Lajmet

​Komuniteti RAE në gjendje të rëndë ekonomike, presin mbështetje nga Qeveria

Lala tha se këto komunitete kanë më së shumti nevojë që të përfitojnë nga pakot ndihmëse të Qeverisë së Kosovës.

Publikuar

Komunitetet rom, ashkalinj, egjiptian si pasojë e krizës ekonomike dhe inflacionit, po ballafaqohen me vështirësi të mëdha elementare. Papunësia mbetet problem kyç për to. Përfaqësuesit e këtyre komuniteteve thonë se kishin disa pako mbështetëse nga Qeveria, por që nuk mjaftojnë, mbi 90 përqind e këtyre pjesëtarëve të këtyre komuniteteve nuk punojnë.

Përfaqësuesi politik i këtyre komuniteteve, Fridon Lala tha se këto komunitete kanë më së shumti nevojë që të përfitojnë nga pakot ndihmëse të Qeverisë së Kosovës.

“Në vazhdimësi kemi parë pako të ndryshme të dala nga qeveria në këto kohë krize dhe ngritjen e çmimeve, inflacionin e shtuar dhe normalisht që grupet me nevojë janë ato grupe që më së shumti kanë nevojë dhe përfitojnë nga këto pako. Si përfaqësues politik, përmes strukturave tona jemi duke mundësuar sa më shumë që t’i shpërndajmë thirrjet tek qytetarët dhe po ashtu përmes njerëzve tanë në terren po mundohemi që t’i asistojmë aplikimet online në raste kur ata po hasin vështirësi dhe besoj që numri i përfituesve nga secila kategori në pako të ndryshme specifike është i kënaqshëm”, u shpreh Lala.

Lala shtoi se këto pako mbështetëse nuk janë të mjaftueshme për aq kohë sa përveç mbulimit të gjërave esenciale, nuk mund të mbulojnë më shumë

“Nuk janë të mjaftueshme për shkak se janë masat që e ndihmojnë një familje në një kohë apo afatshkurtër për shkak se dhe tek këto komunitete gjendja ekonomikë është më e vështirë sesa tek një masë më e madhe e qytetarëve të Kosovës. Mirëpo, prapë janë më mirë se të mos kemi asgjë, për shkak se është kohë e vështirë. Kemi familje që përfitojnë nga disa pako të ndryshme, qoftë nga studentë, qoftë nga skemat pensionale apo sociale, kështu që kemi një kombinim të mirë të pakove në mënyrë që ata t’i shtyjnë këto ditë të vështira”, potencoi Lala.

Mendim të njëjtë ndau edhe drejtori i OJQ-së “Balkan Sunfloëers Kosova”, Muhamet Arifi. Ai tha se edhe përkundër ndihmave të qeverisë për këto komunitete, ato nuk kanë qenë të mjaftueshme për t’iu mbuluar shpenzimet dhe që t’ia dalin mbanë me krizën. Ndërsa siç tha ai, papunësia, mbetet problemi kyç te këto grupe.

“Shteti ka ofruar disa ndihma, pako për ata që nuk punojnë, pako ushqimore kurdo që ka qenë e mundur, mirëpo nuk ka qenë e mjaftueshme. Pakoja e fundit është pakoja e punësimit për të gjithë të rinjtë prej moshës 18-25 vjeçare, munden të punësohen për një shumë prej 260… euro. Këto komunitete nuk kanë pasur pako e cila ua mbulon shpenzimet një mujore, por së paku u ka ndihmuar që ta ballafaqojnë krizën, me gjëra esenciale. Ne jo vetëm përmes qeverisë, por edhe përmes donatorëve kemi shpërndarë pako ushqimore dhe higjienike, të cilat u kanë ndihmuar, por jo plotësisht, sepse papunësia është problem kyç dhe rritja e çmimeve është ngritur 50%-100% në artikuj të ndryshëm dhe kjo po ndikon që këta qytetarë të mos kënaqen dhe të mos shijojnë të mirat si qytetarët e tjerë të Kosovës”, tha Arifi.

Sipas Arifit, mbi 90 përqind e këtyre qytetarëve nga radhët e komunitetit RAE nuk punojnë.

“Romët, ashkalinjtë, egjiptianët janë prapa tjerëve. Kur them të tjerët, flas për shqiptarët, serbët, turqit, dhe boshnjakë dhe të gjitha komunitetet e tjera, sepse papunësia është e lartë. Mbi 90% e qytetarëve nuk punojnë nga këto komunitete. Ndoshta këta punojnë në mbeturina, duke marrë metal, naillon, letër apo çkado që munden, dhe i shesin ato, jetojnë si të munden, punojnë në semafora, punë ditore pak me tregti. Kjo nuk është punë e qëndrueshme dhe i lë prapa. Kur nuk ka një të ardhur mujore, një të ardhur të mirë mujore, atëherë situata e tyre përkeqësohet… Një hulumtim i viteve 2014-2015, tregon që jetëgjatësia mesatare, është 58 vjet. Këtu janë faktorë të ndryshëm që ndikojnë në jetëgjatësi, duke filluar prej ushqyeshmërisë të dobët, fjetjes, stresit, punës të rëndë, pastaj neglizhencës ose mos pasurit mundësi të shkojnë te mjeku… të gjitha këto ndikojnë negativisht për të pasur një jetë të mirë dhe jetë të shëndoshë”, potencoi ai.

KosovaPress ka tentuar të marrë një përgjigje nga Ministria e Financave, për numrin e saktë të përfitueseve të këtyre pakove, por që kjo e fundit deri në momentin e fundit të publikimit të lajmit, nuk është përgjigjur ndaj pyetjeve.

Ndryshe, pakoja e fundit e Qeverisë së Kosovës është ajo për “të rinjtë e komuniteteve”, e cila u bë publike ditë më parë.

Lajmet

“Kur jemi bashkë, arrijmë shumë”: Bogujevci falënderon edhe opozitën për suksesin në KiE

Ajo ka falënderuar opozitën për kontributin në votimin e suksesshëm në Asamblenë Parlamentare të Këshillit të Evropës.

Publikuar

nga

Nënkryetarja e Kuvendit nga Lëvizja Vetëvendosje, Saranda Bogujevci ka falënderuar opozitën për kontributin në votimin e suksesshëm në Asamblenë Parlamentare të Këshillit të Evropës.

Në seancën e sotme të Kuvendit të Kosovës, Bogujevci ka thënë se kjo tregon që kur janë ekip, arrijnë shumë.

“Kjo është një arritje e madhe dhe historike për vendin tonë dhe demokracinë. Kjo është fitore e Republikës e themeluar mbi vlera demokratike ku respektohen të drejtat e njeriut dhe sundimi i ligjit. Ky është rezultat i punës dhe angazhimit të punës së delegacionit të Kuvendit të Kosovës, të cilët kanë punuar pa ndalë dhe me përkushtim me qëllime të përbashkëta. Ky sukses i Kosovës tregon më së miri se kur jemi bashkë mund të arrijmë shumë. Kemi qenë ekip dhe ashtu njihemi në asamble. Ky votim është një fitore e madhe për Kosovën. Ka mbete pjesa finale unë jam shumë optimiste në vendim që do të merret unë kam besim te plote por duhet shumë punë”, ka thënë ajo.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

Miratohen projektligjet për tekste shkollore dhe për performancën energjetike të ndërtesave

Deputeti Hyseni kërkoi që të votohen këto projektligje.

Publikuar

nga

Pa vota nga opozita, Komisioni për Integrime Evropiane miratoi Projektligjin për tekste shkollore dhe Projektligjin për performancën energjetike të ndërtesave.

Pavarësisht kërkesës së deputetit Driton Hyseni, nuk u votuan projektligjet nga opozita. Deputeti Hyseni bëri një lutje drejtuar opozitës për t’i votuar këto projektligje.

“Të votojnë për këto projektligje sepse e dërgojmë besimin e qytetarëve në nivele që ata presin”, tha ai.

Deputetja nga PDK, Blerta Deliu, tha se vendi duhet t’i hap rrugët për zgjedhje dhe nuk ka diçka që duhet të votojnë. Ajo përmendi raportin e DASh-it dhe Freedom House, ku flitet për korrupsion nga Qeveria.

“Kësaj qeverie i ka humbur kuptimi, goditja e dy raporteve të DASh-it dhe Freedom House, tregojnë se kjo qeveri ka probleme me gjyqësorin, cenim në institucione të drejtësisë. Ka zyrtarë që kanë qenë të zënë në fushata te shteti fqinjë. Konsideroj se vendi duhet të hap rrugë për zgjedhje të reja, nuk kemi çfarë të votojmë”, tha ajo.

Deputeti Hyseni, duke replikuar, tha se nuk e sheh të arsyeshme për t’iu referuar raporteve ndërkombëtare e të mos votohen projektligjet që janë më shërbim të qytetarëve.

“Qeveria ka marrë hapa konkret dhe serioz në luftimin e korrupsionit. Nuk e shoh të arsyeshme të referoheni në ato raporte, projektligjet që janë të rëndësishme për qytetarët duhet t’i votojmë. Kjo qeveri ka marrë hapa serioz. Nuk mund të jemi peng i raporteve ndërkombëtare që të mos votohen projektligjet që janë më shërbim të qytetarëve. Ne e kemi privilegj t’i votojmë”, tha ai.

Ndërsa deputetja nga AAK, Time Kadrijaj tha se ky komision nuk mund të kërkojë përkrahjen e opozitës kur nuk i merr seriozisht mbajtjet e mbledhjeve të Komisioneve.

“Nuk po e merrni me seriozitet shqyrtimin e projektligjeve, po shihet këtu. Nuk mund të kërkoni votë dhe përkrahjen e opozitës kur keni mungesë të seriozitetit”, tha Kadrijaj.

Ndërsa, Projektligjet u votuan nga pozita me gjashtë vota për, por në mungesë të opozitës.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

​PDK kërkon debat parlamentar për raportin e DASh-it, nuk përkrahet nga LVV

Tahiri i PDK-së tha se të gjeturat janë shqetësuese.

Publikuar

nga

Partia Demokratike e Kosovës ka kërkuar debat parlamentar lidhur me të gjeturat e raportit të Departamentit Amerikan të Shtetit. Shefi i grupit parlamentar të kësaj partie, Abelard Tahiri tha se të gjeturat janë shqetësuese për Qeverinë e Kosovës. Ai kërkoi që rendi i ditës të plotësohet me mocion për debat parlamentar, teksa ftoi deputetët që ta përkrahin një gjë të tillë. Me këtë janë pajtuar edhe partitë tjera opozitare, por jo edhe partia në pushtet, Lëvizja Vetëvendosje. Për këtë mocion kanë votuar 26 deputetë për, 40 kundër dhe një ka abstenuar.

Tahiri kërkoi që ky debat parlamentar të fillojë pas pyetjeve parlamentare dhe deklarimeve jashtë rendit të ditës. Ai ka kërkuar që të plotësohet rendi i ditës me mocion për debat parlamentar

“Kërkojmë që të plotësohet ky rend i ditës me një debat parlamentar në lidhje me të gjeturat e raportit të DASh-it. Ashtu siç e keni parë, siç jeni njoftuar para tri ditëve, Departamenti Amerikan i Shtetit ka prezantuar një raport i cili ka të gjetura mjaft shqetësuese për Qeverinë e Kosovës dhe për institucionet e Republikës së Kosovës. Pra, një përshkrim ku tashmë kemi një korrupsion serioz në kuadër të Qeverisë së Kosovës, ku përshkruhet numri i saktë i ministrave të cilët janë të përfshirë në afera korruptive. Pra, tashmë duke ju referuar atij raporti nga 15 ministra, pesë prej tyre janë nën hetime dhe dy zëvendësministra. 1/3 e kësaj qeverie është nën hetime nga Prokuroria e Shtetit. Nuk po e themi ne, por po e thotë Departamenti Amerikan i Shtetit”, u shpreh ai.

Më tej, Tahiri tha se ky raport i publikuar më parë flet edhe për dhunën ndaj gazetarëve dhe ndaj grave. Shefja e grupit parlamentar të Lëvizjes Vetëvendosje, Mimoza Kusari-Lila theksoi se ky raport ka disa lëshime të vogla. Ajo propozoi që të caktohet një seancë e veçantë për ta diskutuar këtë raport.

“Ka disa lëshime të vogla në raporte statistikore, në veçanti me prezencën e numrit të grave në qeveri. Përmend që Qeveria e Kosovës ka vetëm një zëvendëskryeministre, Qeveria e Kosovës ka dy zëvendëskryeministre dhe gjashtë ministre e jo pesë. Gjithashtu ky Kuvend dhe mazhoranca e këtij Kuvendi ka grupin më të madh të grave ndonjëherë përfshirë këtu të gjitha të zgjedhura pa kuotë. Do të thotë raporti ka gjetje shumë interesante, që ja vlen të bëhen edhe krahasime me ato raporte që janë publikuar më herët dhe aty mund të vërehet progresi ose dështimi. Jo mbi vënien e fokusit të një paragrafi, deklaratë ose një emër që mendohet. Prandaj, duke e ditur kompleksitetin, rëndësinë dhe peshën e këtij raporti ne si grup parlamentar propozojmë që të caktohet një seancë të veçantë ku të gjithë do të jemi të përgatitur që të diskutojmë”, shtoi ajo.

Ndërkaq shefi i grupit parlamentar të Lidhjes Demokratike të Kosovës, Arben Gashi tha se sot Kuvendi duhet të diskutojë për të gjeturat në raportin e DASh-it.

“Ne duhet të flasim sot për censurën dhe kufizimet e mediave, raporti thotë ‘Autoritetet kufizuan lirinë e shprehjes dhe aksesin në informacionin në mënyrë të drejtë, duke censuruar mediat, duke bllokuar faqet e internetit, duke kufizuar qasjen në informacion’. Presioni dhe ndërhyrjet politike, ndërhyrjet politike në drejtësi dhe në veprimtarinë e gjyqësorit kanë rritur frikën dhe ndikimin mbi gjykatësit dhe prokurorët. Mungesa e transparencës dhe llogaridhënies në procese gjyqësore dhe në procese qeverisëse ka degraduar kualitetin qeverisës dhe përfaqësimin”, u shpreh ai.

Edhe shefi i grupit parlamentar të Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës, Besnik Tahiri, është pajtuar që të mbahet debat parlamentar.

“Në historinë e qeverisjes në Kosovë, asnjëherë vendi ynë dhe qeveria nuk ka marrë një klasifikim kaq të rëndë, kaq serioz, kaq keq në raport me gjendjen e vendit tonë. Për të kuptuar se sa keq është dhe sa e rëndësishme është që ky parlament të diskutojë këtë raport, ju lutem hapeni vetëm faqen e parë. Në faqe të parë ky raport flet në radhë të parë për një korrupsion serioz në qeveri, as nuk thotë në qeverisje, as më gjerë, thotë ‘korrupsion serioz në qeveri’. Thotë kështu ‘Kosova ka probleme serioze me pavarësinë e institucioneve të drejtësisë’”,përfundoi Tahiri.

Sipas tij, ky raport është letërnjoftim i Qeverisë Kurti dhe se kjo çështje është e rëndësishme që të diskutohet në Kuvend.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

​Vapa përvëluese mbyll shkollat për 33 milionë fëmijë në Bangladesh

Shkollat dhe kolegjet do të mbyllen të paktën deri më 27 prill.

Publikuar

nga

Vapa e nxehtë ka detyruar 33 milionë fëmijë të mos shkojnë në shkolla në Bangladesh, pasi temperaturat në disa pjesë të vendit u rritën mbi 42°C (108 F).

Shkollat dhe kolegjet do të mbyllen të paktën deri më 27 prill. Ky është viti i dytë me radhë që autoritetet duhet të ndërmarrin një veprim të tillë për shkak të motit ekstrem.

Ky vendim pason mbylljen e shkollave në Filipine dhe Indi, pasi një valë e vazhdueshme e të nxehtit përfshin Azinë.

“Fëmijët në Bangladesh janë ndër më të varfërit në botë dhe mbylljet e shkollave të lidhura me nxehtësinë duhet të shkaktojnë shqetësim për të gjithë ne”, tha Shumon Sengupta, drejtor i Save the Children’s Bangladesh.

Bangladeshi i ulët është një nga vendet më të cenueshme ndaj ndikimeve të krizës klimatike.

Sipas Panelit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike, një rritje prej 30 deri në 45 cm e nivelit të detit mund të zhvendosë më shumë se 35 milionë njerëz nga rrethet bregdetare – rreth një e katërta e popullsisë totale të vendit.

Të mërkurën, mijëra myslimanë në vend u mblodhën në xhami dhe fusha rurale për t’u lutur për shi./BBC/

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara