Lajmet

​Partitë pa koalicione, LVV në pritje të Osmanit, Nisma i thotë jo listës së PDK-së

Publikuar

Partitë e mëdha politike po e vlerësojnë të arsyeshme mosarritjen e koalicioneve parazgjedhore me parti më të vogla. Shfrytëzimi i platformës dhe fuqisë politike të partive të mëdha, po konsiderohet ndër arsyet se PDK refuzoi bashkëpunimin me Nismën. Por, kjo për Lëvizjen Vetëvendosje nuk është problem për të garuar në një listë të përbashkët me iniciativën politike të ushtrueses së detyrës së presidentes, Vjosa Osmani.

Ndërkohë, në partinë e Fatmir Limajt, pas refuzimit të PDK-së, thonë se nuk ka kohë më për eksperimente në lista të përbashkëta dhe se në zgjedhjet e 14 shkurtit do të garojnë të vetëm. Kurse në AKR shprehen se nga ana e tyre ka pasur vullnet për koalicion klasik parazgjedhor me LDK, mirëpo një gjë e tillë nuk ka qenë e pranueshme nga LDK.

Zëdhënësi i LVV-së, Përparim Kryeziu thotë për KosovaPress se forma dhe modaliteti i bashkëpunimit me Vjosa Osmanin është në proces dhe i njëjti do të garantojë shumicë parlamentare pas zgjedhjeve.

“Ne kemi treguar se jemi të hapur për koalicione në kuptimin e bashkëpunimit me faktorë të rëndësishëm politikë. Tashmë ka një modalitet të bashkëpunimit të tillë me Alternativën dhe znj. Kusari-Lila. Ngjashëm ka një vullnet, disponim dhe gatishmëri, për një bashkëpunim edhe me znj. Osmani dhe nismën e saj, për çka ka një proces në zhvillim e tutje mbi formën apo modalitetin e konkretizimit të tij. Bashkëpunimi jonë më të tjerë është i bazuar mbi logjikën e qëllimeve të përbashkëta dhe mirëbesimit të ndërsjelltë që edhe synon edhe garanton shumicën parlamentare pas zgjedhjeve të 14 shkurtit, që përfundimisht mundëson kapërcimin e madh dhe ndryshimin e nevojshëm për vendin tonë”, u shpreh Kryeziu në një përgjigje me shkrim për KosovaPress.

Në PDK thonë se elektorati i tyre nuk ka pasur vullnet për koalicion parazgjedhor me Nismën. Zëdhënësi i partisë, Avni Bytyçi thotë për KosovaPress se Nisma Socialdemokrate dhe partitë e tjera të vogla, janë në shuarje e sipër dhe se ata kanë menduar përmes koalicioneve parazgjedhore të shpëtojnë veten.

“Nga viti 2017 shumë parti politike, duke përfshirë edhe Nisma Socialdemokrate dhe AAK-ja e kanë shfrytëzuar platformën dhe fuqinë tonë politike për t’u rritur. Nuk ka pas as vullnet dhe dëshirë që PDK-ja kësaj radhe të ofrojë hapësirën për parti tjera, e kemi bërë të qartë se PDK-ja garon për qytetarët me një platformë dhe kandidat, i cili besoj që është kandidati më i mirë se të tjerët. Nisma Socialdemokrate, AKR dhe parti tjera duket se janë në shuarje e sipër, nëse ata kanë menduar se përmes koalicionit parazgjedhor me PDK-në të shpëtojnë veten, kjo ka qenë kalkulim i gabuar. Në fund ne jemi parti politike dhe garojmë për vota dhe mbështetjen e qytetarëve”, tha ai.

Por, anëtari i kryesisë së Nismës, Zafir Berisha u shpreh kritik ndaj PDK-së duke thënë se ka munguar vullneti nga ana e tyre për koalicion parazgjedhor, derisa thekson se nuk ka asnjë mundësi që Nisma të përfshihet në listën zgjedhore të PDK-së.

“Nuk ka, ne sot sapo e përfunduam mbledhjen me kryetarët e degëve. Deri të premten e kemi listën gati prej 110 kandidatëve. Nuk ka më kohë të eksperimenteve të njerëzve të cilët nuk kanë treguar përgjegjësinë e duhur në këto rrethana”, thotë ai.

Ndërkaq, sekretari i AKR-së, Vesel Makolli u shpreh për KosovaPress se kanë insistuar për koalicion parazgjedhor klasik me LDK-në, mirëpo të njëjtin nuk e kanë pranuar një gjë të tillë.

“Kërkesa jonë ka me qenë me shkua në atë koalicionin klasik, mirëpo kërkesa tjetër nga LDK-ja ka qenë që ne të hymë në listë, e cila është vendosur dje. Kohën e fundit kemi pas kontakte dhe diskutime, mirëpo është vendosur në fund që ne të jemi në listën e LDK-së dhe do të marrim në zgjedhje ashtu”, thotë ai.

Zgjedhjet e parakohshme në vend pritet të mbahen më 14 shkurt, ndërsa partitë politike kanë kohë deri të shtunën në orën 18:00 për dërgimin e listave të kandidatëve për deputetë.

Lajmet

​Njohësit e çështjeve juridike: Reforma do të eliminonte problemet zgjedhore

Publikuar

nga

Këshilli Gjyqësor i Kosovës e ka njoftuar Komisionin Qendror të Zgjedhjeve se në listat e partive politike për zgjedhjet e 14 shkurtit, janë 47 kandidatë të cilët janë shpallur fajtorë për vepra penale me një vendim përfundimtar të gjykatës në tri vitet e fundit.

E njohësit e çështjeve juridike po vlerësojnë se vetëm me reformë zgjedhore do të arrihen të zgjidhen këto probleme të cilat po përsëriten në secilin cikël zgjedhor në vend.

Florent Spahija nga Instituti Demokratik i Kosovës, thotë se në një reformë zgjedhore duhet të specifikohet qartë që personat e dënuar, me aktakuza dhe në procese gjyqësore, të mos kenë të drejtë të garojnë fare në zgjedhje.

“Në një reformë zgjedhore duhet të ceket qartë se personat që kanë aktakuza apo janë duke u akuzuar, ndjekur apo janë duke u gjykuar, madje edhe për vepra penale të rënda si korrupsioni apo vepra tjera duhet me u ndalua me kandidua. Ne jemi vonë si Kosovë në reformë zgjedhor absolutisht që është dashur reforma zgjedhor me u krye vite më parë edhe me u bë që mos me i pasur këto probleme me të cilat po ballafaqohemi gjatë çdo periudhe dhe cikli zgjedhor”, theksoi Spahija.

Spahija për KosovaPress i ka sqaruar procedurat e ankimimit të kandidatëve për deputetë që kanë probleme me ligjin. Sipas tij, KQZ-ja duhet t’u drejtohet partive politike me kërkesën që ata emra të kandidatëve të zëvendësohen me emra të tjerë, më pas subjektet politike mund të ankimojnë në PZAP dhe më pas edhe në Gjykatën Supreme.

“Tash pritet që KQZ pasi ka pranuar këtë listë me marr një vendim lidhur me ato që i ka dërguar KGJK-ja, normalisht që KQZ jep vendim dhe i drejton partitë politike duke u thënë që t’i zëvendësojnë personat që kanë probleme me ligjin. Ajo që subjektet politike kanë të drejtë me bë është me dërgua rastin në PZAP dhe më pas PZAP me marr vendim mbi çështjen që KGJK dhe këtë rast KQZ ka vendosur. Nëse palët nuk janë të kënaqura me vendimin e PZAP-së, atëherë ato mund të ankimojnë në Gjykatën Supreme normalisht të Gjykata Supreme në afate të shkurta kohore vendos mbi atë që është kërkuar prej saj…Konsideroj se Gjykata Supreme prapë do vendos në bazë meritore për atë që i kërkohet”, theksoi Spahija.

Sipas tij, nga Gjykata Kushtetuese kandidatët për deputetë që kanë telashe me ligjet e Kosovës mund të kërkojnë vetëm interpretim.

“Realisht Gjykata Kushtetuese nuk është një gjykatë e rregullt edhe ankesa atje nuk do ta shtynte procesin zgjedhor e as nuk do merrej me shtyrje të këtij procesi. Madje, aty mund të kërkohet vetëm sqarim ose mund të kërkohet interpretim mbi ligjit se a është në përputhje me Kushtetutën pasi që duket se ka një dallim mes nenit 45 të Kushtetutës dhe nenit 29, paragrafi 1, pika ç e ligjit për zgjedhjet e përgjithshme .Mund t’i kërkohet Gjykatës Kushtetuese ndryshimi apo shpallje e asaj norme nule në kuptim ose në kundërshtim me Kushtetutën që do ta bënte ligjin jo të anulueshëm, por atë normë nuk do ta interpretonin më“, theksoi ai.

Se reforma zgjedhore do t’i zgjidhte shumë telashe me të cilat ballafaqohet sistemi zgjedhor në Kosovë e thotë edhe Yll Zekaj nga Instituti i Kosovës për Drejtësi, i cili thotë se reforma zgjedhore është premtim i partive politike në fushatë dhe në çdo qeveri, por po mbetet vetëm si premtim pasi nëse ndodh në praktikë pengohet realizimi i interesave partiake.

“Një reformë zgjedhore është e nevojshme tash e sa vite. Nëse i shohim programet e partive politike që dalin në zgjedhje, por gjithashtu edhe programet legjislative të qeverive pas zgjedhjes së tyre secila prej tyre ka edhe ligjin për zgjedhje dhe reformën zgjedhore, por të njëjtën nuk e realizojnë në praktikë. Nuk e realizojnë për arsye se kjo pastaj i pengon edhe në realizimin e interesave të ngushta partiake të cilat po mbizotërojnë pastaj në skenën tonë politike. Ka shumë probleme në sistemin tonë zgjedhor tash na doli edhe problem shumë i madh edhe ky neni 29 i Ligjet për Zgjedhje, paragrafi 1, pika ç, i cili përcakton se asnjë person nuk mund të kandidojë nëse në tri vitet e fundit ka pasur vendim të plotë-fuqishëm me të cilin është dënuar, nuk e përcakton as llojin e dënimit dhe as lartësinë e dënimit e as llojit e veprës”, deklaroi ai.

Edhe Zekaj ka treguar rrugët ligjore që mund t’i ndjekin kandidatë për deputetë të cilët nuk janë certifikuar.

“Njoftimin e KQZ-së ndaj partive politike me këtë numër prej 47 kandidatëve për deputet të cilët bien ndesh me vendimin e Gjykatës Kushtetuese e shohim vetëm si një zbatim të vendimit të Gjykatës Kushtetuese dhe krejt kjo që rrjedh nga ky vendim është përkatësisht derivat i këtij procesi. Tanimë të gjithë këta 47 persona potencialisht që mund të pakënaqur me këtë vendim në momentin që do të konfirmohet se nuk do certikfohen nga KQZ ata kanë të drejtë që të fillojnë procesin e ankimimit, i cili shkon nga Paneli Zgjedhor për Ankesa (PZAP), dhe nëse të njëjtit nuk janë të kënaqur me vendimin që do e marr PZAP dhe tani e kanë edhe një shkallë që është Gjykata Supreme dhe këtu shteren mjetet e brendshme juridike të procesit zgjedhor për këto zgjedhje. Pas shterjes së të gjitha mjeteve të brendshme juridike si PZAP dhe Gjykata Supreme kandidatë e pakënaqur me vendimin dhe ata që pretendojnë që iu janë shkelur të drejtat kushtetuese të tyre, përkatësisht që pretendojmë edhe ne se ka kufizim të të drejtave kushtetuese nga neni 45 i Kushtetutës, mund t’i drejtohen Gjykatës Kushtetuese për të konsideruar një vendim të tillë si vendim kundër kushtetues me të cilit janë kufizuar të drejtat kushtetuese për të qenë pjesë e këtij procesi zgjedhor”, theksoi Zekaj.

Sipas një liste që tashmë Komisioni Qendror i Zgjedhjeve e ka marrë nga Këshilli Gjyqësor i Kosovës janë 47 kandidatë për deputetë që kanë telashe me ligjin.

Lidhur me këtë, KQZ do të marrë vendim deri më 22 janar, ndërsa partitë politike mund të paraqesin ankesat e tyre në Panelin Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa dhe pastaj në Gjykatën Supreme.

Lideri i Lëvizjes Vetëvendosje, Albin Kurti i cili është i dënuar me kusht në shkurt të vitit 2018 për hedhje të gazit lotsjellës në Kuvendin e Kosovës, ka thënë se pavarësisht kësaj do të jetë bartës i listës.

E PDK-ja dhe LDK-ja kanë pranuar që kandidatët të cilët nuk janë certifikuar nga KQZ-ja t’i heqin nga listat e tyre për deputetë, duke i zëvendësuar me emra të rinj.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

​Mustafa: Të fajësohet kryetarja e KQZ-së, e padrejtë dhe e palejueshme

Publikuar

nga

Kryetari i Lidhjes Demokratike të Kosovës (LDK), Isa Mustafa ka reaguar pas kërcënimeve në adresë të kryetares së Komisionit Qendror të Zgjedhjeve (KQZ), Valdete Daka, për shkak të moslejimit të pjesëmarrjes në zgjedhje të kandidatëve për deputetë, të cilët kanë kryer vepra penale në tri vjetët e fundit.

Këshilli Gjyqësor i Kosovës është përgjigjur në kërkesën e KQZ-së, sipas së cilës 47 kandidatë nga listat e partive politike nuk kanë të drejtë të jenë pjesë e garës zgjedhore të 14 shkurtit.

Kryetarja e KQZ-së, Valdete Daka i ka quajtur të papranueshme kërcënimet në adresë të saj, duke thënë se nuk është ajo që merr vetë vendimet, por i zbaton ligjet dhe Kushtetuesen.

Në mbrojtje të saj ka dalë kryetari i LDK-së Isa Mustafa, i cili këto kërcënimet i ka quajtur të padrejta dhe të palejueshme, duke thënë se askush nuk ka të drejtë për një gjë të tillë.

“Të fajësohet kryetarja e KQZ-së deri në kërcënim se po e zbaton aktgjykimin e Gjykatës Kushtetuese, është e padrejtë dhe e palejueshme. Aktgjykimi i Gjykatës Kushtetuese për rastin Etem Arifi, në esencë është i çuditshëm, sepse më shumë përngjan në shkrim të ri të normave kushtetuese, sesa në interpretim të normave ekzistuese, që do duhej të jetë fushëveprim i Gjykatës. Fundja vet aktgjykimi është derivat i lëndës së iniciuar nga LVV. As neve si LDK, s’na ka pëlqyer. Jo pse kufizon të drejtën e atyre që janë të dënuar për vepra penale të konkurrojnë për mandat ligjvënësi, sepse nuk shkon edhe ligjvënës edhe shkelës i ligjit, por për faktin se gjykata e rrëzoi Parlamentin!? Pak si shumë në një demokraci parlamentare. Prandaj mos e atakoni zonjën Daka, sepse nuk keni të drejtë!”, shkroi ai në Facebook.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

Pesë të vdekur dhe 678 raste të reja në Shqipëri

Publikuar

nga

Gjatë 24 orëve të fundit në Shqipëri kanë vdekur pesë pacientë si pasojë e COVID-19, ndërkaq janë regjisruar 678 raste të reja dhe 457 të shëruar.

Aktualisht në katër spitalet COVID po trajtohen 285 pacientë, 24 në terapi intensive, nga të cilët pesë pacientë janë të intubuar./UBTNews

Vazhdo të lexosh

Lajmet

Sindikata e Policisë paralajmëron protesta

Publikuar

nga

Sindikata e Policisë së Kosovës ka paralajmëruar protesta, meqë sipas tyre, jo të gjithë zyrtarët policorë janë përfshirë në vendimin për shtesat prej 100 eurosh, vendim ky që u mor sot nga Qeveria e Kosovës.

Nga Sindikata thonë se kanë mbajtur sot një takim, ku kanë vendosur që të paralajmërojnë protesta duke e parë shqetësimin, diskriminimin dhe anashkalimin e punonjësve të PK-së.

“Sindikata e Policisë së Kosovës tash e një kohë të gjatë kërkon me ngulm nga Qeveria e Republikës së Kosovës realizimin e kërkesave të tyre të parashtruara kohë më parë. Kërkesa këto që ishin vazhdimi i pagesës së pakos emergjente për të gjithë punonjësit e PK-ës, pa dallim pozite dhe njësie, dhe fillimi i pagesës së shujtës (ushqimore) sipas zotimit për realizim nga muaj janar 2021 për të gjithë punonjësit e Policisë së Kosovës. Mirëpo edhe pas shumë përpjekjeve dhe kërkesave të njëpasnjëshme, akoma nuk ka asnjë përgjigje sa i përket realizimit të këtyre kërkesave sipas zotimeve. Sepse jo të gjithë zyrtarët policor janë duke u përfshirë në pagesën e pakos (shtesës prej 100 eurosh). Ndërsa për shujtën ushqimore nuk kemi përgjigje se do të paguhet sipas legjislacionit në fuqi, por edhe sipas zotimeve se do të fillojë nga ky fillim vit”, thuhet në reagim./UBTNews

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara