Lajmet

​Fjalët më të fuqishme që duhet t’i përdorni në intervista të punës

Hulumtoni historinë e kompanisë.

Publikuar

Disa aspekte të mënyrës formale të intervistës mund t’ju bëjnë të ndiheni jo rehat, por me disa këshilla të thjeshta, mund të dukeni me vetëbesim dhe t’ia dilni mbanë, duke pasur një komunikim me vlerë si kandidatë. Njëra prej mënyrave shumë të rëndësishme gjatë kohës sa bëheni gati është që të krijoni një listë me disa fjalë që janë familjare për profesionin ose pozitën në të cilën po aplikoni. Në këtë mënyrë ato do t’ju ndihmojnë që t’i shpjegoni kualifikimet, aftësitë dhe aspektet unike të personalitetit. Por edhe të tregoni që jeni në dijeni se për çfarë keni aplikuar.

Mund të filloni duke lexuar për llojin e komunikimit që e përdorë kompania, në faqen e kompanisë, rrjete sociale dhe shkrimet e mediave. Hulumtoni historinë e kompanisë, njihni specifikat e përshkrimit të punës, kështu që mund ta dini se cilat janë fjalët kyçe që mund t’i përdorni e të cilat përshtaten me punën!

Fjalët më të fuqishme që mund t’i përdorni në intervistë

“Mundem”, “do ta bëj”

Frazat si “Mund të kontribuoj…” dhe “Mund t’i ofroj pikat e mia të forta në këtë drejtim…”. Kjo tregon që jeni pozitivë dhe besoni që i keni talentet dhe aftësitë që i duhen asaj kompanie. Fjala “mundem” në mënyrë të veçantë nënkupton që e keni të qartë se çfarë do të bëni dhe që keni ardhur me qëllimin më të madh për ta dhënë më të mirën në kompani.

“Mezi po pres”

Posa ta keni “fituar” intervistën mund ta bëni një përgjigje si “mezi po pres të tregoj se çfarë mund t’i sjell kompanisë tuaj!” Kjo është një gjuhë pozitive dhe shpresëdhënëse si dhe tregon vetëbesim në aftësitë tuaja. Pastaj, gjatë intervistës mund ta përdorni për të shpjeguar aspekte të punës si dhe për të treguar se sa entuziastë jeni për t’u bashkëngjitur.

Respekt

Pasi të jeni familjarizuar me kompaninë, mund të përshkruani në intervistë aspekte specifike rreth produkteve të kompanisë, praktikave, llojllojshmërisë ose projektet që i respektoni. Duke treguar respekt tregon që keni hulumtuar për biznesin dhe ju ndihmon që të flsni për gjëra specifike, kështu që punëdhënësi do trë jetë më i lirë të biseduar rreth çështjeve më të thella.

Mundësia

“Mundësia” është një fjalë që përshkruan shanset që ju janë dhënë në të kaluarën për të zhvilluar aftësitë tuaja dhe tregon mundësinë dhe mirënjohjen. Shpesh shoqërohet me një ofertë pune në një mjedis interviste. Mund të flisni për mundësitë e kaluara dhe sesi jeni të ngazëllyer për perspektivat e mundësive të ardhshme.

Përvoja

Edhe pse CV-ja e tregon gjithë përvojën që e keni pasur, shpesh është përmbledhje e shkurtër e detyrave që i keni pasur gjatë karrierës dhe arritjeve gjatë saj. Kur është e mundur, është më mirë që t’i përshkruani detyrat, projektet ose produktet tuaja gjatë punëve të mëparshme. Duke thënë që keni “përvojë” bën që punëdhënësi t’iu shohë si të ditur dhe të kualifikuar.

Shkathtësitë

Ngjashëm me përshkrimin e përvojës suaj, vënia në dukje e disa aftësive tuaja mund të ndihmojë një intervistues t’ju njohë më mirë. Në vend që të rendisni shumë aftësi, zgjidhni një ose disa që ju ndihmojnë të ju rekomandojmë për pozicionin. Për shembull, në vend që të thoni se keni aftësi kompjuterike, mund të shpjegoni se si jeni të aftë në programe të caktuara softuerike që mund t’i përdorni në punë.

Qëllimet

Mund të jetë e dobishme të tregoni se si puna e ardhshme ju ndihmon të përmbushni qëllimet tuaja profesionale. Përshkruani qëllimet tuaja dhe se si puna mund t’ju japë aftësi ose përvojë! Për shembull, nëse keni punuar në një punë të nivelit fillestar në administratë dhe po kërkoni një pozicion drejtues, flisni sesi përvoja juaj ju ka ndihmuar të formuloni qëllimin tuaj dhe pse besoni se pozicioni i ardhshëm ju ndihmon të arrini atë qëllim!

Fleksibilitet

Nëse mund ta dëshmoni se mund të punoni me njerëz të ndryshëm në mjedise të ndryshme dhe të përshtateni me ndryshimet në projekte, afatet dhe fushëveprimin, do të jepni të kuptoni që mund të jeni një pjesëtar që përshtatet dhe që është pozitiv për një ekip. Ju mund të shpjegoni se si jeni përshtatur me ndryshimin e rrethanave në të kaluarën dhe çfarë ju ka mësuar të qenit fleksibil për veten tuaj!

Misioni i kompanisë

Pasi ta keni lexuar misionin e kompanisë, mund t’i përmendni pjesë të tij që lidhen me filozofinë personale të punës. Përshkruani detaje që mendoni se janë frymëzuese dhe ju ndihmojnë që t’i plotësoni qëllimet! Sigurohuni që të jeni të sinqertë dhe të keni në diskutim natyral! Mund të bëni pyetje rreth evolucionit të deklaratës së misionit për të shfaqur se po tregoni kujdes dhe dëshironi që t’i kuptoni vlerat kryesore të kompanisë.

I besueshëm

Shumica e kompanive i vlerësojnë ata punonjës të cilët arrijnë me kohë në kompani. Përdorni kohën në mënyrë efektive që të bëni punë cilësore dhe t’i arrini oraret e fundit të detyrave! Argumentoni besueshmërinë me shembuj konkretë nga punët e mëparshme ose ato vullnetare.

Lider

Edhe nëse nuk po intervistoheni për një pozicion drejtues, udhëheqja në çdo rol është e vlefshme. Përshkruani një kohë kur ju është dhënë një pozitë udhëheqëse ose përvoja që ju kanë ndihmuar të zhvilloni cilësitë drejtuese! Mendoni se çfarë do të thotë për ju të qenit udhëheqës dhe më pas shtjellon përgjigjen tuaj!

Shembull

Në vend që të thoni “Unë isha përgjegjës për ndërtimin e ekipit”, mund të shtoni diçka si “A mund të jap një shembull sesi një ushtrim i ndërtimit të ekipit e rriti unitetin e zyrës sonë?” Pastaj mund të shpjegoni shkurtimisht aktivitetin dhe disa rezultate që i keni parë! Shembujt mund të ndihmojnë një intervistues që t’ju njohë më mirë, dhe do t’i nxjerrin në pah cilësitë ose aftësitë tuaja kur ata përqendrohen në disa detaje të caktuara.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

“Kur jemi bashkë, arrijmë shumë”: Bogujevci falënderon edhe opozitën për suksesin në KiE

Ajo ka falënderuar opozitën për kontributin në votimin e suksesshëm në Asamblenë Parlamentare të Këshillit të Evropës.

Publikuar

nga

Nënkryetarja e Kuvendit nga Lëvizja Vetëvendosje, Saranda Bogujevci ka falënderuar opozitën për kontributin në votimin e suksesshëm në Asamblenë Parlamentare të Këshillit të Evropës.

Në seancën e sotme të Kuvendit të Kosovës, Bogujevci ka thënë se kjo tregon që kur janë ekip, arrijnë shumë.

“Kjo është një arritje e madhe dhe historike për vendin tonë dhe demokracinë. Kjo është fitore e Republikës e themeluar mbi vlera demokratike ku respektohen të drejtat e njeriut dhe sundimi i ligjit. Ky është rezultat i punës dhe angazhimit të punës së delegacionit të Kuvendit të Kosovës, të cilët kanë punuar pa ndalë dhe me përkushtim me qëllime të përbashkëta. Ky sukses i Kosovës tregon më së miri se kur jemi bashkë mund të arrijmë shumë. Kemi qenë ekip dhe ashtu njihemi në asamble. Ky votim është një fitore e madhe për Kosovën. Ka mbete pjesa finale unë jam shumë optimiste në vendim që do të merret unë kam besim te plote por duhet shumë punë”, ka thënë ajo.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

Miratohen projektligjet për tekste shkollore dhe për performancën energjetike të ndërtesave

Deputeti Hyseni kërkoi që të votohen këto projektligje.

Publikuar

nga

Pa vota nga opozita, Komisioni për Integrime Evropiane miratoi Projektligjin për tekste shkollore dhe Projektligjin për performancën energjetike të ndërtesave.

Pavarësisht kërkesës së deputetit Driton Hyseni, nuk u votuan projektligjet nga opozita. Deputeti Hyseni bëri një lutje drejtuar opozitës për t’i votuar këto projektligje.

“Të votojnë për këto projektligje sepse e dërgojmë besimin e qytetarëve në nivele që ata presin”, tha ai.

Deputetja nga PDK, Blerta Deliu, tha se vendi duhet t’i hap rrugët për zgjedhje dhe nuk ka diçka që duhet të votojnë. Ajo përmendi raportin e DASh-it dhe Freedom House, ku flitet për korrupsion nga Qeveria.

“Kësaj qeverie i ka humbur kuptimi, goditja e dy raporteve të DASh-it dhe Freedom House, tregojnë se kjo qeveri ka probleme me gjyqësorin, cenim në institucione të drejtësisë. Ka zyrtarë që kanë qenë të zënë në fushata te shteti fqinjë. Konsideroj se vendi duhet të hap rrugë për zgjedhje të reja, nuk kemi çfarë të votojmë”, tha ajo.

Deputeti Hyseni, duke replikuar, tha se nuk e sheh të arsyeshme për t’iu referuar raporteve ndërkombëtare e të mos votohen projektligjet që janë më shërbim të qytetarëve.

“Qeveria ka marrë hapa konkret dhe serioz në luftimin e korrupsionit. Nuk e shoh të arsyeshme të referoheni në ato raporte, projektligjet që janë të rëndësishme për qytetarët duhet t’i votojmë. Kjo qeveri ka marrë hapa serioz. Nuk mund të jemi peng i raporteve ndërkombëtare që të mos votohen projektligjet që janë më shërbim të qytetarëve. Ne e kemi privilegj t’i votojmë”, tha ai.

Ndërsa deputetja nga AAK, Time Kadrijaj tha se ky komision nuk mund të kërkojë përkrahjen e opozitës kur nuk i merr seriozisht mbajtjet e mbledhjeve të Komisioneve.

“Nuk po e merrni me seriozitet shqyrtimin e projektligjeve, po shihet këtu. Nuk mund të kërkoni votë dhe përkrahjen e opozitës kur keni mungesë të seriozitetit”, tha Kadrijaj.

Ndërsa, Projektligjet u votuan nga pozita me gjashtë vota për, por në mungesë të opozitës.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

​PDK kërkon debat parlamentar për raportin e DASh-it, nuk përkrahet nga LVV

Tahiri i PDK-së tha se të gjeturat janë shqetësuese.

Publikuar

nga

Partia Demokratike e Kosovës ka kërkuar debat parlamentar lidhur me të gjeturat e raportit të Departamentit Amerikan të Shtetit. Shefi i grupit parlamentar të kësaj partie, Abelard Tahiri tha se të gjeturat janë shqetësuese për Qeverinë e Kosovës. Ai kërkoi që rendi i ditës të plotësohet me mocion për debat parlamentar, teksa ftoi deputetët që ta përkrahin një gjë të tillë. Me këtë janë pajtuar edhe partitë tjera opozitare, por jo edhe partia në pushtet, Lëvizja Vetëvendosje. Për këtë mocion kanë votuar 26 deputetë për, 40 kundër dhe një ka abstenuar.

Tahiri kërkoi që ky debat parlamentar të fillojë pas pyetjeve parlamentare dhe deklarimeve jashtë rendit të ditës. Ai ka kërkuar që të plotësohet rendi i ditës me mocion për debat parlamentar

“Kërkojmë që të plotësohet ky rend i ditës me një debat parlamentar në lidhje me të gjeturat e raportit të DASh-it. Ashtu siç e keni parë, siç jeni njoftuar para tri ditëve, Departamenti Amerikan i Shtetit ka prezantuar një raport i cili ka të gjetura mjaft shqetësuese për Qeverinë e Kosovës dhe për institucionet e Republikës së Kosovës. Pra, një përshkrim ku tashmë kemi një korrupsion serioz në kuadër të Qeverisë së Kosovës, ku përshkruhet numri i saktë i ministrave të cilët janë të përfshirë në afera korruptive. Pra, tashmë duke ju referuar atij raporti nga 15 ministra, pesë prej tyre janë nën hetime dhe dy zëvendësministra. 1/3 e kësaj qeverie është nën hetime nga Prokuroria e Shtetit. Nuk po e themi ne, por po e thotë Departamenti Amerikan i Shtetit”, u shpreh ai.

Më tej, Tahiri tha se ky raport i publikuar më parë flet edhe për dhunën ndaj gazetarëve dhe ndaj grave. Shefja e grupit parlamentar të Lëvizjes Vetëvendosje, Mimoza Kusari-Lila theksoi se ky raport ka disa lëshime të vogla. Ajo propozoi që të caktohet një seancë e veçantë për ta diskutuar këtë raport.

“Ka disa lëshime të vogla në raporte statistikore, në veçanti me prezencën e numrit të grave në qeveri. Përmend që Qeveria e Kosovës ka vetëm një zëvendëskryeministre, Qeveria e Kosovës ka dy zëvendëskryeministre dhe gjashtë ministre e jo pesë. Gjithashtu ky Kuvend dhe mazhoranca e këtij Kuvendi ka grupin më të madh të grave ndonjëherë përfshirë këtu të gjitha të zgjedhura pa kuotë. Do të thotë raporti ka gjetje shumë interesante, që ja vlen të bëhen edhe krahasime me ato raporte që janë publikuar më herët dhe aty mund të vërehet progresi ose dështimi. Jo mbi vënien e fokusit të një paragrafi, deklaratë ose një emër që mendohet. Prandaj, duke e ditur kompleksitetin, rëndësinë dhe peshën e këtij raporti ne si grup parlamentar propozojmë që të caktohet një seancë të veçantë ku të gjithë do të jemi të përgatitur që të diskutojmë”, shtoi ajo.

Ndërkaq shefi i grupit parlamentar të Lidhjes Demokratike të Kosovës, Arben Gashi tha se sot Kuvendi duhet të diskutojë për të gjeturat në raportin e DASh-it.

“Ne duhet të flasim sot për censurën dhe kufizimet e mediave, raporti thotë ‘Autoritetet kufizuan lirinë e shprehjes dhe aksesin në informacionin në mënyrë të drejtë, duke censuruar mediat, duke bllokuar faqet e internetit, duke kufizuar qasjen në informacion’. Presioni dhe ndërhyrjet politike, ndërhyrjet politike në drejtësi dhe në veprimtarinë e gjyqësorit kanë rritur frikën dhe ndikimin mbi gjykatësit dhe prokurorët. Mungesa e transparencës dhe llogaridhënies në procese gjyqësore dhe në procese qeverisëse ka degraduar kualitetin qeverisës dhe përfaqësimin”, u shpreh ai.

Edhe shefi i grupit parlamentar të Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës, Besnik Tahiri, është pajtuar që të mbahet debat parlamentar.

“Në historinë e qeverisjes në Kosovë, asnjëherë vendi ynë dhe qeveria nuk ka marrë një klasifikim kaq të rëndë, kaq serioz, kaq keq në raport me gjendjen e vendit tonë. Për të kuptuar se sa keq është dhe sa e rëndësishme është që ky parlament të diskutojë këtë raport, ju lutem hapeni vetëm faqen e parë. Në faqe të parë ky raport flet në radhë të parë për një korrupsion serioz në qeveri, as nuk thotë në qeverisje, as më gjerë, thotë ‘korrupsion serioz në qeveri’. Thotë kështu ‘Kosova ka probleme serioze me pavarësinë e institucioneve të drejtësisë’”,përfundoi Tahiri.

Sipas tij, ky raport është letërnjoftim i Qeverisë Kurti dhe se kjo çështje është e rëndësishme që të diskutohet në Kuvend.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

​Vapa përvëluese mbyll shkollat për 33 milionë fëmijë në Bangladesh

Shkollat dhe kolegjet do të mbyllen të paktën deri më 27 prill.

Publikuar

nga

Vapa e nxehtë ka detyruar 33 milionë fëmijë të mos shkojnë në shkolla në Bangladesh, pasi temperaturat në disa pjesë të vendit u rritën mbi 42°C (108 F).

Shkollat dhe kolegjet do të mbyllen të paktën deri më 27 prill. Ky është viti i dytë me radhë që autoritetet duhet të ndërmarrin një veprim të tillë për shkak të motit ekstrem.

Ky vendim pason mbylljen e shkollave në Filipine dhe Indi, pasi një valë e vazhdueshme e të nxehtit përfshin Azinë.

“Fëmijët në Bangladesh janë ndër më të varfërit në botë dhe mbylljet e shkollave të lidhura me nxehtësinë duhet të shkaktojnë shqetësim për të gjithë ne”, tha Shumon Sengupta, drejtor i Save the Children’s Bangladesh.

Bangladeshi i ulët është një nga vendet më të cenueshme ndaj ndikimeve të krizës klimatike.

Sipas Panelit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike, një rritje prej 30 deri në 45 cm e nivelit të detit mund të zhvendosë më shumë se 35 milionë njerëz nga rrethet bregdetare – rreth një e katërta e popullsisë totale të vendit.

Të mërkurën, mijëra myslimanë në vend u mblodhën në xhami dhe fusha rurale për t’u lutur për shi./BBC/

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara