Aktualitet

Dita Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës ndaj Gruas

Tema e këtij viti është “Portokallia e botës: Fundi i dhunës ndaj grave tani!”

Publikuar

Dita Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës Kundër Grave do të shënojë nisjen e fushatës UNiTE për t’i dhënë fund dhunës kundër grave (25 nëntor – 10 dhjetor) – një nismë prej 16 ditësh aktivizmi që përfundon në ditën që përkujton Ditën Ndërkombëtare të të Drejtave të Njeriut më 10 dhjetor.

Për të rritur ndërgjegjësimin, tema e këtij viti është “Portokallia e botës: Fundi i dhunës ndaj grave tani!” Portokallia është ngjyra për të përfaqësuar një të ardhme më të ndritshme pa dhunë ndaj grave dhe vajzave.

Disa ngjarje publike po koordinohen dhe ndërtesat dhe monumentet ikonike do të ndezën në ngjyrë portokalli për të kujtuar nevojën për një të ardhme pa dhunë.

Kjo fushatë, e udhëhequr nga sekretari i Përgjithshëm i OKB-së dhe UN Women që nga viti 2008, synon të parandalojë dhe eliminojë dhunën ndaj grave dhe vajzave në mbarë botën, duke bërë thirrje për veprim global për rritjen e ndërgjegjësimit, promovimin e avokimit dhe krijimin e mundësive për diskutim mbi sfidat dhe zgjidhjet.

Një raport i ri nga UN Women, bazuar në të dhënat nga 13 vende që nga pandemia, tregon se 2 në 3 gra raportuan se ato ose një grua që e njohin kanë përjetuar një formë dhune dhe kanë më shumë gjasa të përballen me pasigurinë ushqimore. Vetëm 1 në 10 gra tha se viktimat do të shkonin në polici për ndihmë.

Dhuna kundër grave dhe vajzave është një nga shkeljet më të përhapura, të vazhdueshme dhe shkatërruese të të drejtave të njeriut në botën tonë sot, e cila mbetet kryesisht e pa raportuar për shkak të mosndëshkimit, heshtjes, stigmës dhe turpit që e rrethon.

Në terma të përgjithshëm, ajo manifestohet në forma fizike, seksuale dhe psikologjike, duke përfshirë: dhunë nga partneri intim (rrahje, abuzim psikologjik, përdhunim martesor, femicid); dhuna dhe ngacmimi seksual (përdhunimi, aktet seksuale të detyruara, përparimet seksuale të padëshiruara, abuzimi seksual i fëmijëve, martesa e detyruar, ngacmimi në rrugë, ndjekja, ngacmimi kibernetik); trafikimi i qenieve njerëzore (skllavëria, shfrytëzimi seksual); gjymtimi gjenital femëror; dhe martesën e fëmijëve.

Deklarata mbi Eliminimin e Dhunës Kundër Grave e lëshuar nga Asambleja e Përgjithshme e OKB-së në vitin 1993, e përkufizon dhunën kundër grave si “çdo akt dhune me bazë gjinore që rezulton ose ka të ngjarë të rezultojë në, fizike, seksuale ose dëmtimi ose vuajtja psikologjike ndaj grave, duke përfshirë kërcënimet për akte të tilla, detyrimin ose privimin arbitrar të lirisë, qoftë në jetën publike ose private.”

Ndërsa dhuna me bazë gjinore mund t’i ndodhë kujtdo, kudo, disa gra dhe vajza janë veçanërisht të cenueshme – për shembull, vajzat e reja dhe gratë më të vjetra, gratë që identifikohen si lezbike, biseksuale, transgjinore ose interseksuale, migrantë dhe refugjatë, gra indigjene dhe minoritete etnike, ose gra dhe vajza që jetojnë me HIV dhe aftësi të kufizuara, dhe ato që jetojnë nëpër kriza humanitare.

Dhuna ndaj grave vazhdon të jetë një pengesë për arritjen e barazisë, zhvillimit, paqes si dhe për përmbushjen e të drejtave njerëzore të grave dhe vajzave. Në përgjithësi, premtimi i Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDG) – për të mos lënë askënd pas – nuk mund të përmbushet pa i dhënë fund dhunës ndaj grave dhe vajzave.

Aktualitet

Basha kërkon ashpërsim të dënimit për krimet zgjedhore, bazuar në ligjin Italian

Kjo për të ashpërsuar dënimet për këdo që kryen krime zgjedhore.

Publikuar

nga

Kreu i Partisë Demokratike, Lulzim Basha njofton se PD do të propozojë ndryshimin e Kodit Penal, në përputhje me Kodin Penal italian (n. 416 ter), duke ashpërsuar dënimet për këdo që kryen krime zgjedhore.

Përmes një shënimi në Twitter, Basha paraqet edhe 4 pikat që do të propozojë PD:

Krahas vettingut në politikë, me qëllim dhënien fund njëherë e mirë lidhjeve të botës së krimit me politikën, PD do të propozojë ndryshimin e Kodit Penal, në përputhje me Kodin Penal italian (n. 416 ter), duke ashpërsuar dënimet për këdo që kryen krime zgjedhore.

  1. Kushdo që pranon drejtpërdrejtë apo nëpërmjet ndërmjetësve, premtimin për të fituar vota nga elementë të krimit të organizuar, në shkëmbim të parave apo favoreve të tjera, dënohet me 15 vite burg.
  2. I njëjti dënim parashikohet edhe për elementët e krimit të organizuar që kanë dhënë premtime të tilla, apo këdo tjetër që rezulton i përfshirë.
  3. Nëse politikani, i përfshirë në një skemë të tillë, zgjidhet, ai dënohet me 22 vite burg.
  4. Politikanit dhe kujtdo që përfshihet në veprimtari të tilla i ndalohet përjetësisht ushtrimi i funksioneve publike.

Qeverisja dhe fatet e shqiptarëve nuk mund të diktohen nga korrupsioni dhe krimi i organizuar. Partia Demokratike do të bëjë gjithçka që zëri i qytetarëve shqiptarë të dëgjohet dhe vullneti i tyre të respektohet”, shkruan Basha./TopChannel

Vazhdo të lexosh

Aktualitet

Qyteti i New York-ut do ta bëjë të detyrueshëm vaksinimin për sektorin privat

Kjo masë do të hyjë në fuqi nga 27 dhjetori.

Publikuar

nga

Të gjitha kompanitë në sektorin privat në qytetin e New York-ut duhet ta bëjnë të detyrueshëm vaksinimin kundër COVID-19 për të gjithë punonjësit e tyre.

Kjo masë do të hyjë në fuqi nga 27 dhjetori dhe ka për qëllim frenimin e përhapjes së COVID-19 gjatë muajve të dimrit.

“Omicron është këtu, dhe është shumë i transmetueshëm”, deklaroi kryetari i qytetit të New York-ut, Mayor Bill de Blasio.

Ai e quajti këtë masë “një goditje parandaluese” kundër variantit të ri. Të paktën tetë raste me variantin Omicron janë zbuluar në shtet deri më tani.

Afërsisht 90% e të rriturve në qytetin e New York-ut e kanë marrë së paku një dozë vaksine./UBTNews

Vazhdo të lexosh

Aktualitet

Ndërprerjet e shkaktuara nga pandemia shkaktuan rritje masive të vdekjeve nga malaria në vitin 2020

Përafërsisht 2/3 e vdekjeve ishte shkaktuar nga ndërprerjet në ofrimin e parandalimit dhe trajtimit të malaries gjatë pandemisë.

Publikuar

nga

Ndërprerjet e lidhura me pandeminë shkaktuan dhjetëra mijëra vdekje të tjera nga malaria në vitin 2020, tha sot OBSH, por shtoi se veprimet urgjente kishin shmangur një skenar shumë më të keq.

Në një raport të ri, agjencia shëndetësore e OKB-së zbuloi se Covid-19 kishte përmbysur përparimin kundër sëmundjes së transmetuar nga mushkonjat.

Në vitin 2020 u vlerësuan 241 milionë raste të malaries në mbarë botën – 14 milionë më shumë se një vit më parë – dhe numri i vdekjeve që dikur binte me shpejtësi u rrit në 627,000 vitin e kaluar, duke u rritur në 69,000 nga viti 2019.

Përafërsisht dy të tretat e atyre vdekjeve shtesë ishin të lidhura me ndërprerjet në ofrimin e parandalimit, diagnostikimit dhe trajtimit të malaries gjatë pandemisë, sipas OBSH-së. Megjithatë, ata vlerësuan se situata mund të ishte edhe më e keqe.

Që nga fillimi i shekullit, bota ka bërë përparim të qëndrueshëm kundër malaries, me rastet vjetore që kanë rënë me 27 përqind deri në vitin 2017 dhe vdekjet janë ulur me mbi 50 përqind./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Aktualitet

Irani kritikon Francën: Armët që ata shesin në rajon janë burim trazirash

Disa nga këto armë janë përdorur në Jemen, kundër rebelëve të mbështetur nga Irani.

Publikuar

nga

Irani akuzoi sot Francën për “destabilizimin” e rajonit të Gjirit pasi Parisi nënshkroi një marrëveshje rekord prej 14 miliardë eurosh me Emiratet e Bashkuara Arabe për blerjen e 80 avionëve luftarakë Rafale.

“Ne nuk duhet të injorojmë rolin e Francës në destabilizimin e rajonit”, tha zëdhënësi i ministrisë së jashtme, Saeed Khatibzadeh.

“Ne prisnim që Franca të ishte më e përgjegjshme”, u shpreh ai. “Militarizimi i rajonit tonë është i papranueshëm dhe armët që ata shesin në rajon janë burim trazirash”.

Franca është përballur me kritika pasi disa nga këto armë janë përdorur në Jemen, ku një koalicion i udhëhequr nga Arabia Saudite që përfshin Emiratet e Bashkuara Arabe po lufton rebelët e mbështetur nga Irani në një luftë që ka krijuar një nga krizat më të këqija humanitare në botë.

Emiratet e Bashkuara Arabe ishin klienti i pestë më i madh për industrinë franceze të mbrojtjes, me një marrëveshje me vlerë prej 4.7 miliardë euro, nga 2011 deri në 2020, sipas një raporti parlamentar francez./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara