të paktën minimizojnë në çdo masë dëmin civil – duket se është shkelur vazhdimisht në fushatën e bombardimeve të Izraelit”, tha komisioneri i Lartë i OKB-së për të Drejtat e Njeriut, Volker Turk, në Gjenevë.

Zyra ka hetuar gjashtë sulme izraelite në Rripin e Gazës midis 9 tetorit dhe 2 dhjetorit. Supozohet se janë përdorur bomba të llojeve GBU-31, GBU-32 dhe GBU-39, të cilat mund të depërtojnë në beton dhe të shkatërrojnë disa kate të një ndërtese.

“Ato u përdorën për të sulmuar ndërtesat e banimit, një shkollë, një kamp refugjatësh dhe një treg”, tha agjencia.

Të paktën 218 persona ishin vrarë./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Lajmet

Filipinet fajësojnë Kinën për “lëndimin e personelit dhe dëmtimin e anijes” në përplasjen në Detin e Kinës Jugore

Publikuar

nga

Manila ka akuzuar Kinën për plagosjen e personelit filipinas dhe dëmtimin e anijeve filipinase gjatë një përplasjeje në Detin e Kinës Jugore në fillim të kësaj jave, ndërsa tensionet rriten mbi mosmarrëveshjet territoriale në rrugën ujore të pasur me burime dhe strategjikisht të rëndësishme.

Filipinet dhe Kina kanë fajësuar të dyja njëra-tjetrën për përplasjen të hënën pranë ‘Second Thomas Shoal’ në ishujt e kontestuar Spratly, me një deklaratë nga Departamenti i Punëve të Jashtme të Filipineve të mërkurën duke siguruar konfirmimin e parë zyrtar nga secila palë se janë pësuar lëndime dhe dëme. Ai vjen pas raporteve të shumta të lëndimeve të marinarëve filipinas të transmetuara në mediat lokale dhe nga zyrtarë amerikanë.

Departamenti i Punëve të Jashtme të Filipineve “dënon veprimet e paligjshme dhe agresive të autoriteteve kineze që rezultuan në lëndime të personelit dhe dëmtime të anijeve”, thuhej në deklaratë, pa specifikuar sa marinarë u plagosën apo duke dhënë ndonjë detaj për lëndimet e tyre.

Të paktën tetë filipinas u plagosën në incident – duke përfshirë një marinar që humbi gishtin e madh, raportoi AP të martën, duke cituar një zyrtar që foli në kushte anonimiteti.

CNN ka kontaktuar me Departamentin e Punëve të Jashtme, Forcat e Armatosura të Filipineve dhe Rojet Bregdetare Filipine për koment.

Tabloidi shtetëror kinez Global Times publikoi foto të incidentit në internet të mërkurën, duke treguar një varkë të vendosur në sanduiç midis një anijeje të madhe të Rojës Bregdetare të Kinës dhe të paktën tre varka të tjera kineze.

Kur u pyet për incidentin në një konferencë shtypi të mërkurën, zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme kineze Lin Jian tha, “masat e zbatimit të ligjit të marra nga roja bregdetare kineze në vend ishin profesionale dhe të përmbajtura, që synonin ndalimin e peshkimit të paligjshëm nga anijet filipinase dhe asnjë masë e drejtpërdrejtë nuk u mor kundër personelit filipinas.”

Incidenti i së hënës është i fundit në një varg konfrontimesh midis anijeve kineze dhe filipinase që kanë rritur mundësinë që Deti i Kinës Jugore të kthehet në një pikë ndezjeje për konfliktin global. Vjen vetëm disa javë pasi presidenti i Filipineve Ferdinand “Bongbong” Marcos Jr. paralajmëroi se vdekja e çdo qytetari filipinas nga duart e një vendi tjetër në rrugë ujore do të ishte “shumë afër” një akti lufte.

Marcos ka kërkuar lidhje më të ngushta me SHBA-në, e cila ka theksuar në mënyrë të përsëritur “angazhimin e hekurt” të Uashingtonit ndaj një traktati të mbrojtjes reciproke të vitit 1951 midis SHBA dhe Filipineve, i cili përcakton se të dyja palët do të ndihmonin në mbrojtjen e njëra-tjetrës nëse njëra do të sulmohej nga një palë e tretë.

Kina pretendon “sovranitet të padiskutueshëm” mbi pothuajse të gjithë Detin e Kinës Jugore, dhe shumicën e ishujve dhe hekurave të rërës brenda tij, duke përfshirë shumë karakteristika që janë qindra milje nga Kina kontinentale. Qeveri të shumta, duke përfshirë Manilën, kanë pretendime konkurruese.

Në vitin 2016, një gjykatë ndërkombëtare në Hagë vendosi në favor të Filipineve në një mosmarrëveshje historike detare, e cila arriti në përfundimin se Kina nuk ka bazë ligjore për të kërkuar të drejta historike për pjesën më të madhe të Detit të Kinës Jugore.

Por Pekini e ka injoruar vendimin. Në vend të kësaj, ajo ka shtyrë gjithnjë e më shumë pretendimet e saj territoriale detare, me anijet e Rojës Bregdetare të Kinës – të përforcuara nga varkat e milicisë – të përfshira në përleshje të shumta gjatë vitit të kaluar që kanë dëmtuar anijet filipinase dhe kanë parë marinarët filipinas të plagosur nga topat e ujit.

I njohur si Ayungin Shoal në Filipine dhe Ren’ai Jiao në Kinë, Second Thomas Shoal është një shkëmb në formë loti i zhytur në ujë që ndodhet rreth 200 kilometra (125 milje) nga ishulli Filipine Palawan.

Ai shtrihet në Ishujt Spratly, një arkipelag kryesisht i pabanuar ku janë gjetur rezerva nafte dhe gazi dhe që pretendohet nga Kina, Filipinet, Vietnami, Malajzia, Brunei dhe Tajvani.

Filipinet mbajtën një rifurnizim të hënën për ushtarët e tyre të stacionuar në BRP Sierra Madre, një mjet fluturues i ndryshkur i Marinës Filipine, i ndërtuar nga SHBA, që u rrëzua qëllimisht në vitin 1999, me një flamur kombëtar të ngritur në bord, për të pohuar pretendimet territoriale të Manilës mbi Second Thomas Shop.

Roja Bregdetare e Kinës tha të hënën se një anije furnizimi filipinase “injoroi paralajmërimet e përsëritura solemne të Kinës” dhe “qëllimisht dhe në mënyrë të rrezikshme” iu afrua një anijeje kineze në “mënyrë joprofesionale”, duke rezultuar në një përplasje.

Një anije furnizimi dhe dy varka gome nga Filipinet kishin tentuar të dërgonin “ilegalisht” furnizime për anijen luftarake të bllokuar, tha zëdhënësi i Rojës Bregdetare të Kinës, Gan Yu.

Roja Bregdetare e Kinës tha gjithashtu se mori masa duke përfshirë “paralajmërime dhe përgjime, inspektime në bord dhe dëbime me forcë” kundër anijeve filipinase.

Shumë zyrtarë amerikanë kritikuan veprimet e Kinës të hënën dhe theksuan mbështetjen e Uashingtonit për Manilën.

“Shtetet e Bashkuara qëndrojnë me aleatin e tyre Filipinet dhe dënojnë veprimet përshkallëzuese dhe të papërgjegjshme” nga Kina, tha zëdhënësi i Departamentit të Shtetit të SHBA, Matthew Miller./CNN

Vazhdo të lexosh

Lajmet

UBT nënshkruan memorandum bashkëpunimi me “ISCTE Executive Education” të Portugalisë

Publikuar

nga

Në kuadër të Forumit të Parë të Biznesit Kosovë-Portugali, UBT dhe “ISCTE Executive Education” nga Portugalia kanë nënshkruar një marrëveshje bashkëpunimi, duke krijuar mundësi të reja në fushën e arsimit, kërkimit dhe trajnimeve. Ky memorandum synon të forcojë dhe të zgjerojë bashkëpunimin ekzistues kulturor dhe arsimor ndërmjet dy institucioneve.

Në ceremoninë e nënshkrimit, të mbajtur në ambientet e Forumit të Parë të Biznesit Kosovë-Portugali, të pranishëm ishin përfaqësues të lartë nga të dy institucionet, si dhe pjesëmarrës të tjerë të rëndësishëm nga sektori akademik dhe biznesi.

Marrëveshja e bashkëpunimit u nënshkrua nga rektori i UBT-së Prof.Dr Edmond Hajrizi dhe drejtori për zgjerimin global në “ISCTE Executive Education”, Rui Vinhas da Silva.

Ky memorandum bashkëpunimi parashikon zhvillimin e projekteve të përbashkëta kërkimore, organizimin e konferencave dhe seminareve shkencore, shkëmbimin e stafit akademik dhe studentëve, si dhe ofrimin e programeve të trajnimeve të avancuara. Marrëveshja përfshin gjithashtu mundësinë e krijimit të programeve të përbashkëta të studimeve dhe përfshirjen në rrjete ndërkombëtare të kërkimit dhe inovacionit.

Rektori i UBT-së, Prof.Dr Edmond Hajrizi, shprehu entuziazmin e tij për këtë bashkëpunim, duke theksuar se kjo marrëveshje do të kontribuojë në rritjen e cilësisë së arsimit dhe kërkimit shkencor në UBT, si dhe në zgjerimin e horizonteve për studentët dhe stafin akademik. Ai vuri në dukje rëndësinë e bashkëpunimeve ndërkombëtare në epokën e globalizimit dhe sfidave komplekse.

Ky bashkëpunim është një hap i rëndësishëm përpara në përpjekjet e UBT-së për të forcuar lidhjet e saj ndërkombëtare dhe për të ofruar një arsim cilësor dhe të integruar me standardet globale.

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara