Debate

UBT ka mbajtur webinarin “Sondazhet elektorale në Kosovë mes realitetit shkencor dhe politikës”

Publikuar

Fakulteti Shkenca Politike në UBT ka mbajtur webinarin virtual “Sondazhet elektorale në Kosovë mes realitetit shkencor dhe politikës”, ku u diskutua për sondazhet elektorale që po realizohen në Kosovë, në prag të zgjedhjeve parlamentare.

Panelistët e këtij webinari trajtuan dhe debatuan matjet e fundit që kompani të ndryshme po bëjnë për të krijuar opinion publik, mbi rezultatet e zgjedhjeve parlamentare të këtij viti.

Visar Berisha nga kompania “Kantar”, ka thënë se sondazhet elektorale të publikuara deri më tani në Kosovë, nuk kanë qenë transparente.

“Në shumicën e rasteve kanë munguar apo ka qenë e paqartë mosha e respodentëve, së bashku me teknikën e mbledhjes së të dhënave, si dhe faktin se sa ka qenë refuzimi i mostrës për përgjigje, sepse në rast se ka një numër të madh të refuzimit, mundet që shumë lehtë të shtrembërohet i gjithë hulumtimi”, ka thënë Berisha.

Ndërsa profesori Ridvan Peshkopia ka vlerësuar se sondazhet janë një fenomen i ri në Kosovë dhe Shqipëri, duke shtuar se anketimi i opinionit publik është proces prodhimi. Ai ka thënë se gabimet e metodologjisë hulumtuese shpesh herë nuk i kapin ndryshimet e strukturës shoqërore, teksa ka marrë si shembull Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

“Në shumicën e rasteve kompanitë hulumtuese nuk tregojnë saktësisht se çka është matur sepse shumë gjëra pastaj mund të dalin të pasakta dhe të pavlera, si shembull ne nuk e dimë sa është faktorizimi i gatishmërisë për të votuar pikërisht te këta respondent”, ka thënë Peshkopia.

Të kërkuara