Lajmet nga UBT

Në UBT bëhen bashkë gjashtë universitete vendore dhe evropiane për Konferencën e Akademikëve të Diasporës (Diaspora Academician Conference 2022)

Rektori i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi, në hapje të kësaj konference, tha se përmes këtij projekti synohet të fillohet një bashkëpunim mes tri universiteteve vendore.

Publikuar

Në Parkun Shkencor Inovativ të UBT-së, në Lipjan, ka nisur punimet Konferenca e Akademikëve të Diasporës (Diaspora Academician Conference 2022), ku UBT bëri bashkë studiues dhe praktikues nga fusha e teknologjisë së informacionit dhe komunikimit, përfaqësues nga institucione vendore dhe ndërkombëtare, për të shkëmbyer ide dhe përvoja nga profili i tyre akademik.

Rektori i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi, në hapje të kësaj konference, tha se përmes këtij projekti synohet të fillohet një bashkëpunim mes tri universiteteve vendore (Universitetit të Prishtinës, Universitetit të Prizrenit dhe UBT-së), me tri universitete evropiane (Linneaus University, Norwegian University of Science and Technology dhe South-East European Research Centre).

“Ideja është të krijojmë një shkollë kombëtare të doktoraturës, dhe ne përmes kësaj lidhje mund të ndajmë burimet akademike dhe infrastrukturore, pra mund të krijojmë diçka të ngjashme, dhe duke u bazuar në raportet evropiane mund të arrijmë të jemi në gjendje të konkurrojmë në nivele ndërkombëtare. Në këtë kuadër ne shohim diasporën, specifikisht akademikët nga diaspora, si personalitete me rol kyç në teknologji”, ka thënë rektori Hajrizi.

Koordinatorja e këtij projekti, Anita Mirijamdotter, nga Linnaeus University, ka theksuar se ky projekt ka nisur më herët dhe se planifikohet të përfundohet në nëntorin e vitit 2023.

“Ne mendojmë të krijojmë vende pune në Teknologjinë e Informacionit dhe Komunikimit për 10 mijë persona deri në vitin 2025, dhe kemi vizion për të zhvilluar kombin përmes arsimit, duke pasur qasje me tri shtresat e projektit: shtresa e infrastrukturës, shtresa e kapacitetit kërkimor dhe programi kombëtar i doktoraturës”, ka thënë Mirijamdotter.

Këshilltari i kryeministrit të Republikës së Kosovës, Lulëzon Jagxhiu, ka thënë se Qeveria ka miratuar strategjinë kombëtare për zhvillim për vitin 2030, strategji e cila përfshin shumë sektorë, ndër të cilët është edhe digjitalizimi i arsimit dhe diaspora.

“Përmes transformimit digjital, administrata publike krijon shërbime më të mira për qytetarët. Ndërtimi i infrastrukturës digjitale në shkolla dhe universitete, digjitalizimi i procesit të edukimit, krijimi i përmbajtjes digjitale për edukim dhe zhvillimi i aftësive digjitale për mësimdhënësit dhe stafin arsimor, janë pjesë e ambicies tonë të planit të digjitalizimit në edukim”, ka thënë ai.

Rektori i Universitetit të Prishtinës, Naser Sahiti, vlerësoi se një konferencë e tillë paraqet një mundësi shumë të mirë të bashkëpunimit dhe zhvillimit institucional lidhur me teknologjinë në përgjithësi.

“Duke bashkuar institucionet e larta publike dhe private arsimore, partnerët ndërkombëtar, përfaqësuesit e diasporës dhe përfaqësuesit e industrisë në këtë drejtim, besoj se është mundësia unike për të adresuar bashkëpunimin dhe zhvillimin institucional lidhur me Teknologjinë e Informacionit dhe Komunikimit”, ka thënë rektori Sahiti.

Përfaqësuesi i Universiteti të Prizrenit, Arsim Susuri, në emër të rektorit të këtij universiteti, përshëndeti të gjithë pjesëmarrësit, duke thënë se të gjithë mund të kontribuojnë në këto aktivitete duke bashkëpunuar me diasporën dhe universitetet ndërkombëtare, për të nxjerrë rezultate të larta.

Në pjesën e dytë të konferencës, u zhvillua një tryezë e diskutimit, në të cilën morën pjesë: rektori i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi, rektori i Universitetit të Prishtinës, Naser Sahiri, ministri i Ministrisë së Shoqërisë Informatike dhe Administratës së Maqedonisë së Veriut, Admirim Aliti, zëvendës-ministrja e MAShTI, Edona Maloku-Bërdyna, si dhe zëvendës-ministrja e MPJD-së, Liza Gashi, ku u diskutua me të gjithë pjesëmarrësit për ndikimin e diasporës shqiptare në rritjen e kapaciteteve kërkimore të TIK-ut dhe dukshmërisë së sistemit arsimor të Kosovës përmes projekteve kërkimore ndërkombëtare.

Konferenca e Akademikëve të Diasporës (Diaspora Academician Conference 2022) do të vazhdoj edhe nesër, në Qendrën e Teknologjisë dhe Inovacionit të UBT-së në Prizren, në Parkun e Inovacionit dhe Trajnimeve (ITP) në Prizren.

Lajmet nga UBT

Nesër, UBT do të mbajë mbledhje komemorative në nderim të veprës së profesorit dhe politologut, Dr. Belul Beqaj

Mbledhja komemorative mbahet në qendrën e UBT-së, në Prishtinë, duke filluar nga ora 12:00.

Publikuar

nga

Nën përkujdesjen e rektorit të UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi, të hënën, më 26.09.2022, UBT do të mbajë mbledhje komemorative me rastin e ndarjes nga jeta të profesorit dhe politologut, Dr. Belul Beqaj.

Mbledhja komemorative mbahet në qendrën e UBT-së, në Prishtinë, duke filluar nga ora 12:00, për të nderuar jetën dhe veprën e shquar të profesorit Dr. Belul Beqaj.

Ju ftojmë të merrni pjesë për të bërë nderimet e fundit profesorit të UBT-së, Dr. Belul Beqaj, i cili kishte një veprimtari të gjerë në fushën e shkencave politike, sociologjisë politike e komunikimit politik.

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

Ndahet nga jeta profesori i UBT-së, Dr. Belul Beqaj, rektori Hajrizi ngushëllon familjen Beqaj

Beqaj ishte autor i dhjetëra punimeve publicistike -shkencore.

Publikuar

nga

Është ndarë nga jeta profesori i UBT-së, Dr. Belul Beqaj, një prej profesionistëve dhe politologëve më të mirë që ka njohur vendi dhe rajoni.

Rektori i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi, i ka dërguar një telegram ngushëllimi familjes Beqaj, në të cilin ka vlerësuar lartë figurën e shquar të profesorit Beqaj.

Me dhimbje dhe pikëllim të thellë morëm lajmin për ndarjen nga jeta të profesorit Dr. Belul Beqaj. Një profesionist i jashtëzakonshëm dhe mbi të gjitha një njeri i mirë sot u nda nga jeta, dhe patjetër që për ne, stafin, studentët dhe gjithë Kosovën do të jetë një humbje e madhe. Profesori Beqaj ishte profesional në punë, i drejtë dhe i sinqertë në mendime e veprime, dhe kjo e ka bërë atë të veçantë nga gjithë të tjerët”, ka thënë rektori Hajrizi.

Dr. Belul Beqaj lindi në Prizren më 1957, ku i kreu shkollën fillore dhe gjimnazin. Ka diplomuar, magjistruar në Fakultetin e Shkencave Politike në Universitetin e Beogradit, përkatësisht në Fakultetin Juridik të Universitetit të Prishtinës, ndërsa ka doktoruar në fakultetin e Shkencave Politike të Universitetit publik të Maqedonisë. Ishte autor i dhjetëra punimeve publicistike -shkencore, si dhe pjesëmarrës në konferenca të shumta brenda dhe jashtë Kosovës.

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

NJOFTIM: Provimi pranues i afatit të tretë në Fakultetin e Farmacisë në UBT, mbahet më datë 29 shtator

Provimi pranues do të mbahet në ora 10:00.

Publikuar

nga

Ka mbetur edhe pak kohë për t’u bërë pjesë e Fakultetit Farmaci në UBT, njërit prej institucioneve lider të arsimit të lartë në Kosovë, i cili posedon laboratorët më inovativ dhe më të sofistikuar të kohës moderne.

Afati i fundit për aplikim është data 28 shtator 2022, ndërkaq provimi pranues i afatit të tretë mbahet më 29 shtator 2022 në qendrën e UBT-së në Prishtinë, duke filluar nga ora 10:00.

Dokumentet e nevojshme për aplikim:

  • Diploma e shkollës së mesme;
  • Dëftesat e klasës 10, 11, 12, (13 aty ku aplikohet);
  • Certifikata e pikëve të testit të maturës shtetërore;
  • Certifikata/ekstrakti i lindjes, dhe
  • Kopja e letërnjoftimit.

Fakulteti i Farmacisë në UBT është programi që ofron ndërlidhjen e njohurive teorike dhe praktike të kësaj fushe me infrastrukturë dhe metodat më moderne të mësimdhënies, si dhe kurrikula e programit mësimor është e hartuar në atë mënyrë që të sigurojë zhvillimin e lëndëve themelore të degës së farmacisë.

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

UBT vendos Kosovën në rrjetin e unionit ndërkombëtar të laboratorëve dhe ekspertëve RILEM

RILEM njihet si Unioni Ndërkombëtar i Laboratorëve dhe Ekspertëve në Materialet, Sistemet dhe Strukturat e Ndërtimit.

Publikuar

nga

Falë UBT-së dhe në mënyrë specifike Fakultetit të Inxhinierisë së Ndërtimit dhe Infrastrukturës, Kosova ka arritur edhe një sukses tjetër në arenën ndërkombëtare, duke u bërë kështu anëtar i Unionit Ndërkombëtar të Laboratorëve dhe Ekspertëve në Materiale, Sisteme dhe Strukturat e Ndërtimit Botëror (RILEM).

Me iniciativën dhe punën e prodekanit të Inxhinierisë së Ndërtimit dhe Infrastrukturës në UBT, Dr. Visar Krelani, si dhe mbështetjen e rektorit të UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi dhe të drejtorit dhe dekanit Prof. Dr. Muhamet Ahmeti, tashmë emri i Kosovës renditet në listën e shteteve anëtare dhe kontribuuese në RILEM, që do të ofrojë kontributin dhe ndihmën në zhvillimin e fushës së ndërtimit dhe në mënyrë specifike të Komitetit Teknik (Technical Committee) 287 – CCS me udhëheqës: Miguel Ângelo Dias Azenha nga Universiteti i Minhos, Portugali dhe Fragkoulis Kanavaris nga “Queen’s University”, në Britaninë e Madhe.

RILEM njihet si Unioni Ndërkombëtar i Laboratorëve dhe Ekspertëve në Materialet, Sistemet dhe Strukturat e Ndërtimit, i cili është themeluar në qershor të vitit 1947, me qëllim të promovimit të bashkëpunimit shkencor në fushën e materialeve dhe strukturave të ndërtimit. Kuptimi i ri i akronimit RILEM (Réunion Internationale des Laboratoires et Experts des Matériaux, systèmes de construction et ouvrages), ka fokusin në promovimin e bashkëpunimit në shkallë ndërkombëtare me qasje të përgjithshme në njohuri të avancuara, si: të stimulojë drejtime të reja të kërkimit dhe hulumtimit, duke promovuar përsosmërinë në ndërtim, të promovojë ndërtim të qëndrueshëm dhe të sigurt dhe performanca të përmirësuara dhe përfitim në kosto për shoqërinë.

Misioni i unionit është të avancojë njohuritë shkencore me qasje të lirë në lidhje me materialet, sistemet dhe strukturat e ndërtimit dhe të inkurajojë transferimin dhe zbatimin e kësaj njohurie në mbarë botën.

Sa i përket temës specifike që merret me betonin e armuar Komiteti Teknik 287 – CCS në të cilin janë të përfshirë anëtarë nga: Amerika, Kina, Australia, Franca, Britania e Madhe, Austria, Italia, Portugalia, si dhe UBT nga Kosova, merret me analizën e gjerësisë së plasaritjeve të hershme dhe afatgjate në strukturat e betonit të armuar.

Vazhdimësia e investimit të UBT-së dhe udhëheqjes së tij në ndërkombëtarizim po ashtu ka ndikim të lartë pasi që tashmë konsiderohet partner i besueshëm në bazë të punës së tij në fushën e Inxhinierisë në përgjithësi dhe në Inxhinierinë e Ndërtimit në veçanti.

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara