Lajmet nga UBT

Në UBT u shënua Dita Ndërkombëtare e Sistemit të Informacionit Gjeografik (GIS)

Publikuar

Këtë vit, UBT ishte nikoqire për shënimin e ditës ndërkombëtare të Sistemit të Informacionit Gjeografik (GIS), nën organizimin e Fakultetit Sisteme të Informacionit, me ç’rast u mbajt një diskutim i hapur me ekspertë dhe hulumtues me temën: “Përdorimi i GIS në vendimmarrje hapësinore në Kosovë”.

Hapjen e këtij diskutimi e bëri Dekani i Fakultetit Sisteme të Informacionit, Dr. Blerton Abazi, i cili theksoi nevojën e rritjes së rëndësisë së GIS-it, por edhe fushave që janë të ndërlidhura dhe që ndikojnë në pjesën e gjeografisë.

Në fjalën e tij, Rektori i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi theksoi se tema për GIS-in duhet të bëhet temë e përditshme dhe të përdoret më shumë duke e parë pjesën e zhvillimeve dhe se si GIS është bërë bazament shumë i rëndësishëm për të ardhmen.

“GIS është një temë e përditshme, si dhe do të përdoret edhe më shumë duke e parë pjesën e zhvillimit dhe se si GIS është bërë bazament i rëndësishëm për të ardhmen. Për kompleksitetin e problemeve, mendoj që përgjigja vjen prej një koncepti të tillë. Në kuadër të ekosistemit të UBT-së ku kemi gjeneruar mbi 30 koncepte inovative, kemi menduar që edhe GIS duhet të vendoset edhe të merr peshën e rëndësishme që ka dhe reflektimin e të rinjve që të përdorin sa më shumë dhe të kenë kompetencë të punës së tyre në të ardhmen”, u shpreh Rektori Hajrizi.

Panelistët e ftuar ishin: Dr. Binak Beqaj nga Fakulteti i Arkitekturës dhe Planifikimit Hapësinor në UBT, Msc. Gresa Neziri, urbaniste njëherit bashkë-themeluese dhe drejtore ekzekutive në SpaceSyntaKs, Msc. Murat Hoxha, kryetar i Shoqatës së Gjeodetëve të Kosovës, Dr. Edon Maliqi, profesor i Gjeoinformatikës dhe Hartografisë në UBT dhe MSc. Rizah Murseli nga Divizioni i GIS-it në Institutin për Planifikim Hapësinor në Ministrinë e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës.

Ata diskutuan për aspekte të ndryshme të implementimit të GIS, duke theksuar rolin e tij në proceset e marrjeve të vendimeve hapësinore në Kosovë. Ekspertët ndanë shqyrtimet e tyre në lidhje me sfidat dhe mundësitë lidhur me përdorimin e GIS në kontekstin e informacionit gjeografik dhe marrjes së vendimeve.

Diskutimi përfundoi me një angazhim të përbashkët për të promovuar më tej përdorimin e GIS në fusha të ndryshme dhe për të përmirësuar nismat arsimore. Pjesëmarrësit theksuan rëndësinë e dialogut të vazhdueshëm midis akademisë, industrisë dhe qeverisë për të përfituar plotësisht nga potenciali i GIS për zhvillimin e qëndrueshëm të Kosovës.

Në këtë ngjarje ishin të ftuar përfaqësues nga institucionet, universitetet, industria, përdorues, profesorë dhe studentë me qëllim që të ndajnë përvojat e tyre shkencore, akademike, industriale dhe profesionale.

Lajmet nga UBT

Përfaqësuesja nga Departamenti i Drejtësisë Amerikane, Kimberly Riffe ndau njohuritë e saj rreth dhunës me bazë gjinore me studentët e UBT-së

Publikuar

nga

Përfaqësuesja nga Departamenti i Drejtësisë Amerikane, njëherit menaxhere e ICITAP, Kimberly Riffe, mbajti një ligjëratë tematike rreth dhunës me bazë gjinore me studentët e UBT-së.

Nën organizimin e Fakultetit Studime të Sigurisë në UBT, me profesor Arian Kadriu, kjo ligjëratë kishte për qëllim ndërgjegjësimin dhe informimin e studentëve rreth këtij fenomeni, dhe si e tillë përkon edhe në 16 ditët e aktivizmit kundër dhunës me bazë gjinore.

Kimberly Riffe theksoi se vetëdija dhe edukimi janë hapat fillestarë për të krijuar një mjedis të sigurt dhe të barabartë për të gjithë.

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

UBT dhe UP në krye të listës: Institucionet kryesore të shkencës sipas Kosovo National H-Index Ranking

Renditja merr parasysh H-indeksin e përgjithshëm të institucioneve shkencore të Kosovës, duke iu referuar informacioneve nga bazat e të dhënave dhe platformat shkencore si Web of Science, Scopus, dhe Google Scholar.

Publikuar

nga

Kosovo National H-index Ranking është një renditje e pavarur ndërkombëtare që synon të vlerësojë produktivitetin shkencor të shkencëtarëve, grupeve kërkimore dhe organizatave në Kosovë bazuar në H-indeksin e konsoliduar.

Renditja merr parasysh H-indeksin e përgjithshëm të institucioneve shkencore të Kosovës, duke iu referuar informacioneve nga bazat e të dhënave dhe platformat shkencore si Web of Science, Scopus, dhe Google Scholar.

UBT dhe UP kryesojnë listën duke u certifikuar edhe si Udhëheqës Potencial Shkencor në mesin e 21 institucioneve shkencore të përfshira në listë. Edhe ky rangim i radhës i UBT-së dëshmon për kontributin që sjellë në shkencë jo vetëm në nivel nacional, por edhe më gjerë. Veçanërisht këtë e dëshmon renditja në listën e platformës Web of Science, duke e pasur parasysh reputacionin e lartë në komunitetin shkencor që gëzon kjo platformë.

Rezultatet e marra nga Kosovo National H-index Ranking janë të një rëndësie të madhe pasi ato u ofrojnë organizatave shkencore dhe studiuesve në Kosovë njohuri të vlefshme për produktivitetin e tyre kërkimor. Kjo u lejon atyre të krahasojnë performancën e tyre me të tjerët në vend dhe në mbarë botën, duke ndihmuar në identifikimin e pikave të forta dhe të dobëta, shpërndarjen e burimeve dhe përcaktimin e drejtimeve të kërkimit në të ardhmen.

Shënim: Indeksi H, ose Hirsch index, është një metrikë që mat impaktin dhe publikimet shkencore të një hulumtuesi apo institucioni hulumtues, ku një hulumtues ka një indeks H të barabartë me numrin e artikujve të tyre që janë cituar të paktën aq herë sa dhe vlera e indeksit H.

Linku: https://xk.h-index.com/al/wos?fbclid=IwAR1CKUcHFSGRtCMivI44ZZI-W5FlFad1d3E3O55BkULZRlvKqxMZg3i5mXA

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

Studentët e Shkencave të Ushqimit dhe Bioteknologjisë në UBT vizituan fabrikën e çokollatës “Kamila” dhe atë të fermentimit “Prizdrijana” në Prizren

Vizita të tilla në kuadër të lëndëve praktike ndihmojnë studentët të përfitojnë dhe përforcojnë njohuritë e tyre rreth fushës, duke parë nga afër punën dhe angazhimin e industrive të ndryshme.

Publikuar

nga

Në kuadër të disa lëndëve mësimore studentët dhe profesorët e UBT-së realizuan vizitë studimore në dy industri ushqimore në Prizren, në fabrikën e çokollatës “Kamila” dhe atë të fermentimit “Prizdrijana”.

Studentët e vitit të dytë dhe tretë në Fakultetin Shkencat e Ushqimit dhe Bioteknologji në UBT, të shoqëruar nga profesorët Sami Gashi, Violeta Lajqi, Arianeta Nura dhe Vezir Jonuzi, kanë realizuar vizitë studimore në fabrikën e çokollatës “Kamila” dhe atë të fermentimit “Prizdrijana” në Prizren, me ç’rast kanë parë nga afër proceset e prodhimit të çokollatave, bonboneve, turshive, masat higjienike, mikrobiologjike e deri te paketimi i tyre.

Studentët dhe profesorët e UBT-së janë mirëpritur nga stafi i kompanisë së çokollatës “Kamila”, të cilët u informuan nga teknologu kryesor për procesin e prodhimit nga lënda e parë, deri te paketimi i produktit final i destinuar për eksport.

Vizita të tilla në kuadër të lëndëve praktike ndihmojnë studentët të përfitojnë dhe përforcojnë njohuritë e tyre rreth fushës, duke parë nga afër punën dhe angazhimin e industrive të ndryshme.

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

Rektori Hajrizi prezantoi Qytetin e Mençur të UBT-së dhe arritjet në fushën e energjisë në Konferencën II-të të KN CIGRE Kosovë

Publikuar

nga

Arritjet e UBT-së në industrinë e energjisë në Kosovë, duke qenë institucioni i vetëm me Fakultetin e Inxhinierisë së Energjisë, si dhe vet-qëndrueshmëria në këtë kontekst me Net Zero Energy Campus u prezantuan në Konferencën II-të të KN CIGRE Kosovë, nga Rektori i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi.

Në këtë konferencë, Rektori Hajrizi prezantoi modelin e ekosistemit të UBT-së ku ofrohen të gjitha nivelet kompetente të fushës së energjisë, nga shkollat profesionale deri në ato post-diplomike, njëherit Qytetin e Mençur ku prodhohet energjia, duke e bërë një kampus të vet-qëndrueshëm sa i përket kësaj fushe.

UBT është shkollë e energjisë dhe ka thelluar ndër vite bashkëpunimin me KEDS, KOSST, KEK dhe institucione të tjera në nivel vendi dhe rajoni, duke bërë kështu që të rinjtë dhe studentët e UBT-së të kenë punësim të garantuar dhe të menjëhershëm.

Rektori Hajrizi në kuadër të kësaj konference u takua edhe me sekretarin e përgjithshëm të CIGRE-s, Philipe Adam, me të cilin diskutoi për thellimin e bashkëpunimit, duke ofruar mundësi të reja për të rinjtë e Kosovës dhe rajonit.

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara