Lajmet nga UBT

Në një ceremoni solemne u bë pritja e studentëve të rinj të gjeneratës 2023/24

Presidenti i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi u shprehu mirëseardhje studentëve të rinj, duke u premtuar mbështetje të parezervë dhe duke u dëshiruar suksese në vitet e studimeve dhe përmbushjen e dëshirave dhe qëllimeve të tyre.

Publikuar

Mes emocionesh të shumta, shumë studentë të rinj të vitit akademik 2023/24, sot u mirëpritën në institucionin lider të arsimit të lartë në Kosovë – UBT.

Presidenti i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi u shprehu mirëseardhje studentëve të rinj, duke u premtuar mbështetje të parezervë dhe duke u dëshiruar suksese në vitet e studimeve dhe përmbushjen e dëshirave dhe qëllimeve të tyre.

Ai u kujtoi studentëve të rinj se bashkë me stafin akademik janë të përkushtuar me plotësi ndaj suksesit të tyre dhe se së bashku, do të arrijnë lartësinë e dëshiruar në edukimin dhe karrierën e tyre të ardhshme.

“Mendoj që ky ambient ju krijon mundësitë t’i realizoni ëndrrat tuaja. Edhe ne kemi qenë studentë sikur ju, por një duhet ta keni të qartë se bashkë me të gjithë stafin do të arrini atje ku dëshironi. Me rëndësi është që mos të keni hezitim për profilin e përzgjedhur për të studiuar, sepse të gjitha profilet momentalisht kanë kërkesa për kuadro të mira dhe profesionale. Ju këshillojë që ta merrni seriozisht edukimin, të punoni bashkë me ne në këto vitet e studimeve, sepse vërtetë nëse keni kompetenca do të keni një të ardhme shumë të ndritshme”, tha Rektori Hajrizi.

Mes tjerash, Rektori Hajrizi foli edhe për pozicionin e UBT-së në arenën ndërkombëtare, duke potencuar rangimet e fundit për inovacion, teknologji dhe ndërmarrësi.

“UBT ka një lidership në arsimin e lartë, jo vetëm në Kosovë. Në vitet e fundit është ranguar në një prej universiteteve më të mira në botë për shumë funksione dhe vlera, si për inovacion, teknologji dhe ndërmarrësi. Këto konfirmojnë se këtu është duke u punuar dhe është duke u zhvilluar një proces shumë intensiv dhe kualitativ”, u shpreh Rektori Hajrizi.

Studentja e Shkenca Politike, Furtuna Gubetini inkurajoi studentët të shohin rrugëtimin në universitet si një udhëtim të pasur me njohuri, sfida, dhe vlera që do të ndikojnë në të gjithë jetën e tyre.

“Ky udhëtim për ju do të ju sjellë njohuri të reja, sfida dhe vlera që do të ju përmbushin gjatë gjithë jetës. Ky fillim i ri për ju do të jetë dije intelektuale, por gjithashtu do të keni një eksperiencë emocionale gjatë gjithë jetës. Universiteti është më shumë sesa një institucion arsimor, është një vend ku ju do të krijoni miqësi të reja, perspektiva të reja, dhe përjetime të shumta që do t’i kujtoni gjithmonë”, tha Gubetini.

Për plotësimin e këtij organizimi madhështor dhe në pritje të studentëve plot emocion dhe entuziastë për një fillim të ri akademik dhe profesional, u përkujdes Fakulteti Muzikë Moderne, Prodhimi Digjital dhe Menaxhimi në UBT, me studentët e talentuar Auron Deva dhe Meriton Hera.

Lajmet nga UBT

Përfaqësuesja nga Departamenti i Drejtësisë Amerikane, Kimberly Riffe ndau njohuritë e saj rreth dhunës me bazë gjinore me studentët e UBT-së

Publikuar

nga

Përfaqësuesja nga Departamenti i Drejtësisë Amerikane, njëherit menaxhere e ICITAP, Kimberly Riffe, mbajti një ligjëratë tematike rreth dhunës me bazë gjinore me studentët e UBT-së.

Nën organizimin e Fakultetit Studime të Sigurisë në UBT, me profesor Arian Kadriu, kjo ligjëratë kishte për qëllim ndërgjegjësimin dhe informimin e studentëve rreth këtij fenomeni, dhe si e tillë përkon edhe në 16 ditët e aktivizmit kundër dhunës me bazë gjinore.

Kimberly Riffe theksoi se vetëdija dhe edukimi janë hapat fillestarë për të krijuar një mjedis të sigurt dhe të barabartë për të gjithë.

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

UBT dhe UP në krye të listës: Institucionet kryesore të shkencës sipas Kosovo National H-Index Ranking

Renditja merr parasysh H-indeksin e përgjithshëm të institucioneve shkencore të Kosovës, duke iu referuar informacioneve nga bazat e të dhënave dhe platformat shkencore si Web of Science, Scopus, dhe Google Scholar.

Publikuar

nga

Kosovo National H-index Ranking është një renditje e pavarur ndërkombëtare që synon të vlerësojë produktivitetin shkencor të shkencëtarëve, grupeve kërkimore dhe organizatave në Kosovë bazuar në H-indeksin e konsoliduar.

Renditja merr parasysh H-indeksin e përgjithshëm të institucioneve shkencore të Kosovës, duke iu referuar informacioneve nga bazat e të dhënave dhe platformat shkencore si Web of Science, Scopus, dhe Google Scholar.

UBT dhe UP kryesojnë listën duke u certifikuar edhe si Udhëheqës Potencial Shkencor në mesin e 21 institucioneve shkencore të përfshira në listë. Edhe ky rangim i radhës i UBT-së dëshmon për kontributin që sjellë në shkencë jo vetëm në nivel nacional, por edhe më gjerë. Veçanërisht këtë e dëshmon renditja në listën e platformës Web of Science, duke e pasur parasysh reputacionin e lartë në komunitetin shkencor që gëzon kjo platformë.

Rezultatet e marra nga Kosovo National H-index Ranking janë të një rëndësie të madhe pasi ato u ofrojnë organizatave shkencore dhe studiuesve në Kosovë njohuri të vlefshme për produktivitetin e tyre kërkimor. Kjo u lejon atyre të krahasojnë performancën e tyre me të tjerët në vend dhe në mbarë botën, duke ndihmuar në identifikimin e pikave të forta dhe të dobëta, shpërndarjen e burimeve dhe përcaktimin e drejtimeve të kërkimit në të ardhmen.

Shënim: Indeksi H, ose Hirsch index, është një metrikë që mat impaktin dhe publikimet shkencore të një hulumtuesi apo institucioni hulumtues, ku një hulumtues ka një indeks H të barabartë me numrin e artikujve të tyre që janë cituar të paktën aq herë sa dhe vlera e indeksit H.

Linku: https://xk.h-index.com/al/wos?fbclid=IwAR1CKUcHFSGRtCMivI44ZZI-W5FlFad1d3E3O55BkULZRlvKqxMZg3i5mXA

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

Studentët e Shkencave të Ushqimit dhe Bioteknologjisë në UBT vizituan fabrikën e çokollatës “Kamila” dhe atë të fermentimit “Prizdrijana” në Prizren

Vizita të tilla në kuadër të lëndëve praktike ndihmojnë studentët të përfitojnë dhe përforcojnë njohuritë e tyre rreth fushës, duke parë nga afër punën dhe angazhimin e industrive të ndryshme.

Publikuar

nga

Në kuadër të disa lëndëve mësimore studentët dhe profesorët e UBT-së realizuan vizitë studimore në dy industri ushqimore në Prizren, në fabrikën e çokollatës “Kamila” dhe atë të fermentimit “Prizdrijana”.

Studentët e vitit të dytë dhe tretë në Fakultetin Shkencat e Ushqimit dhe Bioteknologji në UBT, të shoqëruar nga profesorët Sami Gashi, Violeta Lajqi, Arianeta Nura dhe Vezir Jonuzi, kanë realizuar vizitë studimore në fabrikën e çokollatës “Kamila” dhe atë të fermentimit “Prizdrijana” në Prizren, me ç’rast kanë parë nga afër proceset e prodhimit të çokollatave, bonboneve, turshive, masat higjienike, mikrobiologjike e deri te paketimi i tyre.

Studentët dhe profesorët e UBT-së janë mirëpritur nga stafi i kompanisë së çokollatës “Kamila”, të cilët u informuan nga teknologu kryesor për procesin e prodhimit nga lënda e parë, deri te paketimi i produktit final i destinuar për eksport.

Vizita të tilla në kuadër të lëndëve praktike ndihmojnë studentët të përfitojnë dhe përforcojnë njohuritë e tyre rreth fushës, duke parë nga afër punën dhe angazhimin e industrive të ndryshme.

Vazhdo të lexosh

Lajmet nga UBT

Rektori Hajrizi prezantoi Qytetin e Mençur të UBT-së dhe arritjet në fushën e energjisë në Konferencën II-të të KN CIGRE Kosovë

Publikuar

nga

Arritjet e UBT-së në industrinë e energjisë në Kosovë, duke qenë institucioni i vetëm me Fakultetin e Inxhinierisë së Energjisë, si dhe vet-qëndrueshmëria në këtë kontekst me Net Zero Energy Campus u prezantuan në Konferencën II-të të KN CIGRE Kosovë, nga Rektori i UBT-së, Prof. Dr. Edmond Hajrizi.

Në këtë konferencë, Rektori Hajrizi prezantoi modelin e ekosistemit të UBT-së ku ofrohen të gjitha nivelet kompetente të fushës së energjisë, nga shkollat profesionale deri në ato post-diplomike, njëherit Qytetin e Mençur ku prodhohet energjia, duke e bërë një kampus të vet-qëndrueshëm sa i përket kësaj fushe.

UBT është shkollë e energjisë dhe ka thelluar ndër vite bashkëpunimin me KEDS, KOSST, KEK dhe institucione të tjera në nivel vendi dhe rajoni, duke bërë kështu që të rinjtë dhe studentët e UBT-së të kenë punësim të garantuar dhe të menjëhershëm.

Rektori Hajrizi në kuadër të kësaj konference u takua edhe me sekretarin e përgjithshëm të CIGRE-s, Philipe Adam, me të cilin diskutoi për thellimin e bashkëpunimit, duke ofruar mundësi të reja për të rinjtë e Kosovës dhe rajonit.

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara