Lajmet nga UBT

Në UBT u mbajt një diskutim i hapur rreth shëndetit publik me Prof. Pashko R. Camaj, Dr. PH

Prof. Pashko R. Camaj trajtoi temën: “The legacy of environmental exposure to lead in Kosovo and public health implications”.

Publikuar

Në Parkun Shkencor Inovativ të UBT-së, në Lipjan, qëndroi për vizitë Prof. Pashko R. Camaj, Dr. PH, me të cilin u organizua një diskutim i hapur rreth ekspozimit mjedisor ndaj plumbit në Kosovë dhe implikimet në shëndetin publik.

Rektori i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi falënderoi për ardhjen në Kosovë profesor Camaj, duke theksuar nevojën e trajtimit të temave rreth shëndetit publik dhe angazhimin e gjithsecilit drejt zgjidhjes se problematikave që ndërlidhen me këtë fushë.

“Është kënaqësi e veçantë që të kemi Pashko Camajn këtu në UBT. Ai është një patriot i madh shqiptar, nga vet mënyra që ka qenë edhe para dhjetë dite këtu dhe është kthyer prapë. Ne e falënderojmë shumë për angazhimin e tij. Në kuadër të kësaj ligjërate, ne kemi ftuar profesor Camaj të flet për shëndetin publik dhe epidemiologjinë, duke na treguar detaje mbi rëndësinë e ruajtjes së ambientit dhe vendit tonë”, tha rektori Hajrizi.

Në kuadër të këtij diskutimi, Prof. Pashko R. Camaj trajtoi temën: “The legacy of environmental exposure to lead in Kosovo and public health implications”, duke shtjelluar detaje të rëndësishme rreth ekspozimit mjedisor ndaj plumbit në Kosovë dhe implikimet në shëndetin publik, duke marr si shembull dy qytete të Kosovë, Mitrovicën dhe Prishtinën.

Gjatë prezantimit të tij, profesor Camaj tregoi studime të veçanta që kanë hulumtuar problematikat në këto dy qytete dhe ekspozimin mjedisor ndaj plumbit, si dhe rreth shëndetit publik dhe masave të marra nga vende të ndryshme të botës për parandalimin e ndotjes së ambientit.

Pashko R. Camaj është anëtar i Federatës Panshqiptare “VATRA”, njëherit profesor asistent në Universitetin “William Paterson” në New Jersey, me fokus në fushat: shëndet publik, shëndet global dhe epidemiologji.

Lajmet nga UBT

Rektori i UBT-së uron qytetarët për Festën e Kurban Bajramit

Publikuar

nga

Me rastin e Festës së Kurban Bajramit, Rektori i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi, ka uruar besimtarët e fesë islame, duke u dëshiruar harmoni, respekt të ndërsjellët dhe solidaritet.

“Në emër të UBT-së dhe timin personal, gjithë besimtarëve myslimanë, ju uroj Kurban Bajramin, këtë festë të mirëkuptimit, harmonisë në familje dhe solidaritetit ndërmjet njerëzve. Uroj që Kurban Bajramin ta festoni me familjet tuaja në lumturi dhe shëndet. Le të shërbejë kjo festë si mesazh i paqes, lirisë dhe përpjekjes së përbashkët në realizimin e synimeve tona”, thuhet mes tjerash në urimin e Rektorit Hajrizi.

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

Po vazhdojnë sesionet informuese për maturantë në kuadër të Programit Përgatitor të Maturës 2024

Publikuar

nga

UBT është duke vazhduar me Programin Përgatitor të Maturës 2024. Mijëra maturantë të shkollave të mesme në mbarë vendin, këtë vit po përgatiten t’i nënshtrohen testit shtetëror të maturës.

Nën organizimin e UBT-së, janë duke vazhduar sesionet informuese për maturantët e shumtë, që janë duke shprehur interesim të madh për programet e UBT-së, si institucion lider i arsimit të lartë.

Maturantët ndër të tjera, janë duke u informuar me shërbimet e Qendrës së Karrierës, teksa dekanët e Fakulteteve që janë në UBT, po prezantojnë programet unike të studimit që janë në UBT.

Programi Përgatitor i Maturës 2024 është pa pagesë dhe është duke u organizuar në lëndët: Gjuhë Shqipe, Matematikë, Gjuhë Angleze, Biologji, Fizikë, Kimi, TIK, Matematikë II, Ekonomi dhe Mjekësi.

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

Delegacioni i UBT-së po merr pjesë në takimet dhe punëtoritë për IoT-ECO në Universitetin e Patras në Greqi

Publikuar

nga

Një delegacion i përbërë nga profesorë dhe studentë të UBT-së, po marrin pjesë në takimet dhe punëtoritë për IoT-ECO në Universitetin e Patras në Greqi.

Në kuadër të këtyre punëtorive, me mbi 54 profesionistë të huaj, Rektori i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi ka prezantuar rreth temës: “Implementation of the IoT hub and Digital Tëins at the UBT smart and self-sustainable city”.

Prezantimi i Rektorit Hajrizi ka vënë në pah zhvillimet e Qytetit të Mençur dhe të Qëndrueshëm të UBT-së, duke përdorur teknologjinë IoT dhe modele digjitale të dyfishta për të monitoruar dhe menaxhuar burimet në mënyrë më efikase.

Përveç Rektorit, edhe Dekani i Shkencave Kompjuterike dhe Inxhinierisë në UBT, Besnik Qehaja, ka prezantuar në këto punëtori, duke sjellë kontributet dhe arritjet e fakultetit në fushën e teknologjisë dhe inxhinierisë. Prezantimet e tjera janë mbajtur nga Elita Hajrizi, Elton Boshnjaku, Saranda Dreshaj, Betim Gashi, Lavdim Menxhiqi, Blerim Zylfiu, Behar Haxhiismaili, Naim Llumnica dhe Milot Morina, të cilët kanë ndarë eksperiencat dhe projektet e tyre në zhvillimin dhe implementimin e zgjidhjeve IoT.

Këto punëtori dhe takime jo vetëm që kanë lehtësuar shkëmbimin e njohurive dhe përvojave midis profesionistëve të fushës, por gjithashtu kanë hapur rrugën për bashkëpunime të reja ndërkombëtare në fushën e teknologjisë së avancuar dhe inovacionit.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

UBT i bën Kosovës një dhuratë të veçantë në Ditën e Çlirimit: Rangohet në mesin e më të mirëve në Times Higher Education Impact Ranking

Publikuar

nga

Times Higher Education ka publikuar sot rangimin e vitit 2024 të universiteteve në kategorinë Impact Ranking. Në këtë rangim ndërkombëtar i cili matë dhe vlerëson punën dhe angazhimin e universiteteve në raport me zhvillimin e qëndrueshëm në përgjithësi dhe në raport me adresimin e Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm të OKB-së në veçanti, UBT është ranguar në mesin e 300-400 universiteteve me impaktin më të madh në një sërë kategorish.

Në këtë mënyrë, UBT është ranguar në mesin e Top 300-400 universiteteve në botë në SDG 1 – Luftimi i Varfërisë; SDG 2 – Politikat Kundër Urisë; SDG 6 – Në politikat për ujë të pastër dhe trajtim të ujërave të zeza, ndërsa është ranguar në mesin e Top 400-600 universiteteve me impaktin më të madh në SDG 9 – Fushën e Inovacionit Industrial dhe Infrastrukturës, e po ashtu edhe në mesin e 400-600 universiteteve me impaktin më të madh në SDG 11 – Për Qytete dhe Komunitete të Qëndrueshme.

Në secilën kategori tjetër të adresimit të SDG-ve, UBT është ranguar në mesin e top universiteteve botërore, duke dëshmuar kështu rëndësinë që u jep përmbushjes së objektivave globale për zhvillim të qëndrueshëm.

Ky rangim i radhës i UBT-së përveç që vazhdon ta avancojë emrin e Republikës së Kosovës në instancat më prestigjioze të rangimeve ndërkombëtare, ai njëkohësisht dëshmon përkushtimin dhe konsistencën e institucionit në krijimin e një ambienti të qëndrueshëm shkencor, ekonomik, mjedisor, infrastrukturor dhe inovativ duke adresuar dhe promovuar të gjitha dimensionet dhe fushat e zhvillimit të qëndrueshëm të gjithmbarshëm.

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara