Lajmet

​Ndikimi i madh i inteligjencës artificiale në mjedis

Ekspertët vlerësojnë se kërkesa për AI do të rrisë tërheqjen e ujërave nëntokësore ose sipërfaqësore në mes 4.2 dhe 6.6 miliardë metra kub deri në vitin 2027.

Publikuar

Inteligjenca artificiale (AI) jo vetëm që ngre frikën për punët dhe të drejtat e njeriut, por gjithashtu rrezikon të ketë një ndikim të madh në mjedis.

Ekspertët vlerësojnë se kërkesa për AI do të rrisë tërheqjen e ujërave nëntokësore ose sipërfaqësore në mes 4.2 dhe 6.6 miliardë metra kub deri në vitin 2027. Kjo është afërsisht sa gjysma e sasisë së konsumuar nga Mbretëria e Bashkuar çdo vit.

Çështja qëndron në të ashtuquajturat modele të mëdha gjuhësore që janë në qendër të teknologjisë së re dhe janë në gjendje të përpunojnë sasi të mëdha të dhënash tekstuale, numerike dhe të tjera.

Për të funksionuar, këto modele kërkojnë sasi të mëdha fuqie llogaritëse dhe përdorimin e serverëve që përdorin ujë të ftohtë, disa prej të cilëve mund të ripërdoren, për të ftohur pajisjet duke thithur nxehtësinë nga ajri.

Financial Times raporton se në vitin 2022 përdorimi në rritje i qendrave të të dhënave çoi në një rritje të konsumit të ujit me 34% për Microsoft, 22% për Google dhe 3% për Meta.

Në përgjithësi, sipas Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë, qendrat e të dhënave, kriptovalutat dhe AI përbënin pothuajse dy për qind të kërkesës globale për energji elektrike në vitin 2022. Kjo shifër mund të dyfishohet deri në vitin 2026 për të arritur pothuajse konsumin e energjisë elektrike të Japonisë.

Sam Altman, themelues i ChatGPT, ngriti alarmin në takimin vjetor të Forumit Ekonomik Botëror në Davos, duke thënë se nevojitet një përparim energjetik për të fuqizuar AI në të ardhmen.

Kryeshefi Ekzekutiv i OpenAI tha gjithashtu, megjithatë, se ky zbulim duhet të mundësohet nga burime energjie miqësore me klimën, si fuzioni bërthamor ose energjia diellore më e lirë. /ANSA

Lajmet

​BE mban trendin e rënies së emetimeve të gazrave serrë

Publikuar

nga

Trendi në rënie në emetimet e gazrave serrë të BE-së vazhdoi gjatë gjithë vitit 2023 me një rënie prej pak më shumë se 5%, sipas të dhënave të Eurostat të publikuara këtë javë.

Shtetet anëtare të BE-së lëshuan më shumë se 3.4 miliardë ton ekuivalent të dyoksidit të karbonit të gazeve serrë në vitin 2023. Kjo është 5.1% më pak se në vitin 2022, kur u lëshuan rreth 3.6 miliardë ton ekuivalent të dyoksidit të karbonit.

Bullgaria emetoi 47.5 milion ton ekuivalent të dyoksidit të karbonit ose rreth 1.4% të emetimeve të gazit serrë të BE, sipas llogaritjeve të BTA bazuar në të dhënat e Eurostat.

Vendi uli emetimet e gazeve serrë me pothuajse një të pestën (-19.6%) në 2023, duke regjistruar rënien e dytë më të madhe pas Estonisë (-27%).

Në tremujorin e katërt të vitit të kaluar, Bullgaria u rendit e dyta në mesin e vendeve anëtare të BE-së me uljen më të madhe të emetimeve të gazrave serrë. Pas Estonisë (-23%), ky vend regjistroi një rënie prej afro 17% nga viti në vit.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

Edhe Spanja do ta njohë shtetin palestinez bashkë me vendet tjera

Publikuar

nga

Kryeministri spanjoll, Pedro Sanchez njoftoi të premten se vendi i tij do ta njohë shtetin palestinez bashkë me vendet tjera.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

IBM ka në plan të krijojë 800 vende të reja pune

Publikuar

nga

IBM-ja njoftoi se planifikon të punësojë deri në 800 persona në Irlandë për të ndërtuar një sistem softueri të avancuar sipas teknologjisë së Inteligjencës Artificiale.

Kjo shënon numrin më të madh të vendeve të punës në sektorin shumëkombësh të vendit. IBM është tashmë një nga punëdhënësit më të mëdhenj shumëkombësh në Irlandë me 3 mijë persona staf.

Përmes posteve të reja do t’u kërkohet punonjësve të krijojnë softuer të avancuar bazuar në inteligjencë artificiale gjeneruese në fushat sikurse siguria, automatizimi, etj./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Art

Gruaja më e pasur e Australisë kërkon që të largohet portreti i saj nga një ekspozitë

Publikuar

nga

Arti është subjektiv. Dhe përderisa shumica e artistëve dëshirojnë të ndajnë punën e tyre me botën, nuk ka garanci se publiku do ta kuptojë apo pëlqej punën e tyre artistike.

Kështu duket të jetë edhe rasti i një pikture nga artisti vendas, Vincent Namatjira, që përfshin një portret të gruas më të pasur në Australi, manjates së minierave Gina Rinehart.

Rinehart i ka kërkuar Galerisë Kombëtare të Australisë (NGA) të largojë portretin e saj, një prej 21 veprave të tij individuale që përbëjnë një pjesë të vetme në ekspozitën e Namatjiras, “Australia in Color”.

Kjo ekspozitë po shfaqet në galerinë e kryeqytetit australian, Kanberra, që nga muaji mars.

Subjekte të tjera të kësaj ekspozite janë edhe Mbretëresha Elizabetë II, muzikanti amerikan, Jimi Hendrix, aktivisti australian për të drejtat e aborigjenëve Vincent Lingiari, si dhe ish-kryeministri australian, Scott Morrison./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara