Lifestyle

Aksidente fatlume

Mësoni ta motivoni veten për t’u bërë më rezistentë dhe do të fitoni njohuri.

Publikuar

Kur gjërat shkojnë keq, mund të jetë joshëse të dorëzoheni. Por para se ta bëni këtë, merrni parasysh mënyrat se si mund t’i shndërroni gabimet në mësime të vlefshme.

Të gjithë jemi e njohim ndjesinë e keqe në stomak, kur kuptojmë se kemi bërë diçka të gabuar. Kjo mund të ketë ndodhur në punë, në marrëdhëniet tona sociale etj, dhe mund të jenë gabime të mëdha apo të vogla. Nga pikëpamja neurologjike, ka shumë gjëra që ndodhin në trurin tonë në atë moment.

Në një studim të vitit 2018, neuroshkencëtarët në Institutin e Teknologjisë në Kaliforni, zbuluan se si gabimet shkaktuan një reaksion zinxhir të aktivitetit të trurit, dhe truri aktivizon me shpejtësi llojin e aktivitetit që e kodon thellësisht informacionin. Por ndërsa ndjenjat e tronditjes, rrëqethjes dhe zhgënjimit që i shoqërojnë gabimet nuk janë përgjithësisht të këndshme, në hapat tanë të gabuar ka edhe gjëra pozitive.

“Gabimet mund t’i shtojnë vlerë të madhe jetës sonë, dhe secili nga ne ka bërë të paktën një gabim në jetën e tij. Gabimet janë mundësia jonë për t’u rritur dhe për të fituar njohuri. Shumë njerëz thonë se nuk do të kishin qenë aty ku janë në jetë pa bërë gabime. Megjithatë, pjesa më e rëndësishme është të mësojmë prej tyre, dhe të kuptojmë se si të nxjerrim gjërat pozitive nga diçka që shumë njerëz e shohin si negative”– thotë trajneri i jetës Adam Kraft.

Është e vërtetë që duhet të riformulojmë mënyrën se si ndihemi për gabimet tona. Në fakt, një studim i botuar në revistën “Memory” në vitin 2018, zbuloi se gabimet mund ta ndihmojnë një person të mësojë më shpejt sesa nëse nuk do të bënte fare gabime. Dhe një studim tjetër, i botuar në “Journal of Educational Psychology”, zbuloi se bërja e gabimeve të qëllimshme – si shkrimi i përgjigjes së gabuar për një pyetje, dhe më pas korrigjimi i saj – mund të ndihmojë në përmirësimin e kujtesës sonë.

Thënë këtë, pavarësisht nëse vjen nga mania e përsosmërisë apo prirjet e pëlqimit të njerëzve, shumë prej nesh mërziten jo pak përballë gabimeve që bëjnë. Por nuk duhet të jetë kështu. A keni gabuar diku për diçka? Ndiqni këtë udhërrëfyes për t’i kthyer gabimet në mësime.

Njiheni dhe pranojeni situatën

“Tingëllon e lehtë apo jo? Ju mund të ndiheni fajtor kur bëni një gabim. Por ai faj do të jetë shumë më i rëndë, nëse nuk merrni përgjegjësinë e duhur për të. Pranimi i tij para të tjerëve(duke përfshirë veten) do ta lehtësojë atë faj, duke ju ndihmuar të filloni të mësoni nga gabimet”– thotë Adam.

Për disa prej nesh, ky lloj hapi i parë mund të jetë kundër instinkteve tona. Për momentin, ne nisim ta shpjegojmë gabimin duke u zhytur në ‘pse” dhe “si” e origjinës së tij. Ne mund të rrëfejmë një sërë ngjarjesh, apo një person tjetër mund të marrë përsipër fajin tonë.

Dhe megjithëse kjo mund të na ofrojë një lehtësim të menjëhershëm, nuk mund të na ndihmojë domosdoshmërisht të ecim përpara. Kjo është një pikë e rëndësishme nëse e gjeni veten duke u kthyer vazhdimisht dhe duke e ri–përmendur një gabim që keni bërë në të kaluarën. Nuk ka asgjë që mund të bëni tani, ndaj pasi ta keni pranuar çfarë duhet të bëni më pas?

Ndryshoni këndvështrimin mbi gabimet

Siç thotë Adam, gabimet nuk duhet të përjetohen si negative, dhe të mësuarit se si t’i riformuloni ato në mendjen tuaj mund t’ju ndihmojë të pajtoheni me to. “Mos e ndëshkoni veten. Shumë shpesh në fshikullojmë veten duke bërë gabime. Por provoni të krijoni një perspektivë pozitive për të: Ok, kam bërë gabim, por do të mësoj nga kjo dhe gabimi do të më bëjë një person më të fortë”. Pasi të mësoni se si ta riformuloni situatën, do ta motivoni veten për t’u bërë më rezistentë dhe do të keni fituar njohuri.

Gabimet ndodhin dhe në atë moment ato mund të përjetohen si fundi i botës. Mund të ndihemi sikur nuk ka asnjë rrugëdalje, por ka shumë pak gjasa të jetë kështu. Sepse gjithmonë do të ketë një hap tjetër. Se cili është ai, dhe sa e lehtë është, kjo është një çështje tjetër dhe kërkon pak përsiatje.

Reflektoni

Kur Kraft sugjeron që të merrni kohë për ta ri–menduar gabimin, tregohet i kujdesshëm të theksojë se kjo nuk ka të bëjë me qëndrimin mbi të kaluarën. Përkundrazi, ka të bëjë me një vështrim pro–aktiv të situatës, për të zbuluar leksionet që nxjerrim prej saj. “Bëjini vetes pyetje: Çfarë shkoi keq? Çfarë mund të bëja më mirë? A e lejova veten të shpërqendrohesha? Shkruajini përgjigjet tuaja dhe lexojini ato me vete. Është shumë më e lehtë ta përthithësh këtë informacion kur e sheh të shkruar” shton ai. Pra, jini shumë të sinqertë me veten tuaj. Kështu do të mësoni më shumë dhe do të jeni gati për veprim.

Plani

“Pra, a e keni pranuar gabimin tuaj dhe keni reflektuar mbi të? Tani duhet të merrni masa për të minimizuar shanset që ai të ndodhë sërish. Për shembull, nëse është një gabim që ka ndodhur në punë, a ka ndonjë proces ku mund të përmirësoni diçka? Ndoshta një listë kontrolli, apo edhe trajnim shtesë?” shton eksperti.

Bërja praktike e atyre planeve, pasi të keni marrë kohë për ta kuptuar vërtet si duhet situatën, është vendi ku hyjnë në lojë mësimet që mund të nxirrni nga gabimet. Kjo ka të bëjë më shumë sesa thjesht të siguroheni që të mos bëni sërish të njëjtin gabim. Është vendi ku mund ta ndryshoni në mënyrë aktive sjelljen tuaj dhe të rriteni si një person.

Rishikimi i rrugëtimit

Ju arritët në destinacionin përfundimtar përmes udhërrëfyesit, por a funksionoi ai? Çfarë ju mësoi udhëtimi? Dhe a do t’iu duken të ndryshme nga tani e tutje rrugët e ardhshme?“Ndoshta mund të ndiheni sikur njohuritë tuaja janë zgjeruar apo që jeni një person më i fortë. Është kaq e rëndësishme të njihni arritjet tuaja. Si një trajner që kultivon besimin vetjak, unë e përdor këtë me klientët e mi për t’i ndihmuar ata të ndërtojnë vetëbesimin e tyre”– thotë Kraft.

Duke rishikuar sukseset tuaja, ju po i provoni vetes se mund të realizoni gjërat që mendonit se nuk do të mundnit. Ashtu si në çdo udhëtim vetë-përmirësues, çelësi është të kesh dhembshuri për veten. Keni gabuar, dhe ndoshta nuk e trajtuar në mënyrën e duhur atë gabim. Kjo është e diçka e lehtë, por nëse ke vendosur të bësh diçka për të, vetëm ajo është e lavdërueshme. / happiful – bota.al

Lajmet

Çka është inteligjenca emocionale?

Inteligjenca emocionale është aftësia për të kontrolluar vetveten dhe emocionet tona, dhe t’i vëmë ato në lidhje me të të tjerëve.

Publikuar

nga

Inteligjenca emocionale është një ndër aftësitë më të mrekullueshme të njeriut, që në fund të fundit na bën të jemi njerëz. Inteligjenca emocionale është aftësia për të kontrolluar vetveten dhe emocionet tona, dhe t’i vëmë ato në lidhje me të të tjerëve.

Në tërësinë e vet, bëhet fjalë për aftësitë e nevojshme për të përballuar marrëdhënie dhe komunikime me të tjerët, kur nga të dy palët përfshihen emocione. Nuk është e lindur dhe nuk bën pjesë tek “karakteri”, si beson shumëkush, por mund të ndërtohet dhe të rritet.

Për shembull, njeriu mund të “stërvitet” të njohë emocionet e veta, si i shpreh dhe cili është efekti i tyre mbi të tjerët. Apo mund të punohet për mënyrën e të shprehurit të emocioneve të forta si zemërimi, në mënyrë të ndryshme nga e zakonshmja (duke mbajtur të ulët tonin e zërit, apo duke folur me një ritëm të ndryshëm). Në këtë mënyrë, ushtrohet autodisiplina dhe rritet vetëvlerësimi.

Një sasi e mirë inteligjence emocionale është e dobishme, si për të bërë të funksionojë marrëdhënia në çift, ashtu edhe marrëdhëniet me miqtë, por edhe për të menaxhuar sa më mirë marrëdhëniet e punës dhe ato sociale në mënyrë të përditshme.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

Si ndikon kurioziteti dhe fantazia te fëmijët?

Kurioziteti e nxit fëmijën të njohë dhe zbulojë gjërat që e rrethojnë.

Publikuar

nga

Kurioziteti, dyshimi dhe fantazia, janë tri vetitë më të gjalla të fëmijërisë dhe adoleshencës.

Kurioziteti e nxit fëmijën të njohë dhe zbulojë gjërat që e rrethojnë. E nxit fëmijën të flasë si mami dhe babi.

Dyshimi, është tharma e çdo aktiviteti kritik, e nxit fëmijën të verifikojë atë që ka mësuar, që di dhe thotë, të përsërisë fjalën dhe veprimin, për t’u siguruar që e di saktë apo ka nevojë për përmirësim dhe korigjim.

Fantazia është “magneti” që e tërheq fëmijën, adoleshentin, njeriun, në çdo kohë e në çdo moshë, drejt së panjohurës, dijes dhe të ardhmes.

Kombinimi dhe gërshetimi i këtyre tre vetive, “ndërton” motorin dhe çelësin e vënies në punë të mendjes, të inteligjencës, për të zbuluar e njohur veten dhe universin. Është kjo “treshe” që nxit, zhvillon dhe fuqizon vetëdijen dhe krijon procesin psikik të të menduarit.

Edhe institucioni shkollë, te kjo “treshe” e ka zanafillën dhe të ardhmen, si e ka përdorur dhe do ta përdorë këtë “treshe”.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

Historia e Halloweenit, si ka filluar gjithçka?

Halloween ka evoluar në një ditë me aktivitete si shpërndarja e bonboneve, organizimi i ahengjeve, veshja e kostumeve, etj.

Publikuar

nga

Halloweeni është festë e cila mbahet çdo vit me 31 tetor. Tradita e kësaj feste ka origjinën në festivalin antik çeltik të Samhainit, ku njerëzit ndiznin zjarre dhe vishnin kostume për t’i mbajtur larg fantazmat.

Çeltikët, të cilët kishin jetuar para 2 mijë viteve, kryesisht në zonën që tani njihet si Irlandë, por edhe në Francë, e kishin festuar vitin e ri më 1 nëntor.

Kjo ditë e kishte shënuar fundin e verës dhe fillimin e dimrit të ftohtë e të errët, periudhë e vitit e cila shpeshherë ishte ndërlidhur me vdekje të njerëzve.

Çeltikët kishin besuar se një natë para vitit të ri, kufiri mes botës së të gjallëve dhe të vdekurve mjegulloset. Natën e 31 tetorit e kishin festuar Samhainin, duke besuar se fantazmat e të vdekurve riktheheshin në tokë.

Në shekullin e tetë, Papa Gregory III e kishte dizajnuar 1 nëntorin si kohë për t’i nderuar të gjithë shenjtorët.

Shumë shpejt, Dita e Të Gjithë Shenjtorëve kishte filluar t’i inkorporonte disa tradita nga festivali Samhain.

Nata para kësaj dite ishte njohur si Dita në Prag të Shenjtërit, dhe më vonë si Halloween.

Me kalimin e viteve, Halloween ka evoluar në një ditë me aktivitete si shpërndarja e bonboneve, organizimi i ahengjeve, veshja e kostumeve, etj.

Halloweeni në Amerikë

Festimi i Halloweenit ka qenë shumë i kufizuar në Anglinë e kolonizuar, por ka qenë më i zakonshëm në Maryland dhe në kolonitë jugore.

Me kohën kishte filluar të krijohej versioni amerikan i Halloweenit. Festiemt e para kishin përfshirë ahengje me lojëra, ndarje të historive, këndim, vallëzim, etj.

Në mes të shekullit 19-të, festivalet vjetore të vjeshtës kishin qenë të zakonshme, por Halloweeni ende nuk festohej anembanë vendit.

Në gjysmën e dytë të shekullit 19-të, Amerika ishte mbushur me emigrantë të rinj. Këta emigrantë, e posaçërisht miliona irlandezë, kishin ndihmuar ta popullarizonin festën e Halloweenit.

Amerikanët i shpenzojnë rreth 6 miliardë dollarë në vit për festën e Halloweenit, duke e bërë atë festën e dytë më të madhe komerciale pas Krishtlindjeve.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

​Cila është temperatura ideale e dhomës në vende të ndryshme?

Në pjesë të ndryshme të botës, temperaturat mesatare të dimrit në apartamente ndryshojnë ndjeshëm, duke rezultuar në zakone të ndryshme të banorëve.

Publikuar

nga

Ekspertët botërorë thonë se temperatura ideale për dhomën e ndenjes është nga 20 në 23 gradë Celsius, ndërsa në kuzhinë duhet të jetë pak më e ulët – rreth 19, në dhomën e gjumit nga 17 në 20 dhe në banjë nga 16 në 19 gradë.

Në pjesë të ndryshme të botës, temperaturat mesatare të dimrit në apartamente ndryshojnë ndjeshëm, duke rezultuar në zakone të ndryshme të banorëve.

Britania e Madhe – 15 gradë

Turistëve u pëlqen të tregojnë histori për shtëpitë e ftohta angleze dhe dy çezma me ujë të nxehtë dhe të ftohtë, pllaka guri të nxehta nën çarçafë që ngrohin shtretërit dhe shumë gjëra të tjera specifike. Shumica e tyre janë të vërteta pasi britanikët nuk kanë frikë nga i ftohti dhe duan të kursejnë para. Shtëpitë ngrohen me gaz dhe temperatura mesatare në dhomat e tyre është 15 gradë Celsius. Banjat janë të ftohta – vetëm 10 gradë.

Francë – 16,6 gradë

Francezët nuk janë të çmendur as pas ngrohjes dhe shumica e shtëpive kanë ngrohje qendrore. Kur bën ftohtë, drejtuesit e ndërtesave ndezin ngrohjen për ata që jetojnë në apartamente dhe faturat e tyre janë mjaft të larta.

Japonia – 10 gradë

Pavarësisht dimrave të ftohtë me temperatura që shkojnë nën zero, Japonia nuk ka ngrohje qendrore. Kjo është arsyeja pse kur vjen dimri, japonezët ndezin radiatorët, radiatorët e naftës, batanijet elektrike dhe “kotatsu” – një tavolinë me ngrohje japoneze.

Spanja – 17.7 gradë

Në Spanjë kanë ngrohje qendrore, por jo kudo. Ata që jetojnë në ndërtesa e shijojnë ngrohtësinë vetëm nga shtatë deri në dhjetë të mbrëmjes (kur të gjithë kthehen nga puna). Ndërkohë përdorin radiatorë elektrikë.

Rumania – 20 gradë

Rumunët kanë ngrohje qendrore që funksionon me gaz. Për shkak të rrjedhjeve të rrezikshme të gazit në vitet ’90, në shumicën e shtëpive njerëzit preferojnë të kenë kaldaja e tyre në bodrume.

Holanda – 16 gradë

Në Holandë, çdo bllok banesash ka sistemin e vet të ngrohjes me gaz. Të gjithë i ndezin radiatorët kur i përshtaten, por kostot e ngrohjes janë mjaft të larta. Fatura mesatare mujore arrin në 200 euro dhe çdo dush kushton rreth 50 centë. Kjo është arsyeja pse holandezët preferojnë apartamente më të freskëta dhe zakonisht ngrohin vetëm dhomën e ndenjes dhe kuzhinën.

SHBA – 20 gradë

Në shtetet e ftohta amerikane ngrohen kryesisht me gaz. Ngrohja ndizet kur shumica e qiramarrësve e duan dhe pyesin pronarin e pronës.

Republika Çeke – 18 gradë

Në Republikën Çeke kanë ngrohje qendrore, por njerëzit që jetojnë atje thonë se shtëpitë e tyre janë të ftohta. Kjo është arsyeja pse ata zakonisht kanë variante shtesë.

Gjermani – 17.2 gradë

Në Gjermani është e ngjashme me Holandën. Sistemi i ngrohjes është kryesisht i vendosur në bodrumin e ndërtesës dhe gjermanët e marrin parasysh se kur dhe sa do të ngrohen pasi nuk duan të shpenzojnë shumë para për të gjatë dimrit.

Rusia – 25 gradë

Mund të tingëllojë paradoksale, por banorët e një prej vendeve më të ftohta në botë e adhurojnë ngrohtësinë. Kur jashtë është ftohtë, është verë në apartamentet ruse dhe ju mund të ecni me pantallona të shkurtra dhe një bluzë.

Hungaria – 19 gradë

Hungarezët ngrohen me gaz. Fatura mesatare mujore për një apartament me dy dhoma është rreth 60 euro. Shtëpitë e vjetra kanë ende soba me dru.

Danimarka – 18 gradë

Danezët kanë ngrohje qendrore, por është jashtëzakonisht e shtrenjtë dhe mund të arrijë në 4.000 euro në vit. Kjo është arsyeja pse shtëpitë kanë kryesisht oxhaqe dhe përdorin dru për sezonin e ngrohjes.

Itali – 17.2 gradë

Ngrohja në Itali është e ngjashme me Spanjën – dimrat janë të ngrohtë, por apartamentet janë shumë të ftohta, pasi ngrohja është e shtrenjtë. Italianët flenë me pizhame të ngrohta dhe ndezin radiatorët për pak kohë në shtëpi.

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara