Lifestyle

Si janë të ndërlidhura mes vete gjumi dhe ankthi?

Sipas Huggins, ndryshimet afatgjatë të stilit të jetës funksionojnë.

Publikuar

Ne të gjithë kemi shkuar në shtrat në një kohë të arsyeshme me qëllimet më të mira për të bërë një gjumë të jashtëzakonshëm të natës!

Ankthi ka shkatërruar shumë netë të mundshme për gjumë të mirë. Por a është ankthi problemi apo është një simptomë? Gjumi dhe ankthi janë më të ndërlidhura nga sa mendojmë.

Amanda Huggins, trajnere e ankthit është ekspertja përfundimtare e këtij koncepti. Ajo e kupton spektrin e ankthit, nga tipik dhe normal në kronik dhe dobësues, dhe gjithçka në mes. Huggins na thotë se stresi dhe ankthi janë më të lidhura nga sa e imagjinonim ndonjëherë, dhe pasojat e një pushimi të dobët të natës ose ankthi mund të ndikojnë më pas në njëri-tjetrin … mund të jetë një rrëmujë e vërtetë.

Huggins ndau fillimisht se një studim i kohëve të fundit zbuloi se pas një nate pa gjumë, “korteksi medial paraballor i trurit (i cili lidhet me rregullimin emocional dhe aftësinë tonë për të de-përshkallëzuar ankthin) mund të mbyllet plotësisht. Të nesërmen, mendja dhe trupi juaj duhet të bëjnë jashtë orarit për të rregulluar stresin. Nëse jeni tashmë në ankth për të filluar, stresorët tuaj ekzistues mund të duken të intensifikuar”.

Nëse e keni parë ndonjëherë orën në mënyrë të përsëritur gjatë një nate stresuese për të parë orët që kalojnë, vetëm për t’u përballur me më shumë ankth për gjumin e humbur, atëherë mund ta kuptoni këtë intensitet. Studimet kanë zbuluar gjithashtu se gjumi i thellë (jo REM) është një frenues natyral i ankthit. Pas një nate qetësuese (mendoni: më pak rrotullime, më pak ëndrra), nivelet e ankthit janë gjetur të bien.

“Ndërsa ky është informacion i mrekullueshëm për t’u mbajtur në dorë, për ata që luftojnë me ankthin kronik, të flesh mirë nuk është edhe aq e lehtë”, pranon Huggins. “Shumë njerëz bien në ciklin klasik të: ‘Unë jam i shqetësuar, kështu që nuk mund të fle … tani, jam në ankth të nesërmen … tani jam në ankth se sa do të fle sonte … dhe më pas do të qëndroj sërish zgjuar gjithë natën sepse po mendoj për këtë’”.

Të dhënat e Huggins shtrojnë pyetjen: Nëse gjumi i thellë është kritik për reduktimin e ankthit, si e bën një person i shqetësuar të flejë mirë? Paradoksi shekullor. Pulë para vezës. Stresi para pushimit. Apo është…?

Mos u shqetësoni, ka zgjidhje, dhe Huggins e ka marrë procesin. Çelësi është ndërtimi i zakoneve më të mira dhe realiste të gjumit.

“Unë sugjeroj t’i qaseni zakoneve të gjumit në të njëjtën mënyrë që do t’i qaseni ushqimit: Ne të gjithë e dimë se dietat e rënda nuk funksionojnë, por ndryshimet afatgjata të stilit të jetesës funksionojnë. Ndërsa eksploroni krijimin e zakoneve më të mira të gjumit, është e rëndësishme të krijoni një strategji afatgjatë – kjo nuk ka të bëjë vetëm me marrjen e një ose dy netëve të mira në javë; ka të bëjë me rregullimin e marrëdhënieve tuaja me pushimin krejtësisht! Këtu janë këshillat:

RUTINA DHE STRUKTURA

• E urrej ta them, por duhet të vendosësh kufij më të mirë me veten. Nëse e gjeni veten duke lëvizur pa mend në TikTok deri në orën 12 të mëngjesit, mund të jetë koha të angazhoheni për të bërë rregullime të vogla derisa të keni ndryshuar zakonet tuaja. Unë rekomandoj kundër rregullave ekstreme si ‘mos media sociale gjatë natës’—ka të ngjarë të mos jetë e qëndrueshme dhe do t’i ktheheni zakoneve të vjetra. Por a mund t’i mbyllni aplikacionet tuaja 10 minuta më herët çdo natë? Filloni me rritje më të vogla dhe ndërtoni prej andej.

• Shikoni kohën para ekranit në përgjithësi: telefonat, TV, laptopët, etj. Koha para ekranit brenda një dritareje prej dy orësh nga shtrati mund të fillojë të prishë seriozisht aftësinë e trupit tonë për të prodhuar melatoninë në mënyrë natyrale. Përsëri, rregullimet e vogla këtu janë më të mira – nëse duhet të jeni në kompjuter vonë natën, provoni syzet blu që filtrojnë dritën – ka kaq shumë stile të lezetshme në treg tani!

• Përkushtohuni për një orar më të mirë të gjumit. Bëni një plan, vendosni alarmet, shkruani! Bëhet shumë më e vështirë të injorosh një angazhim që i kemi bërë vetes kur marrim rikujtues të vazhdueshëm për të.Për shkak se gjumi dhe ankthi janë kaq të ndërlidhura, Huggins na kujton se duhet t’i japim përparësi shëndetit tonë mendor dhe akteve të dashurisë për veten. Nuk mund të arrijmë relaksim pa pushim të mirë dhe anasjelltas. Është koha për të ndryshuar zakonet tona në një mënyrë të madhe.

Lifestyle

​Si ta ndërtoni besimin te klientët?

Besnikëria e klientit nuk është diçka që ndodh pa përpjekje të qëllimshme.

Publikuar

nga

Besnikëria e klientit mund ta ndihmojë biznesin tuaj të lulëzojë në kohët më të mira për kompaninë tuaj, por gjithashtu mund t’ju ndihmojë të mbijetoni në kohë të vështira ose sfiduese.

Besnikëria e klientit mund t’i ndihmojë bizneset të krijojnë një bazë klientësh te të cilët mund të mbështeten muaj pas muaji, vit pas viti. Klientët besnikë priren të shpenzojnë më shumë para për markën tuaj sesa klientët e rinj, sepse ata i besojnë biznesit tuaj.

Mbajtja e klientëve është rreth pesë herë më e lirë se rekrutimi i klientëve të rinj dhe mund të forcojë bizneset edhe në kohë të vështira ekonomike.

Si pronar biznesi, ju e dini që klientët tuaj janë arsyeja e biznesit tuaj. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të merrni parasysh klientët tuaj në çdo gjë që bëni. Nevojat e klientëve tuaj duhet të jenë kryesore për biznesin tuaj. Kjo jo vetëm që do të nxisë më shumë shitje, por gjithashtu do të ndërtojë besnikërinë e klientit për një kohë të gjatë.

Në vijim janë disa këshilla që tregojnë se pse ndërtimi i besnikërisë së klientit është i rëndësishëm dhe këshilla për ndërtimin e tij.

Si të fitoni besnikërinë e klientëve në pesë hapa:

Besnikëria e klientit nuk është diçka që ndodh pa përpjekje të qëllimshme. Këtu janë shtatë hapa për të ndërtuar besnikërinë e klientit.

1.Njihni klientët tuaj (dhe lejoni që edhe ata të ju njohin)

Për të ndërtuar besnikërinë e klientit, duhet të keni një raport më personal me klientët tuaj. Mësoni emrat e tyre, historitë e tyre dhe zakonet e tyre të blerjes. Bazuar në këtë informacion, krijoni një linjë shitjesh që i ngjan përvojave tipike të klientëve tuaj për të kuptuar më mirë se si mund ta bëni udhëtimin e tyre të blerjes të paharrueshëm.

Për shembull, në ditëlindjen e një klienti, ju mund t’i dërgoni atij një mesazh të personalizuar ditëlindjen me një marrëveshje të veçantë. Në fakt, ka mjete të dobishme marketingu që mund t’ju ndihmojnë ta bëni këtë automatikisht, duke përfshirë softuerin më të mirë të marketingut të mesazheve me tekst dhe softuerin më të mirë të marketingut me email.

Që klientët tuaj t’i besojnë markës suaj, do t’ju duhet të ndani informacione për veten dhe biznesin tuaj gjithashtu. Për shembull, mbajini të përditësuar për çdo lajm biznesi (përpara se të dalin në shtyp). Kjo do t’i ndihmojë klientët të shohin humanizmin e kompanisë suaj, duke i bërë ata të ndihen më rehat për bashkëpunimin me ju.

2.Krijo një program besnikërie ndaj klientit

Një program i besnikërisë së klientit është një mënyrë e shkëlqyer për të inkurajuar dhe shpërblyer klientët besnikë. Këto programe zakonisht kanë kritere për shpërblime (p.sh., klienti duhet të shpenzojë X shumë në muaj), por përfitimet për klientin zakonisht i tejkalojnë këto kushte.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të programeve të besnikërisë së klientit, të tilla si programet e kartave të kreditit, kartat e punimit dhe sistemet e pikëve. Ajo që të gjithë kanë të përbashkët është nxitja që klientët të shpenzojnë më shumë para për produktet ose shërbimet tuaja.

Duhet cekur Starbucks, për shembull. Kur i bashkohesh programit të tij të shpërblimeve, fiton pikë sa herë që blen një pije ose artikull tjetër nga menyja e tij. Kur arrini një numër të caktuar yjesh, ju merrni një blerje falas. Kjo i ndihmon klientët të ndihen të justifikuar në blerjet e tyre, pasi ata po punojnë drejt një shpërblimi që mund të mos e marrin diku tjetër.

3.Luaj me pikat e forta dhe vlerat tuaja

Çfarë bën më mirë biznesi juaj? Cilat janë ofertat tuaja unike? Çfarë vlerësoni më shumë? Përgjigjet tuaja për këto pyetje do t’ju ndihmojnë të formoni markën tuaj, e cila është një pjesë e rëndësishme e tërheqjes së klientëve besnikë. Për t’u lidhur vërtet me blerësit, duhet t’i qëndroni besnik markës suaj dhe të përqendroheni në atë që bëni më mirë. Bëhuni një konstante në tregun tuaj – një biznes tek i cili konsumatorët mund të mbështeten gjithmonë për të ofruar.

4.Angazhoni klientët në mediat sociale

Mediat sociale janë një mënyrë e shkëlqyer për të ndërtuar marrëdhënie me klientët tuaj. Në fakt, nëse nuk jeni të pranishëm në mediat sociale, shumë konsumatorë do t’ju perceptojnë si të parëndësishëm. Është e rëndësishme të kesh një profil aktiv biznesi në platforma të ndryshme të mediave sociale.

Ndarja e informacionit nga prapaskenat për markën dhe produktet ose shërbimet tuaja, si dhe ndërveprimi me ndjekësit tuaj, do të krijojë një komunitet të fortë në internet që inkurajon klientët të kthehen për të thelluar bashkëpunimin. Mendoni për kompanitë me të cilat bëni shpesh biznes dhe si sillen ato në mediat sociale: A rezonojnë postimet e tyre me audiencën e tyre të synuar? A angazhojnë ata ndjekësit e tyre në një mënyrë autentike? Ka gjasa që t’i përgjigjeni po këtyre pyetjeve.

5.Kërkoni dhe vlerësoni reagimin e klientëve

Për t’u treguar klientëve tuaj se sa i vlerësoni ata dhe se jeni të gatshëm për tu përmirësuar vazhdimisht, kërkoni komentet e tyre. Dërgoni sondazhe, kërkoni komente me email dhe jini të hapur ndaj komenteve që merrni. Konsumatorët janë më të gatshëm të investojnë në biznese që vlerësojnë opinionet dhe njohuritë e tyre. Mos thuaj vetëm se kujdesesh për klientët e kënaqur; zbatoni me të vërtetë reagimet e klientëve dhe me këtë dëshmoni përkushtimit tuaj. Për të kultivuar besnikërinë e tyre, së pari duhet të jeni besnikë ndaj tyre.

“Dëgjoni reagimet e klientëve, përdorni ato reagime për të përmirësuar biznesin tuaj dhe më pas tregoni klientëve tuaj se i keni dëgjuar dhe keni zbatuar drejtpërdrejt zgjidhje për t’iu dhënë atyre një përvojë më të mirë,” tha Nerissa Zhang, themeluese e “The Bright App”./AkademiPune

Vazhdo të lexosh

Lifestyle

7 hapa si të nisni vrapin në mëngjes për parandalimin e sëmundjeve

Mëngjesi i hershëm në lëvizje mund t’ju sigurojë një sërë vlerash për shëndetin tuaj.

Publikuar

nga

Edhe nëse nuk jeni një person mëngjesi ka shumë arsye se përse duhet të jeni sa më aktivë në këtë pjesë të ditës.

Mëngjesi i hershëm në lëvizje mund t’ju sigurojë një sërë vlerash për shëndetin tuaj.

Duke filluar qe nga pesha ideale, aktivizimi i metabolizmit dhe parandalimi i sëmundjeve kardiovaskulare apo diabetit.

AgroWeb.org j’ua rendit të gjitha mënyrat si ta bëni tuajën këtë rutinë në artikullin mëposhtë.

Çelësi i një rutine të mirë mëngjesi është gjumi i mirë gjatë natës.

Hiqni dorë nga televizori apo telefoni 1 orë para se të shkoni shkoni për të fjetur dhe të nesërmen do të zgjoheni sërish plot energji.

Gjithashtu evitoni kafeinën, alkolin, dëgjoni muzikë relaksuese, krijoni një rutinë kur shkoni për të fjetur dhe mos pushoni shumë gjatë ditës.

Zgjohuni herët

Në mënyrë që të krijoni kohë për çdo aktivitet gjatë një dite duhet të zgjoheni herët. Kjo vlen edhe për vrapin pa dyshim.

Vendosni një alarm herët në mëngjes dhe mbani afërt krevatit rrobat sportive që do të përdorni për vrapin apo ecjen tuaj të mëngjesit.

Krijoni një rutinë

Nuk ka rëndësi nëse do të merrni pjesë në ndonjë maratonë vrapi, rëndësi ka që ti vendosni vetes një qëllim.

Nuk ka rëndësi sa intensiv apo i gjatë është vrapi, mjafton ta nisni ditën me këtë aktivitet.

Bëni një plan vrapimi

Në mënyrë që të jeni sa më të sigurtë për rutinën tuaj në natën para bëni një plan vrapimi.

Vendosni se ku doni të shkoni dhe çfarë doni të shikoni në mënyrë që të mund të motivoni veten për të nesërmen.

Gjeni një partner vrapimi

Të kesh një partner vrapi ju ndihmon të mbani regjimin e vendosur.

Nëse vraponi vetëm ruajtja e rutinës gjithnjë mund të jetë më e vështire ndaj nxisni një mik apo familjar t’ju bashkohet.

Hani shëndetëshëm

Nuk është asnjëherë mirë që të vraponi me stomakun bosh. Pas një nate të gjatë gjumi, trupi ka djegur energjitë dhe kërkon të marrë të reja.

Kështu që para se të dilni nga shtëpia hani një mëngjes të lehtë ose pini një lëng të pasur me fruta e perime.

Qëndroni të hidratuar

Pas 7-8 orëve gjum trupi është i hidratuar. Vrapi do të nxjerrë akoma më shumë lëngje nga trupi juaj kështu që para ose pas vrapit mundohuni të pini sa më shumë ujë./AgroWeb.org

Vazhdo të lexosh

Lajmet

Fjalët kanë pasoja

Një histori ndryshe.

Publikuar

nga

Njëherë e një kohë, një burrë i moshuar përhapi thashetheme se fqinji i tij ishte një hajdut. Për pasojë, pas disa kohësh i riu u arrestua nga policia. Por disa ditë më vonë u vërtetua se ishte i pafajshëm dhe u lirua. Kur po kthehej në shtëpi u ndje i poshtëruar nga kjo që i kishte ndodhur, ndaj e paditi fqinjin e tij për shpifje.

Në gjyq i moshuari u justifikua para gjyqtarit: “Ishin vetëm disa fjalë të thëna ashtu më tym, që në fund nuk i bënë keq askujt!”. Para se të shpallte vendimin për këtë rast, gjykatësi i tha plakut: “Shkruajini në një copë letër të gjitha gjërat që keni thënë për fqinjin tuaj. Më pas priteni letrën me gërshërë në copa të vogla dhe hidhini gjatë rrugës për në shtëpi. Pastaj nesër kthehuni tek unë për të mësuar vendimin”.

Të nesërmen gjykatësi i tha plakut: “Para se të dëgjosh vendimin që kam marrë, dilni dhe mblidhini të gjitha copat e letrës që hodhët dje”. 

I nervozuar i moshuari i tha: “Kjo është e pamundur! Era duhet t’i ketë përhapur gjithandej, dhe unë nuk di se ku t’i gjej”.

Kundërpërgjigja e gjyqtarit ishte e menjëhershme: “Në të njëjtën mënyrë, edhe disa fjalë tëthjeshta mund ta shkatërrojnë nderin e një njeriu deri në atë masë, saqë ai nuk mund tëvendoset dot në vend”.

Plaku e kuptoi gabimin e tij dhe kërkoi falje.

Mësime që duhen nxjerrë nga kjo histori:

Jo vetëm veprimet por edhe fjalët kanë pasojat tyre. Të thuash diçka për dikë, do të ndikojë me siguri në jetën e atij personi, dhe gjithashtu edhe në jetën tënde. Ajo që ju thoni për të tjerët, pavarësisht nëse është e vërtetë apo jo, u tregon të tjerëve se si veproni dhe mendoni ndërsa njeriu për të cilin po flisni nuk është në atë dhomë. Dhe këta të fundit do të pyesin veten nëse ju po bëni të njëjtën gjë me ta kur ata nuk janë atje./Bota.al

Vazhdo të lexosh

Lifestyle

Këto janë dy momentet ku na vijnë idetë më të mira: E gjeni dot cilat janë?

Sipas studimeve, idetë më frymëzuese vijnë kur bëjmë ecje dhe kur jemi në dush.

Publikuar

nga

Studimet e kanë përcaktuar: Kur po bëjmë ecje dhe kur jemi në dush – frymëzohemi me idetë më fantastike në kokë.

Pse ndodh kjo? Eksplorojmë ca arsye të mundshme, para se të vraponi për në dush ose të dilni jashtë për një ecje.

Më pak shpërqendrime: Kur jeni duke bërë dush ose duke ecur, ka të ngjarë të jeni më pak të hutuar nga stimujt e jashtëm, si njoftimet në telefon, bisedat ose televizori. Kjo e lejon mendjen tuaj të fokusohet dhe të endet më lirshëm.

Rritja e relaksimit: Bërja e një dushi ose shëtitja mund t’ju ndihmojë të relaksoheni dhe të reduktoni stresin. Më pak stres do të thotë se do mendoni më qartë dhe madje do jeni më kreativë.

Rritja e qarkullimit të gjakut: Aktivitete të tilla si ecja mund të rrisin qarkullimin e gjakut në tru, gjë që mund të përmirësojë funksionin njohës dhe të rrisë kreativitetin.

Të ëndërrosh me sy hapur: Kur jeni i angazhuar në një aktivitet që nuk kërkon shumë përpjekje mendore, si dushi ose ecja, mundësia për të ëndërruar me sy hapur pa u shqetësuar për asgjë rritet. Kështu ju vijnë edhe ide të reja!

Koha e pastrukturuar: Dushi dhe ecja janë shpesh aktivitete të pastrukturuara që nuk kërkojnë shumë fokus ose planifikim. Kjo mund t’i japë mendjes tuaj lirinë për të eksploruar ide dhe lidhje të reja pa u ndier nën presion për të prodhuar rezultate./syri.net

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara