Lajmet nga UBT

Në UBT u diskutua për liberalizimin e vizave për Kosovën dhe rrugëtimin e saj drejt BE-së

Rektori Hajrizi tha se Kosova është drejt normave evropiane dhe me raste qëndron edhe më mirë se disa shtete të reja anëtare të Bashkimit Evropian.

Publikuar

Në Parkun Shkencor Inovativ të UBT-së, në Lipjan, në praninë e shumë studentëve dhe profesorëve të UBT-së, u mbajt një diskutim i hapur rreth temës: “Rrugëtimi i Kosovës drejt BE-së dhe izolimi i rinisë”.

Në këtë ngjarje morën pjesë rektori i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi, ambasadori i Gjermanisë në Kosovë, Jörn Rohde, presidentja e “Vienna Goes Europe”, njëherit themeluesja e peticionit “Visa 4 Kosovo”, Kati Schneeberger, si dhe studentja e Fakultetit të Shkencave Politike në UBT, Dea Zhubi.

Rektori i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi duke ritheksuar nevojën e liberalizimit të vizave për Kosovën, ka thënë se Kosova është drejt normave evropiane dhe me raste qëndron edhe më mirë se disa shtete të reja anëtare të Bashkimit Evropian.

“Ne në Kosovë kemi vizionin dhe misionin e njëjtë me Bashkimin Evropian. Pra, Kosova është drejt normave evropiane, drejt standardeve të integrimit evropian dhe mendoj se e kemi konfirmuar se duam të jemi pjesë e Bashkimit Evropian dhe të jemi pjesë e vlerave të promovuara nga BE. Ne po punojmë shumë me Komisionin Evropian dhe me shtetet e reja anëtare për të zhvilluar ligjet, politikat, rregulloret sipas Bashkimit Evropian. Madje ndonjëherë kemi eksperienca që jemi para vendeve të Bashkimit Evropian për disa kritere, disa rregullore, sepse ne kemi dashur automatikisht kur të hartojmë diçka të re ta zbatojmë sipas standardeve të BE-së”, ka thënë rektori Hajrizi.

Ambasadori i Gjermanisë në Kosovë, Jörn Rohde, në diskutim e sipër rreth marrëdhënieve midis Kosovës dhe Gjermanisë, si dhe liberalizimit të vizave për qytetarët e Kosovës, ka përmendur aplikimin e javës së ardhshme të Kosovës për anëtarësimin në Bashkimin Evropian, duke theksuar se nevojitet përmbushja e detyrave për t’i bindur vendet e tjera.

“Për aplikimin e Kosovës në javën e ardhshme për t’u bërë pjesë e Bashkimit Evropian, pozicioni është se ju i përkisni BE-së, i përkisni Këshillit të Evropës. Mendoj, që kur dëshiron të bashkohesh në një bashkësi, veçanërisht në Këshillin e Evropës duhet t’i përmbushni detyrat ose obligimet, për t’i bindur vendet anëtare për t’u bërë pjesë e kësaj bashkësie”, ka thënë ambasadori Rohde.

Presidentja e “Vienna Goes Europe”, njëherit themeluesja e peticionit “Visa 4 Kosovo”, Kati Schneeberger, është shprehur optimiste për liberalizimin e vizave për Kosovën, si dhe ka theksuar numrin e madh të personave që janë bërë pjesë e peticionit.

“Më shumë se 10 mijë persona kanë nënshkruar në peticionin e realizuar nga ne për liberalizimin e vizave për Kosovën. Lajmet e mira janë që Holanda ka rekomanduar liberalizimin e vizave për Kosovën, dhe besoj që tema për liberalizimin e vizave të Kosovës të bëhet realitet”, ka potencuar Schneeberger.

Dea Zhubi, studentja e Fakultetit të Shkencave Politike në UBT, në këtë diskutim, duke folur në emër të gjithë bashkëmoshatarëve të saj, theksoi se njerëzit në Kosovë janë shumë optimistë, por ndihen edhe sikur pjesë e Bashkimit Evropian.

“Jetoj në një rreth me njerëz që janë optimistë. Njerëzit kanë shpresë dhe vullnetin për të ndryshuar, për të qenë pjesë e Evropës, për të shkëmbyer mendime, për të shkëmbyer vlera, virtyte me njerëzit evropianë. Sot, unë qëndroj këtu si një e re që jeton në një vend të izoluar, por nuk e bëj të njëjtën gjë, sepse ndihem si pjesë e Evropës”, është shprehur Zhubi.

Në prani të shumë pjesëmarrësve të tjerë, studentë dhe profesorë të UBT-së, u ritheksua nevoja e liberalizimit të vizave për Kosovën, si dhe anëtarësimi i saj në Bashkimin Evropian, duke e bërë të mundur shkëmbimin e përvojave dhe pikëpamjeve me shtetet anëtare të BE-së.

Lajmet nga UBT

Rektori i UBT-së uron qytetarët për Festën e Kurban Bajramit

Publikuar

nga

Me rastin e Festës së Kurban Bajramit, Rektori i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi, ka uruar besimtarët e fesë islame, duke u dëshiruar harmoni, respekt të ndërsjellët dhe solidaritet.

“Në emër të UBT-së dhe timin personal, gjithë besimtarëve myslimanë, ju uroj Kurban Bajramin, këtë festë të mirëkuptimit, harmonisë në familje dhe solidaritetit ndërmjet njerëzve. Uroj që Kurban Bajramin ta festoni me familjet tuaja në lumturi dhe shëndet. Le të shërbejë kjo festë si mesazh i paqes, lirisë dhe përpjekjes së përbashkët në realizimin e synimeve tona”, thuhet mes tjerash në urimin e Rektorit Hajrizi.

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

Po vazhdojnë sesionet informuese për maturantë në kuadër të Programit Përgatitor të Maturës 2024

Publikuar

nga

UBT është duke vazhduar me Programin Përgatitor të Maturës 2024. Mijëra maturantë të shkollave të mesme në mbarë vendin, këtë vit po përgatiten t’i nënshtrohen testit shtetëror të maturës.

Nën organizimin e UBT-së, janë duke vazhduar sesionet informuese për maturantët e shumtë, që janë duke shprehur interesim të madh për programet e UBT-së, si institucion lider i arsimit të lartë.

Maturantët ndër të tjera, janë duke u informuar me shërbimet e Qendrës së Karrierës, teksa dekanët e Fakulteteve që janë në UBT, po prezantojnë programet unike të studimit që janë në UBT.

Programi Përgatitor i Maturës 2024 është pa pagesë dhe është duke u organizuar në lëndët: Gjuhë Shqipe, Matematikë, Gjuhë Angleze, Biologji, Fizikë, Kimi, TIK, Matematikë II, Ekonomi dhe Mjekësi.

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

Delegacioni i UBT-së po merr pjesë në takimet dhe punëtoritë për IoT-ECO në Universitetin e Patras në Greqi

Publikuar

nga

Një delegacion i përbërë nga profesorë dhe studentë të UBT-së, po marrin pjesë në takimet dhe punëtoritë për IoT-ECO në Universitetin e Patras në Greqi.

Në kuadër të këtyre punëtorive, me mbi 54 profesionistë të huaj, Rektori i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi ka prezantuar rreth temës: “Implementation of the IoT hub and Digital Tëins at the UBT smart and self-sustainable city”.

Prezantimi i Rektorit Hajrizi ka vënë në pah zhvillimet e Qytetit të Mençur dhe të Qëndrueshëm të UBT-së, duke përdorur teknologjinë IoT dhe modele digjitale të dyfishta për të monitoruar dhe menaxhuar burimet në mënyrë më efikase.

Përveç Rektorit, edhe Dekani i Shkencave Kompjuterike dhe Inxhinierisë në UBT, Besnik Qehaja, ka prezantuar në këto punëtori, duke sjellë kontributet dhe arritjet e fakultetit në fushën e teknologjisë dhe inxhinierisë. Prezantimet e tjera janë mbajtur nga Elita Hajrizi, Elton Boshnjaku, Saranda Dreshaj, Betim Gashi, Lavdim Menxhiqi, Blerim Zylfiu, Behar Haxhiismaili, Naim Llumnica dhe Milot Morina, të cilët kanë ndarë eksperiencat dhe projektet e tyre në zhvillimin dhe implementimin e zgjidhjeve IoT.

Këto punëtori dhe takime jo vetëm që kanë lehtësuar shkëmbimin e njohurive dhe përvojave midis profesionistëve të fushës, por gjithashtu kanë hapur rrugën për bashkëpunime të reja ndërkombëtare në fushën e teknologjisë së avancuar dhe inovacionit.

Vazhdo të lexosh

Lajmet

UBT i bën Kosovës një dhuratë të veçantë në Ditën e Çlirimit: Rangohet në mesin e më të mirëve në Times Higher Education Impact Ranking

Publikuar

nga

Times Higher Education ka publikuar sot rangimin e vitit 2024 të universiteteve në kategorinë Impact Ranking. Në këtë rangim ndërkombëtar i cili matë dhe vlerëson punën dhe angazhimin e universiteteve në raport me zhvillimin e qëndrueshëm në përgjithësi dhe në raport me adresimin e Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm të OKB-së në veçanti, UBT është ranguar në mesin e 300-400 universiteteve me impaktin më të madh në një sërë kategorish.

Në këtë mënyrë, UBT është ranguar në mesin e Top 300-400 universiteteve në botë në SDG 1 – Luftimi i Varfërisë; SDG 2 – Politikat Kundër Urisë; SDG 6 – Në politikat për ujë të pastër dhe trajtim të ujërave të zeza, ndërsa është ranguar në mesin e Top 400-600 universiteteve me impaktin më të madh në SDG 9 – Fushën e Inovacionit Industrial dhe Infrastrukturës, e po ashtu edhe në mesin e 400-600 universiteteve me impaktin më të madh në SDG 11 – Për Qytete dhe Komunitete të Qëndrueshme.

Në secilën kategori tjetër të adresimit të SDG-ve, UBT është ranguar në mesin e top universiteteve botërore, duke dëshmuar kështu rëndësinë që u jep përmbushjes së objektivave globale për zhvillim të qëndrueshëm.

Ky rangim i radhës i UBT-së përveç që vazhdon ta avancojë emrin e Republikës së Kosovës në instancat më prestigjioze të rangimeve ndërkombëtare, ai njëkohësisht dëshmon përkushtimin dhe konsistencën e institucionit në krijimin e një ambienti të qëndrueshëm shkencor, ekonomik, mjedisor, infrastrukturor dhe inovativ duke adresuar dhe promovuar të gjitha dimensionet dhe fushat e zhvillimit të qëndrueshëm të gjithmbarshëm.

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara