Lifestyle

​Si të freskoni një dhomë pa ajër të kondicionuar?

Këtu janë disa këshilla se si të freskoheni në dhoma pa ajër të kondicionuar.

Publikuar

Gjatë ditëve të nxehta ne kërkojmë hije, fshihemi nga dielli, pimë pije të ftohta dhe freskohemi në të gjitha mënyrat e mundshme, dhe natën nuk mund të na zërë gjumi sepse vazhdimisht kthehemi në kërkim të pjesës së ftohur të shtratit.

Nëse keni kondicioner, është e lehtë të ftohni dhomën, por çfarë nëse nuk ka kondicioner në dhomën ku ndodheni ose është prishur?

Këtu janë disa këshilla se si të freskoheni në dhoma pa ajër të kondicionuar:

1. Tërhiqni perdet

Për të shmangur një apartament të ngrohur nga dielli, është e rëndësishme të vizatoni perdet gjatë mëngjesit. Ato duhet të jenë prej pëlhure, sepse materialet sintetike nxehen lehtësisht, gjë që në asnjë mënyrë nuk kontribuon në ftohje.

2. Hiqni qilimat

Nëse nuk dëshironi që nxehtësia të qëndrojë në banesën tuaj, hiqni qafe gjërat që mbledhin pluhur si qilimat dhe jastëkët e shumtë në divan. Kjo do të pastrojë ajrin dhe do ta ftoh atë.

3. Varni një peshqir të lagur pranë dritares

Kur ajrosni dhomën, varni një peshqir të lagur përpara dritares së hapur. Kjo do të përshpejtojë ftohjen e dhomës. Sigurohuni që të hiqni peshqirin para gjumit pasi lagështia e tepërt do të intensifikojë ndjenjën e nxehtësisë.

4. Flini në dysheme

Duke vepruar kështu, nuk mendojmë se duhet të flini direkt në parket ose në pllaka, por ta zhvendosni dyshekun në dysheme. Ajri i ngrohtë është më i lehtë se i ftohtë, kështu që është gjithmonë më i ftohtë në nivelet më të ulëta të dhomës.

5. Merr një ventilator

Ventilatorët janë të lirë, nuk zënë hapësirë dhe janë një alternativë solide nëse nuk keni ajër të kondicionuar.

6. Bëni vetë kondicionerin tuaj

Vendosni dy shishe me ujë të ngrirë përpara ventilatorit. Ajri që rrjedh nga ventilatori do të ftojë më tej shishet e ngrira. Ndryshoni ato çdo 3-4 orë.

7. Zgjidhni pambuk në vend të mëndafshit

Zëvendësoni shtratin prej mëndafshi, saten ose sintetik me shtrat prej pambuku. Pambuku përthith mirë djersën dhe e ftoh lëkurën. Gjithashtu, vishni pizhame pambuku.

Vazhdo të lexosh

Kuriozitete

Çka në të vërtetë nënkuptojnë “ankesat” e nënave?

Kur nëna juaj ju kërkon ndihmë, mos i jepni vetëm minimumin e kërkuar.

Publikuar

nga

Kur nëna juaj ju thotë se është e lodhur, mos i thoni se edhe ju ndiheni të lodhur, sepse keni bërë një sërë punësh. 

Duhet të kuptoni se lodhja varet shumë nga mosha. Krahasojeni pak moshën tuaj me moshën e saj dhe mund ta mendoni se kush lodhet më tepër. Mbi të gjitha, kur një nënë thotë se është e lodhur, dijeni se lodhja ka kaluar çdo kufi, në të kundërt ajo nuk do e shprehte këtë gjë.

Kur nëna juaj ju thotë se ka nevojë të flejë, mos e shprehni edhe ju të njëjtën dëshirë.

Kur nënat e shprehin këtë nevojë, dijeni se kanë kohë pa fjetur tamam. Lëreni nënën tuaj të qetësohet dhe kujdesuni për të. Ajo ka sakrifikuar mjaftueshëm, ndaj mundohuni t’i siguroni qetësinë e duhur në moshë të thyer.

Kur nëna juaj ju kërkon ndihmë, mos i jepni vetëm minimumin e kërkuar. 

Nëse një nënë kërkon ndihmë, dijeni se ajo ka bërë fillimisht gjithçka për t’ia dalë mbanë e vetme dhe kur nuk ia ka dalë dot, ju ka kërkuar juve ndihmë. Sigurohuni që ndihmën ta ofroni përherë më të madhe, përherë më të bollshme nga sa ajo e kërkon. Kur flasim për ndihmë, nënkuptojmë jo vetëm aspektin monetar, por çdo formë ndihme. Ajo mund të ketë nevojë për ushqim, por mund të ketë nevojë edhe për përkujdesje, ndaj sigurojini me bollëk gjithçka që ju kërkon.

Nënat mund të kërkojnë gjithçka dhe fëmijët kanë për detyrë t’i realizojnë dëshirat e tyre, sikur të ishin urdhra. Nënat duhet të ndihen të vlerësuara në çdo moment të ditës./bota.al/

Vazhdo të lexosh

Lifestyle

​Çfarë duhet të keni parasysh kur punësoni për pozitën e menaxherit?

Përvojën e arsimimin.

Publikuar

nga

Menaxherët e kanë fuqinë për ta ndërtuar ose rrënuar kompaninë.

Gjersa liderët e mirë e shtyjnë ekipin drejt qëllimeve individuale dhe të kompanisë, menaxheri i keq më shumë ngjan në diktator prania e të cilit krijon heshtje dhe frikë. Prandaj, nëse po mendoni që ta punësoni një menaxherë nga jashtë është mirë t’i keni parasysh këta 7 faktor që Akademi Pune do t’i radhisë tani.

Përvoja

Punësimi në bazë të përvojës nuk do të thotë që domosdoshmërish ai kandidat duhet ta ketë pasur pozitën e menaxherit më parë. Mjafton të tregojë aftësi udhëheqëse, por edhe të ketë qenë udhëheqës në ndonjë projekt.

Pyesni se cili ka qenë suksesi më i madh në departamentin ku ka punuar dhe çfarë domethënie kishte për të! Pastaj jini të vëmendshëm gjatë përgjigjes së tij!

Arsimimi

Menaxheri ideal e ka të qartë se mund të shkojë më tutje për t’i rritur aftësitë e tij të udhëheqjes duke bërë kurse dhe për të fituar certifikata. Sigurisht që dëshironi ta punësoni dikë i cili është në gjendje të mësojë, të përforcojë e të rimesojë sa herë që është e nevojshme. Kjo sepse vendi i punës është dinamik dhe gjithnjë në ndryshim e sipër, prandaj është e rëndësishme që pjesë e kompanisë të bëhet dikush që është në gjendje gatishmërie ta zhvillojë veten.

Aftësi të shkëlqyeshme komunikimi

Aftësitë e mira të komunikimit janë të rëndësishme për të gjithë punonjësit e sidomos për dikë i cili do të zë vende udhëheqëse në punë. Menaxherët shërbejnë si urë lidhëse në mes të hierarkive në kompani e për ta bërë këtë sigurisht që duhet të jenë në gjendje të komunikojnë në mënyrë efektive.

Ata duhet të jenë në gjendje që edhe në rast krizash për kompaninë të jenë në gjendje që t’i ulin tensionet dhe shqetësimet ndër punonjës. E përveç kësaj edhe, t’i tensionet e konflikteve në mesin e anëtarëve të kompanisë.

Fleksibiliteti

Ndryshimet janë të vazhdueshme në çdo biznes si në ato të voglat ashtu edhe në ato të mëdhatë. Ndoshta projekti të cilin e keni menduar nuk po shkon në vijën e duhur, prandaj duhet ta ndryshoni drejtimin. Andaj, kur e merrni një menaxher në punë fleksibiliteti duhet të jetë njëra ndër cilësitë që i kërkoni nga ai. Menaxheri duhet t’i shmanget shablloneve e në vend të kësaj duhet të jenë në gjendje t’i marrë parasysh të gjitha llojet e situatave dhe të veproni sipas nevojës.

Marrja dhe dhënia e kritikave konstruktive

Askush nuk di gjithçka, madje as dikush në pozitë udhëheqëse. Menaxherët duhet të jenë persona të cilët nuk i marrin kritikat dhe sugjerimet si personale. Ata duhet të japin kritika, por kritika konstruktive dhe me tonin e duhur.

“Pakoja e aftësive”

Përveç aftësive të buta, a i posedon kandidati edhe aftësitë e forta për ta bërë punën? Këto dy grupe aftësish janë të rëndësishme për dikë i cili do të punojë me të tjerët dhe do ta bëjë baraspeshën me persona të cilët kanë aftësi të ndryshme. Duhet ta gjeni dikë i cili është në gjendje të punojë me secilën pozitë, edhe nëse ata nuk kanë përvojë pune në të gjithë sektorët!

Qëllimet profesionale dhe qëllimet e kompanisë

Ashtu si me çdo pozitë tjetër edhe kur përpiqeni ta punësoni një menaxher, duhet ta shikoni nëse qëllimet e tij profesionale përshtaten me ato të kompanisë. Ka mjaft punonjës që janë të dhënë vetëm pas titullit dhe pagës, në vend që ta kenë synim për ta shtyrë kompaninë përpara. 

Vazhdo të lexosh

Lifestyle

Dhjetë mënyra si të fitoni më shumë respekt në vendin e punës

Respekti në vendin e punës do të thotë kur të tjerët e admirojnë mënyrën se si bashkëvepron me ta.

Publikuar

nga

Nëse fitoni respekt në vendin e punës do të keni më shumë vetëbesim dhe do të avanconi në karrierë. Respekti në vendin e punës do të thotë kur të tjerët e admirojnë mënyrën se si bashkëvepron me ta. Pra ata duan të bashkëpunojnë me ju dhe gjithçka do të jetë më efikase.

Jini proaktivë

Kjo vlen sidomos kur nuk jeni të ri në atë kompani. Është e rëndësishme që ta zhvilloni veten si të pavarur dhe punonjës proaktiv të cilët janë në gjendje që të marrin vendime, por edhe të marrin përgjegjësi për t’i përfunduar disa detyra sa herë që është nevoja. Krijoni shprehi që t’i ndihmoni të tjerët sa herë që është nevoja!

Mbani premtimet

Nëse i premtoni ndonjë kolegu që do ta ndihmoni në ndonjë projekt, sigurohuni që ta mbani fjalën! Besimi është themelor për respektin, prandaj është e rëndësishme që t’i bëni të tjerët të besojnë që jeni person i cili e mban fjalën.

Të përpiktë

Shkoni në punë herët, uluni në tavolinën e takimeve para se të fillojnë dhe përgjigjuni në emaile dhe telefonata sa më shpejt që të jetë e mundur! Tregoni që keni respekt për kohën që të tjerët t’ju respektojnë juve!

Kur të pajtoheni dhe kur jo

Edhe punonjësit më të mirë nuk pajtohen nganjëherë, por është e rëndësishme që të jeni pozitivë kur e shihni se diçka krijon konflikte. Nëse ai mospajtim është për diçka të vogël dhe nuk ndikon në produktivitet, mund ta thoni.

Shmangni thashethemet

Sa më shumë kohë që të kaloni në një kompani më shumë do të lidheni me disa nga kolegët. E rëndësishme është që këtë lidhje mos ta kaloni në thashetheme për të tjerët. Mbajeni atë nivel profesionalizmi, sa ata të mos mendojnë që do të flisni edhe për ta pasi ta kthejnë shpinën!

Me këmbë në tokë

Edhe pse mund të keni bërë vite në atë kompani dhe keni avancuar në karrierë, mundohuni të qëndroni të thjeshtë! Edhe pse keni bërë përvojë dhe jeni aftësuar mirë, mos harroni që ka ende gjëra për të mësuar! Respektoni mendimet dhe idetë e të tjerëve, ashtu siç dëshironi t’i respektojnë tuajat!

Kodi moral

Zhvillimi i kodit moral ju ndihmon që të gjindeni në situata të vështira e kohë krizash, duke e mbajtur respektin edhe gjatë këtyre momenteve.

Praktikoni empatinë

Mundohuni t’i kuptoni edhe pikëpamjet e kolegëve! Mund ta keni idenë tuaj si t’i zgjidhni problemet, por nëse i dëgjoni edhe të tjerët ç’kanë për të thënë, do t’i bëjë ata të ndiheni të vlerësuar dhe të mirëkuptuar.

Inspironi dhe motivoni të tjerët

Bëni çfarë të mundeni për t’i frymëzuar dhe motivuar të tjerët! Jepni frymë pozitive dhe punë të palodhshme sa më shpesh të mundeni! Kjo zakonisht u thuhet udhëheqësve, por po aq shumë vlen edhe për punonjësit që nuk kanë pozita udhëheqëse.

Vendosni kufij

Vendosja e kufijve të shëndetshëm është aftësi e rëndësishme, sepse do t’ju ndihmojë ta fitoni respektin e kolegëve tuaj. Nganjëherë nuk do të mund t’i arrini disa gjëra, andaj është më mirë që të jeni të sinqertë dhe t’i tregoni udhëheqësit që ju duhet më shumë kohë. /Akademi Pune

Vazhdo të lexosh

Lifestyle

​Shkencëtarët pohojnë se gjysma e miqve tuaj nuk ju konsiderojnë mik

Vetëm 50% e miqësive janë miqësi të vërteta, që do të thotë se vetëm gjysma e miqve tanë nuk na konsiderojnë miq.

Publikuar

nga

Një studim i fundit i publikuar në revistën shkencore PLOS One zbulon se ne as nuk e dimë se cilët janë miqtë tanë të vërtetë.

Vetëm 50% e miqësive janë miqësi të vërteta, që do të thotë se vetëm gjysma e miqve tanë nuk na konsiderojnë miq.

Në hulumtim morën pjesë 84 studentë të moshës 24-38 vjeç. Rezultatet e hulumtimit kanë treguar se shumica e njerëzve supozojnë se dikush që ata e konsiderojnë mik i konsideron gjithashtu një mik. 94% e pjesëmarrësve në hulumtim prisnin që njerëzit që i identifikuan si miq do t’i renditnin në të njëjtën mënyrë.

Studiuesit zbuluan se pothuajse gjysma e miqësive nuk ishin në të vërtetë reciproke. Edhe pse është vetëm një studim i vogël, rezultatet janë në përputhje me hulumtimet e mëparshme që kanë të bëjnë me miqësitë. Një sondazh i vitit 2011 tregoi se 45% e miqësive janë të ndërsjella, ndërsa një sondazh i vitit 2005 tregoi se vetëm 34% e miqve mendojnë në të njëjtën mënyrë për njëri-tjetrin.

Njerëzve nuk u pëlqen të dëgjojnë se njerëzit që i konsiderojnë miq nuk mendojnë kështu për ta“, tha Alex Pentland. Ai pretendon se kjo mund të lidhet me faktin se shumë nuk dinë të përcaktojnë se çfarë është në të vërtetë miqësia.

Psikologu evolucionar, Robin I.M. Dunbar, thotë se ka shtresa miqësie dhe shumica e njerëzve nuk janë në gjendje të mbajnë një numër të madh miqësish kuptimplote. Ka thjesht një sasi të kufizuar kohe dhe kapital emocional që mund të investojmë. Kjo është arsyeja pse ka vend vetëm për pesë llojet më intensive të marrëdhënieve.

Edhe pse mund të mendoni se keni shumë miq, cilësia e këtyre marrëdhënieve është e rëndësishme.

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara