Lajmet

Pendarovski: Këshilli i Sigurimit të angazhohet në mënyrë proaktive për përfundimin e luftës në Ukrainë

Agresioni i Federatës Ruse kundër Ukrainës, siç tregoi Pendarovski, i dha një goditje të fortë paqes dhe sigurisë ndërkombëtare.

Publikuar

Detyra më urgjente e Këshillit të Sigurimit është të angazhohet në mënyrë proaktive për përfundimin e luftës në Ukrainë, tha presidenti Stevo Pendarovski dje pasdite në New York në fjalimin e debatit të hapur për ruajtjen e paqes ndërkombëtare dhe sigurinë e Këshillit të Sigurimit, me temën “Ruajtja e qëllimeve dhe parimeve të Kartës së OKB-së përmes multilateralizmit efektiv: ruajtja e paqes dhe sigurisë në Ukrainë”.

“Mënyra e vetme për të arritur këtë qëllim është përmes diplomacisë dhe negociatave, të bazuara në respektimin e sovranitetit dhe integritetit territorial të Ukrainës brenda kufijve të saj të njohur ndërkombëtarisht. Për këtë qëllim, hapi i parë duhet të jetë një armëpushim i menjëhershëm dhe pa kushte, për të krijuar një mjedis për fillimin e negociatave. Gjatë gjithë procesit, Kombet e bashkuara duhet të themelojnë një mision paqeruajtës me detyrë kryesore monitorimin e armëpushimit dhe ndihmës humanitare  për civilët”, theksoi presidenti Pendarovski.

Agresioni i Federatës Ruse kundër Ukrainës, siç tregoi Pendarovski, i dha një goditje të fortë paqes dhe sigurisë ndërkombëtare, parimeve themelore të së drejtës ndërkombëtare dhe rendit ndërkombëtar.

“Kjo luftë sfidoi multilaterizmin, si bazë e rendit ndërkombëtar, në një nivel të paprecedentë. Ndërsa, siç e dimë të gjithë, arkitektura ndërkombëtare dhe e sigurisë, reflektimi më i rëndësishëm i së cilës janë Kombët e Bashkuara, synon multilaterizmin”, tha presidenti.

Ai vlerësoi se situata aktuale është rezultat i injorimit të detyrimeve që përmban Karta e OKB-së e vitit 1945.

“Pa respektuar barazinë sovrane dhe integritetin territorial të çdo vendi anëtar, nuk mund të flasim për multilateralizëm efektiv. Deri më tani kemi parë disa përpjekje për të ridefinuar themelet e rendit ndërkombëtar, por asnjëra prej tyre nuk ka marrë mbështetje aq të gjerë sa parimet që bota e qytetëruar vendosi pas tmerreve të Luftës së Dytë Botërore”, theksoi Pendarovski.

Në këtë kuptim, siç theksoi ai, bllokada në të cilën ndodhet Këshilli i Sigurimit si organi kryesor i OKB-së, i cili synon ruajtjen dhe promovimin e paqes dhe sigurisë ndërkombëtare, është nxitur pikërisht nga mosrespektimi dhe, do të thoja, edhe anashkalimi i ndërgjegjshëm i parimeve bazë të rendit ndërkombëtar.

“Është e qartë se kjo bllokadë zvogëlon besueshmërinë dhe besimin e njerëzve se Kombet e Bashkuara mund të arrijnë efektivisht objektivin kryesor për të cilin u krijua gati tetë dekada më parë. Pa një alternativë të besueshme në perspektivën e rendit ndërkombëtar aktual, i cili do të ketë mbështetjen e shumicës së kombeve, është e kuptueshme pse zhgënjimi i njerëzve nga mosveprimi i OKB-së po bëhet më i fortë”, theksoi kreu i shtetit maqedonas.

Është e qartë, shtoi Pendarovski, se bota bashkëkohore është shumë e ndryshme nga bota e vitit 1945 dhe Këshillit i Sigurimit të OKB-së duhet të përballet dhe të jetë në harmoni me këtë realitet të ri.

“Në kuadër të debateve aktuale për reformën eventuale të organit kryesor të OKB-së, duhet të shqyrtohet tërësisht çështja e vetos së anëtarëve të përhershëm, veçanërisht kur njëri prej tyre është i përfshirë në konflikt”, shtoi presidenti.

Sipas tij, detyra më urgjente e Këshillit të Sigurimit është që të angazhohet në mënyrë aktive për përfundimin e luftës në Ukrainë. E vetmja mënyrë për të arritur këtë qëllim është përmes diplomacisë dhe negociatave, bazuar në respektimin e sovranitetit dhe integritetit territorial të Ukrainës brenda kufijve të saj të njohur ndërkombëtarisht.

“Për këtë, hapi i parë duhet të jetë një armëpushim i menjëhershëm dhe pa kushte, që të krijohet ambient për fillim të negociatave. Gjatë gjithë procesit, Kombet e Bashkuara duhet të krijojnë një mision paqeruajtës me detyrë kryesor për të mbikëqyrë armëpushimin dhe ndihmën humanitare për civilët”, tha presidenti.

Pendarovski theksoi se komponentët kryesorë të marrëveshjes së ardhshme paqësore duhet të jenë, së pari, respektimi i plotë i integritetit territorial të Ukrainës, tërheqja e plotë e trupave ruse, mundësimi i kthimit të të gjithë refugjatëve, mbështetje e madhe për rindërtimin pas konfliktit të vendit të shkatërruar dhe garanci ndërkombëtare për të drejtat e të gjitha komuniteteve etnike dhe fetare që jetojnë në Ukrainë për shekuj me radhë.

“Lufta në Ukrainë ka dëmtuar seriozisht kredibilitetin e organizatës botërore, por ofron, gjithashtu, një mundësi të jashtëzakonshme për Këshillin e Sigurimit që të veprojë në përputhje me partimet e Kartës së OKB-së dhe të ndihmojë të kthehet besimi i njerëzve në Kombet e Bashkuara si një organizatë e domosdoshme globale”, theksoi Pendarovski.

Lajmet

Në shënjestër të plastikës: UBT debat për mjedisin në Ditën e Tokës

Ngjarja u mbajt në kampusininovativ në Lipjan, ku pjesëmarrësit u angazhuan në njëdiskutim të pasur mbi temën “Planeti Kundër Plastikës”.

Publikuar

nga

hënën e 22 prillit, UBT organizoi një debat rëndësishëm për shënimin e Ditës Tokës. Ngjarja u mbajt kampusininovativ Lipjan, ku pjesëmarrësit u angazhuan njëdiskutim pasur mbi temënPlaneti Kundër Plastikës”.

Fakulteti i Inxhinierisë dhe Infrastrukturës bashkëpunim me Fakultetin e Agrikulturës, Arkitekturës, Planifimit Urban, Bujqësisë, Medias UBT organizimin e kësaj ngjarjejeshënoi një hap rëndësishëm drejt ndërgjegjësimit përshkatërrimin plastika i shkakton mjedisit tonë.

Ky debat u pa si një hap i rëndësishëm angazhimin e UBT-për kultivuar një kulturë mjedisore qëndrueshme. Me fokus ndërtimin e një bote pastër dhe shëndetshme përbrezat e ardhshëm, kjo ngjarje synon ndërtojë ndërgjegjësimindhe kontribuojë një planet qëndrueshëm.

Dekani i Fakultetit Ndërtimtarisë dhe Infrastrukturës, VisarKrelani, tha se prilli duhet jetë një thirrje për ndërgjegjësimine çdo inxhinieri për ndikimin e tyre tokë. Ai vuri theksin rëndësinë e bashkëpunimit mes fakulteteve për krijuar mjedis çmuar.

Muaji i ndërgjegjësimit, nëse flasim për tokën si inxhinieri e ndërtimit çdo objekt, çdo infrastrukturë e realizojmë tokëdhe këtë kuptim shpesh si fakultet shquhemi ndër dëmtuesit e tokës. Sepse na nevojitet për ndërtim dhe realitet kemi edhebashkëpunime mira me Fakultetin e Arkitekturës, Agrikulturës, Planifikimin Urban ky bashkëpunim ndërmjetinxhinjerisë ndërtimit dhe ruajtjes peizazhit jetë me vlerë”, theksoi Krelani.

Prodekani i Fakultetit Arkitekturës, Egzon Bajraktari, reflektoi mbi dëmet e ndërhyrjeve arkitektonike kohëvemoderne, duke theksuar nevojën për një kthim rrenjët e harmonisë mes ndërtesave dhe mjedisit.

Arkitektura fakt, historikun e vet shumicën e kohësedhe për aq sa ne e njohim–  arkitektura ka qenë shumë e përshtatur dhe harmoni me natyrën dhe tokën. Mirëpo prejrevolucionit industrial e këndej, zhvillimi teknologjik dhepërshpejtimi i zhvillimeve ka ndikuar harrohen pak atoparimet e qasjes harmonisë me natyrën. vitet e funditndërhyrjet arkitektonike kanë krijuar edhe dëm, atë dëm ne po e shohim viteve fundit dhe është kryetemë shumë fusha debatit shoqëror”, theksoi Bajraktari.

Nexhat Balaj, profesor universitar, duke përfshirë njëperspektivë globale, përshkroi përpjekjet e bashkësisëndërkombëtare për theksuar rëndësinë e mbrojtjes planetittonë vetëm.

Sot rreth 109 shtete botës janë gjithë bashku për shënuar këtë ditë dhe  5000 mijë organizata joqeveritare janëduke kremtuar këtë ditë, vetëm e vetëm për rriturndërgjegjësimin për mbrojtjen e planetit tokë, sepse është ivetmi planet univers ka jetë”, theksoi Balaj.  

Hazir Çadraku, profesor i ujërave, me një anali lokale ndotjes plastike, vuri theksin mbetjet plastike ngjitenpërreth nesh, duke reflektuar se edhe një nivel vogël, ne nuk po i shpëtojmë ndikimit dëmshëm plastikut.

Po shohim aspektin lokal e është një aspekt shumë me interes për ne shohim shtëpinë tonë, situata mbetet endesfiduese ose e pakëndshme, paktën kuptimin vizuel, gjithandej shohim mbetje, ku pjesa e konsiderueshme e kësajmbetje është me origjinë plastike. Nuk themi shkenca nuk kabërë shumë për vendësuar plastikën me tjera, por ende ka kërkesa. Rritja e kërkesave për ushqime, transporti e gjitha këto, nuk po arrijnë dot heqin nga skena plastikën, siefekt i mos heqjes shohim një aspekt që ne nëpër Kosovëshohim ndotje, tha Çadraku.

Si pjesë e përpjekjeve për tu kujdesur për mjedisin dhe për bërë një ndryshim pozitiv, pas forumit për Ditën e Tokës kampusin e UBT- u mbjellja e disa llojeve bimëvedekorative./UBTNews/

Dionesa Ebibi

Vazhdo të lexosh

Lajmet

PDK-ja kërkon Komision Hetimor për zhdukjen e mostrave të Deharit

Sipas Tahirit, Komision Hetimor duhet të ketë edhe në rastin e faljes së borxheve për prodhuesit e ujit të ambalazhuar.

Publikuar

nga

Shefi i deputetëve të Partisë Demokratike të Kosovës, Abelard Tahiri, ka deklaruar se nuk do të heqin dorë nga formimi i Komisionit Hetimor për zhdukjen e mostrave të Astrit Dehari.

Sipas Tahirit, Komision Hetimor duhet të ketë edhe në rastin e faljes së borxheve për prodhuesit e ujit të ambalazhuar.

“Seanca e re do të mbahet ditën e enjte prej orës 10:00. Sa i përket angazhimit tonë, ju e dini që kemi ngritur një çështje për të cilën ministrja e Drejtësisë po i ik kësaj. Ne kemi ngritur disa pyetje për humbjen e mostrave të Astrit Deharit. Propozimi jonë është për formimin e Komisionit Hetimor, për humbjen e këtyre mostrave. Ajo është në seancën e vazhdimeve dhe nëse Kuvendi do të hezitoj ne do të iniciojmë me mbledhjen e nënshkrimeve duke thirrur një seancë të jashtëzakonshme. Ky komision do të zbardh shumë çështje që kanë ndodhur gjatë kësaj periudhe. Javën e kaluar jemi njoftuar edhe me çështjen e ambalazhuesve të ujit, çështja e përllogaritjeve të ambalazhuesve të ujit. Kjo çështje duhet të trajtohet përmes Komisionit Hetimor. Qysh është e mundshme që dhjetëra milionë euro të reduktohen. Këtu kemi të bëjmë edhe me një abuzim penal”, ka thënë ai.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

Për një javë konfiskohen 22 armë zjarri në rajonin e Prishtinës

Sipas Policisë, personat e dënuar me burgim janë dërguar për vuajtje të dënimit, ndërsa personat e dënuar me gjobë janë liruar.

Publikuar

nga

Gjatë javës së kaluar, Policia e Kosovës ka konfiskuar 22 armë zjarri në rajonin e Prishtinës. Sipas Policisë, personat e dënuar me burgim janë dërguar për vuajtje të dënimit, ndërsa personat e dënuar me gjobë janë liruar.

“Ndërkohë që aktivitete policore janë shtrirë edhe në segmente të tjera të sigurisë. Kësisoj në harkun e njëjtë kohor janë sekuestruar 22 armë zjarri, të llojeve dhe kalibrave të ndryshëm, si dhe dhjetëra municione të llojeve dhe kalibrave të ndryshëm. Ndërkaq aktivitetet policore në sferën e sigurisë në trafikun rrugor. Në po të njëjtën periudhë kohore, kanë rezultuar me shqiptimin e 3021 masave administrative me gjobë për lloje të ndryshme të kundërvajtjeve dhe shkeljeve të kodit rrugor”, thuhet në njoftim./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Lajmet

Nënshkruhet vendimi për themelimin e Task-Forcës së Gjelbër, synohet mbrojtja e ambientit

Aliu tha se ky veprim do të bëjë reduktimin e mbeturinave të plastikës dhe të përmirësimit të nivelit të mbrojtjes për lumenjtë.

Publikuar

nga

Me rastin e Ditës së Tokës, Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës ka nënshkruar vendimin për themelimin e Task-Forcës për të mbrojtur ambientin në vend.

Ministri i kësaj ministrie, Liburn Aliu tha se ky veprim do të bëjë reduktimin e mbeturinave të plastikës dhe të përmirësimit të nivelit të mbrojtjes për lumenjtë. Aliu shtoi se ky vendim është i rëndësishëm lidhur me mbrojtjen e mjedisit në vendin tonë.

“Kemi nënshkruar vendimin për themelimin e Task-Forcës së Gjelbër, që është veprim i rëndësishëm lidhur me mbrojtjen e mjedisit në vendit tonë. Kjo Task-Forcë po krijohet si një strukturë e veçantë dhe e përkohshme dhe do të merret me përmirësimin e nivelit të mbrojtës për lumenjtë, degradimin mjedisor, parqeve kombëtare dhe reduktimin e mbeturinave të plastikës. Presim që brenda javës të mbajmë mbledhjen që do të miratohet edhe agjenda e veprimeve konkrete”, tha Aliu.

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara