Lajmet nga UBT

Publikohet libri “Nocionet e Gazetarisë” i profesorit Safet Zejnullahu

Sipas profesorit Zejnullahu, libri “Nocionet e Gazetarisë” u dedikohet specifikisht studentëve të rinj të gazetarisë.

Publikuar

Profesori i gazetarisë në UBT, Safet Zejnullahu ka publikuar këto ditë librin e tij të ri, të titulluar “Nocionet e Gazetarisë”.

Libri shpjegon nocionet që i hyjnë në punë profesionistëve të gazetarisë, me theks nocionet që lidhen konkretisht me median, por edhe nocionet që një gazetar duhet t’i dijë nga një fushë e caktuar.

Sipas profesorit Zejnullahu, libri “Nocionet e Gazetarisë” u dedikohet specifikisht studentëve të rinj të gazetarisë.

“Libri do t’u shërbejë studentëve të gazetarisë, por edhe gazetarëve rishtarë e të tjerëve, si një përkujtues dhe udhëzues, fillimisht për nocionet e pastaj edhe për ngjarjet e rëndësishme, institucionet kryesore, burimet e domosdoshme për hulumtim e të dhëna të tjera, që një profesionisti të medias i ndihmojnë të jetë i përgjegjshëm dhe profesionalë në punën e tij”, tha ai.

Ai tha se synim i librit është plotësimi i boshllëkut të informatave të përgjithshme të profesionistët e rinj dhe futja e tyre në rrjedhat profesionale, duke pasur një bazament dijeje dhe të dhënash, pa të cilat një profesionist nuk mund ta kryejë punën e tij.

Libri është fryt i punës së tij mbi 30-vjeçare në gazetari dhe angazhimit rreth 20-vjeçar në mësimdhënie.

Botues të librit janë UBT dhe Botimet Artini, dhe libri do të prezantohet fillimisht në Panairin e Librit në Tiranë.

Pas librave “Shkrimi dhe Komunikimi” (2014), “Lajmi në kohë lufte dhe krize” (2017) dhe “Shkathtësitë e shkrimit” (2019), ky është libri i tij i katërt shkencor.

Lajmet

Në shënjestër të plastikës: UBT debat për mjedisin në Ditën e Tokës

Ngjarja u mbajt në kampusininovativ në Lipjan, ku pjesëmarrësit u angazhuan në njëdiskutim të pasur mbi temën “Planeti Kundër Plastikës”.

Publikuar

nga

hënën e 22 prillit, UBT organizoi një debat rëndësishëm për shënimin e Ditës Tokës. Ngjarja u mbajt kampusininovativ Lipjan, ku pjesëmarrësit u angazhuan njëdiskutim pasur mbi temënPlaneti Kundër Plastikës”.

Fakulteti i Inxhinierisë dhe Infrastrukturës bashkëpunim me Fakultetin e Agrikulturës, Arkitekturës, Planifimit Urban, Bujqësisë, Medias UBT organizimin e kësaj ngjarjejeshënoi një hap rëndësishëm drejt ndërgjegjësimit përshkatërrimin plastika i shkakton mjedisit tonë.

Ky debat u pa si një hap i rëndësishëm angazhimin e UBT-për kultivuar një kulturë mjedisore qëndrueshme. Me fokus ndërtimin e një bote pastër dhe shëndetshme përbrezat e ardhshëm, kjo ngjarje synon ndërtojë ndërgjegjësimindhe kontribuojë një planet qëndrueshëm.

Dekani i Fakultetit Ndërtimtarisë dhe Infrastrukturës, VisarKrelani, tha se prilli duhet jetë një thirrje për ndërgjegjësimine çdo inxhinieri për ndikimin e tyre tokë. Ai vuri theksin rëndësinë e bashkëpunimit mes fakulteteve për krijuar mjedis çmuar.

Muaji i ndërgjegjësimit, nëse flasim për tokën si inxhinieri e ndërtimit çdo objekt, çdo infrastrukturë e realizojmë tokëdhe këtë kuptim shpesh si fakultet shquhemi ndër dëmtuesit e tokës. Sepse na nevojitet për ndërtim dhe realitet kemi edhebashkëpunime mira me Fakultetin e Arkitekturës, Agrikulturës, Planifikimin Urban ky bashkëpunim ndërmjetinxhinjerisë ndërtimit dhe ruajtjes peizazhit jetë me vlerë”, theksoi Krelani.

Prodekani i Fakultetit Arkitekturës, Egzon Bajraktari, reflektoi mbi dëmet e ndërhyrjeve arkitektonike kohëvemoderne, duke theksuar nevojën për një kthim rrenjët e harmonisë mes ndërtesave dhe mjedisit.

Arkitektura fakt, historikun e vet shumicën e kohësedhe për aq sa ne e njohim–  arkitektura ka qenë shumë e përshtatur dhe harmoni me natyrën dhe tokën. Mirëpo prejrevolucionit industrial e këndej, zhvillimi teknologjik dhepërshpejtimi i zhvillimeve ka ndikuar harrohen pak atoparimet e qasjes harmonisë me natyrën. vitet e funditndërhyrjet arkitektonike kanë krijuar edhe dëm, atë dëm ne po e shohim viteve fundit dhe është kryetemë shumë fusha debatit shoqëror”, theksoi Bajraktari.

Nexhat Balaj, profesor universitar, duke përfshirë njëperspektivë globale, përshkroi përpjekjet e bashkësisëndërkombëtare për theksuar rëndësinë e mbrojtjes planetittonë vetëm.

Sot rreth 109 shtete botës janë gjithë bashku për shënuar këtë ditë dhe  5000 mijë organizata joqeveritare janëduke kremtuar këtë ditë, vetëm e vetëm për rriturndërgjegjësimin për mbrojtjen e planetit tokë, sepse është ivetmi planet univers ka jetë”, theksoi Balaj.  

Hazir Çadraku, profesor i ujërave, me një anali lokale ndotjes plastike, vuri theksin mbetjet plastike ngjitenpërreth nesh, duke reflektuar se edhe një nivel vogël, ne nuk po i shpëtojmë ndikimit dëmshëm plastikut.

Po shohim aspektin lokal e është një aspekt shumë me interes për ne shohim shtëpinë tonë, situata mbetet endesfiduese ose e pakëndshme, paktën kuptimin vizuel, gjithandej shohim mbetje, ku pjesa e konsiderueshme e kësajmbetje është me origjinë plastike. Nuk themi shkenca nuk kabërë shumë për vendësuar plastikën me tjera, por ende ka kërkesa. Rritja e kërkesave për ushqime, transporti e gjitha këto, nuk po arrijnë dot heqin nga skena plastikën, siefekt i mos heqjes shohim një aspekt që ne nëpër Kosovëshohim ndotje, tha Çadraku.

Si pjesë e përpjekjeve për tu kujdesur për mjedisin dhe për bërë një ndryshim pozitiv, pas forumit për Ditën e Tokës kampusin e UBT- u mbjellja e disa llojeve bimëvedekorative./UBTNews/

Dionesa Ebibi

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

Profesoresha e UBT-së, Dr. Marigona Bekteshi – Ferati anëtare e jurisë ndërkombëtare të Festivalit SITFY në Poloni

Festivali nisi më 20 prill 2024 dhe do të vazhdojë deri më 23 prill 2024 në Krakov të Polonisë.

Publikuar

nga

Stafi akademik i UBT-së po shfaqet çdo ditë në arenën ndërkombëtare duke zënë vendet më të rëndësishme, siç është përfshirja në jurisën e një festivali ndërkombëtar.

Këtë herë, Prof. Dr. Marigona Bekteshi – Ferati është ftuar si anëtare e jurisë së Festivalit Ndërkombëtar të Teatrove, i cili nisi më 20 prill 2024 dhe do të vazhdojë deri më 23 prill 2024 në Krakov të Polonisë.

Vlen të theksohet se dy javë më parë, Prof. Dr. Marigona Bekteshi Ferati u zgjodh si anëtare e përhershme në bordin drejtues të këtij festivali.

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

Konferencë Ndërkombëtare në UBT – fokusi në “Ndërtimi i Ekosistemeve të Qëndrueshme të IoT”

Konferenca synon të adresojë sfidat dhe mundësitë në fushën e IoT dhe të promovojë zgjidhjet e qëndrueshme për mjedisin dhe industrinë.

Publikuar

nga

Dita e mërkurë e 24 prillit do ta gjejë Qytetin e Mençur të UBT në Lipjan nën organizimin e Konferencës Ndërkombëtare 2024 mbi “Building Sustainable IoT Ecosystems”. Konferenca synon të adresojë sfidat dhe mundësitë në fushën e IoT dhe të promovojë zgjidhjet e qëndrueshme për mjedisin dhe industrinë.

Rektori i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi vë në theks se zhvillimi i kësaj konference dhe rezultatet që do të nxirren nga përfundimi i saj, parashikohen të sjellin inovacionin më të madh në teknologjinë e Kosovës.

“Qëllimi kryesor i konferencës është të ofrojë një platformë për rritjen e ndërgjegjësimit dhe shkëmbimin e përvojës në ndërtimin e qëndrueshmërisë së IoT, duke filluar nga koncepti dhe projektimi, deri te implementimi dhe operacionet. Diskutimet përqendrohen në zgjidhjet inovative që integrojnë energjinë e rinovueshme, parimet e dizajnit etik dhe strategjitë për të adresuar sfidat e efikasitetit, elasticitetit dhe barazisë”, thekson Rektori Hajrizi.

Konferenca ofron një gamë të gjerë temash, duke përfshirë integrimin e energjisë së rinovueshme në IoT, parimet e ekonomisë rrethore, dizajnin etik të IoT, qytetet e mençura dhe qëndrueshmërinë urbane, monitorimin dhe përshtatjen e klimës, ndikimin social dhe inovacionin, sigurinë kibernetike dhe politikat rregullatore.

“Konferenca duke u fokusuar në nevojat specifike të zgjidhjeve inteligjente bazuar në IoT/IOE për transformimin e gjelbër dhe zhvillimin e kapaciteteve institucionale, synon të sjellë një kontribut të rëndësishëm për projektin evropian “IoT Green Transformation for Academic Society and Business Oriented Ecosystem in Western Balkans (IOT-ECO)”, thekson Dekani i Shkencave Kompjuterike dhe Inxhinierisë, Besnik Qehaja.

Sipas tij, ky projekt synon ndërtimin e një Smart City në UBT-Lipjan, ku do të përfshihen sensorë të ndryshëm që do të mbledhin dhe monitorojnë informacionin për panelët solarë, serat për mbjellje, parkingjet dhe të gjitha fushat e jetës në kampus.

Për të përmbushur qëllimin e projektit, secili grup punues organizon prezantime në fushat përkatëse, duke sjellë kontributin e tyre në zgjidhjet për të adresuar nevojat e specifikuara. Pjesëmarrësit në këtë konferencë përfshijnë përfaqësues nga Kosova, Amerika, Bullgaria dhe Austria. Në shtjellimin e projektit është përmendur edhe një aspekt i rëndësishëm i tij, Metaversi i UBT-smartcity, një koncept i ri që paraqet kampusin në realitetin virtual. Ky inovacion synon të sjellë një përparim të madh në teknologjinë e Kosovës, duke përfshirë edhe shfaqjen e gjendjes së sensorëve realë në ambientin virtual të Metaversit. Ky përparim parashikohet të jetë një prej inovacioneve më të rëndësishme të vitit në Kosovë.

Në mesin e shumë përfaqësuesve dhe prezantimeve, Rektor i UBT, Prof. Dr. Edmond Hajrizi, do të hap sesionet e prezantimeve me diskutimin mbi “Implementation of IoT hub and digital twins at UBT smart and self-sustainable city”. Po ashtu në fjalën përshëndetëse do të jetë prezent edhe Galia Marinova, Menaxhere e Projektit të IoT Eco në TU Sofia, kurse Profesori Terrence Egan nga Eastern Florida State College do të ndaj njohuritë e tij mbi programimin e integruar “Embedded systems programming”. Konferenca reflekton angazhimin e akademisë dhe biznesit për të përdorur teknologjinë për të shndërruar mjedisin dhe të rrisë kapacitetet institucionale.

Konferenca do të fillojë në orën 09:00 dhe do të zgjasë deri në orën 15:00. Agjenda e programit përfshin përfaqësues nga fusha e teknologjisë dhe kjo konferencë synon të promovojë një mjedis ku industritë inovative lidhen me përgjegjësinë sociale dhe ruajtjen e mjedisit./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

UBT organizon forumin për Ditën e Tokës, lufta kundër plastikës në fokus

Ngjarja do të mbahet në kampusin inovativ në Lipjan, duke filluar nga ora 14:00.

Publikuar

nga

UBT të hënën e 22 prillit organizon një forum/debat të rëndësishëm për shënimin e Ditës së Tokës. Ngjarja do të mbahet në kampusin inovativ në Lipjan, duke filluar nga ora 14:00. Pjesëmarrësit do të angazhohen në një diskutim të pasur mbi temën “Planeti Kundër Plastikës”.

Fakulteti i Inxhinierisë Ndërtimore (Ndërtimtari) dhe Infrastrukturë në UBT në organizimin e kësaj ngjarjeje shënon një hapat e rëndësishëm drejt ndërgjegjësimit për shkatërrimin që plastika i shkakton mjedisit tonë. Qëllimi i këtij forumi është të inkurajojë një diskutim të frytshëm dhe të sjellë ide inovative për të luftuar këtë shqetësim global. Kjo platformë ofron një mundësi të rëndësishme për të ndarë ide dhe përvoja të ndryshme për të gjetur zgjidhje të qëndrueshme për problemin e plastikës.

Ky debat është një hap i rëndësishëm në angazhimin e UBT-së për të kultivuar një kulturë mjedisore të qëndrueshme. Me fokus në ndërtimin e një bote më të pastër dhe më të shëndetshme për të ardhmen tonë dhe brezat e ardhshëm, kjo ngjarje synon të ndërtojë ndërgjegjësimin dhe të kontribuojë në një planet më të qëndrueshëm.

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara