Kuriozitete

Çka në të vërtetë nënkuptojnë “ankesat” e nënave?

Kur nëna juaj ju kërkon ndihmë, mos i jepni vetëm minimumin e kërkuar.

Publikuar

Kur nëna juaj ju thotë se është e lodhur, mos i thoni se edhe ju ndiheni të lodhur, sepse keni bërë një sërë punësh. 

Duhet të kuptoni se lodhja varet shumë nga mosha. Krahasojeni pak moshën tuaj me moshën e saj dhe mund ta mendoni se kush lodhet më tepër. Mbi të gjitha, kur një nënë thotë se është e lodhur, dijeni se lodhja ka kaluar çdo kufi, në të kundërt ajo nuk do e shprehte këtë gjë.

Kur nëna juaj ju thotë se ka nevojë të flejë, mos e shprehni edhe ju të njëjtën dëshirë.

Kur nënat e shprehin këtë nevojë, dijeni se kanë kohë pa fjetur tamam. Lëreni nënën tuaj të qetësohet dhe kujdesuni për të. Ajo ka sakrifikuar mjaftueshëm, ndaj mundohuni t’i siguroni qetësinë e duhur në moshë të thyer.

Kur nëna juaj ju kërkon ndihmë, mos i jepni vetëm minimumin e kërkuar. 

Nëse një nënë kërkon ndihmë, dijeni se ajo ka bërë fillimisht gjithçka për t’ia dalë mbanë e vetme dhe kur nuk ia ka dalë dot, ju ka kërkuar juve ndihmë. Sigurohuni që ndihmën ta ofroni përherë më të madhe, përherë më të bollshme nga sa ajo e kërkon. Kur flasim për ndihmë, nënkuptojmë jo vetëm aspektin monetar, por çdo formë ndihme. Ajo mund të ketë nevojë për ushqim, por mund të ketë nevojë edhe për përkujdesje, ndaj sigurojini me bollëk gjithçka që ju kërkon.

Nënat mund të kërkojnë gjithçka dhe fëmijët kanë për detyrë t’i realizojnë dëshirat e tyre, sikur të ishin urdhra. Nënat duhet të ndihen të vlerësuara në çdo moment të ditës./bota.al/

Vazhdo të lexosh

Kuriozitete

​Çfarë të bëni nëse keni shumë projekte në të njëjtën kohë?

Menaxhimi i projekteve është i vështirë kur ju duhet të ndiqni procedura të ndryshme të punës.

Publikuar

nga

Projektet dhe detyrat në punë kërkojnë përqendrim dhe energji të madhe për t’i përfunduar me efikasitet dhe pa gabime. Kjo sfidë shtohet kur në të njëjtën kohë ju duhet të merreni me projekte të ndryshme.

Aftësia për t’i organizuar dhe menaxhuar projektet e shumta në të njëjtën kohë është aset që është në dobi të secilit menaxher të projekteve.

10 hapa që ju ndihmojnë në menaxhimin e projekteve

Menaxhimi i projekteve është i vështirë kur ju duhet të ndiqni procedura të ndryshme të punës dhe afate të ndryshme të dorëzimeve. Për ta lehtësuar këtë mund t’i ndiqni këta hapa:

Të planifikoni

Krijimi i planit ju ndihmon të mos përballeni me rreziqe të shumta, për t’i menaxhuar burimet dhe për ta reduktuar mbingarkesën. Çfarë të bëni për të planifikuar?Ndani pakëz kohë për ta organizuar projektin; Caktoni kohën që i duhet secilës detyrë; Krijoni një afat real për secilin prej projekteve;

Po ashtu, mund t’i përdorni edhe raportet javore për të organizuar dhe për t’i kujtuar detyrat e ardhshme.

Përdorni mjete për t’ju ndihmuar

Aplikacionet e menaxhimit të projekteve ju ndihmojnë të menaxhoni projekte të ndryshme, të caktoni takime, të delegoni detyra gjatë ditës së punës.

Menaxhoni projektin në një vend

Nëse keni qasje në të gjitha projektet në të njëjtën kohë do të keni rritje të produktivitetit të punës, do ta kurseni kohën si dhe do ta parandaloni stresin dhe konfuzionin. Si ta bëni këtë? Duke i vendosur të gjitha projektet në një platformë për të pasur qasje më të shpejtë.

Mësoni të prioritizoni

Aftësia e prioritizimit është sukses për t’i menaxhuar projekte të ndryshme në të njëjtën kohë. Në mënyrë që të mos humbni kohë në gjëra të parëndësishme, është mirë të përqendroheni në ato detyra të cilat kanë më shumë vlerë. Për ta arritur këtë bëjeni çdo ditë një listë me pesë gjërat më të rëndësishme, të cilat duhet t’i përfundoni brenda asaj dite. Kështu do të jeni gjithmonë në hap me kohën për të gjitha detyrat.

Krijoni komunikim të qartë

Ju e dini, projektet zhvillohen në grup dhe ju nuk jeni personi i vetëm që po merreni me to. Në të tilla raste kur nuk ka komunikim të shëndoshë do të shpenzoni më shumë kohë dhe para, në mënyrë të panevojshme. Andaj, përmbysni këtë në komunikim të shëndoshë duke i diskutuar të gjitha gjërat në mënyrë të qartë për të pasur sukses.

Krijoni qasje për të gjithë

Mund të përdorni sisteme si Google Drive apo Dropbox për t’i menaxhuar dokumentet dhe ndryshimet për çdo projekt. Përdorimi i tyre u ndihmon të gjithë anëtarëve të ekipit të qasen shpejt, kudo që janë dhe të bashkëpunojnë më lehtë. Kjo e ka edhe një anë tjetër të mirë, sepse nuk do të keni nevojë të dërgoni e-maile gjatë gjithë kohës.

Delegoni detyra

Duke qenë që jeni menaxher i projektit, gjatë punës me projekte të shumta do të keni aq shumë punë sa nuk është e nevojshme të përqendroheni në mikromenaxhim. Mund të mos i bëni të gjitha punët vetë e përsëri të dini se çfarë po bëhet. Kjo e nxit frymën e ekipit, i bën ata të ndihen të dobishëm, por edhe nuk ngarkoheni me punë. Kështu që e keni më të lehtë t’i plotësoni të gjitha afatet për të gjitha projektet.

Edhe ndryshimet janë pjesë e punës

Kur i menaxhoni projekte duhet t’i menaxhoni edhe ndyshimet. Mund t’ju duket e lodhshme, por ndryshimet duhet të ndodhin. Prandaj, është më mirë t’i bëni me kohë, sesa të përfundohen projektet pa ndryshimet e nevojshme dhe të kthehen mbrapa për shkak të gabimeve.

Mbani takime me ekipin

Rruga më e shkëlqyeshme për t’i mbërthyer projektet e ndryshme në të njëjtën kohë është të mbani takime të rregullta me anëtarët e ekipit. Takimet ju bëjnë t’i sqaroni pjesët e projekteve ku duhet të përqendroheni më shumë e ku më pak.

Menaxhoni pritshmëritë

Sinqeriteti me klientët është pjesë tjetër shumë e rëndësishme me klientët, për t’i diskutuar burimet dhe kufijtë e nevojave për përfundim të suksesshëm të projektit. /Akademi Pune

Vazhdo të lexosh

Kuriozitete

Me këtë datë ndërrohet ora

Ndryshimi i orës në Evropë u vendos si ligj evropian në vitin 1981.

Publikuar

nga

Akrepat e orës së shpejti do të lëvizin prapa, duke na dhënë një orë shtesë gjumë. Dy herë çdo vit orët tona ndryshojnë për një orë para ose prapa dhe njerëzit fitojnë ose humbin një orë gjumë.

Këtë vit, më 25 mars akrepat e orës lëvizën përpara për një orë. Por, si çdo vit në javën e fundit të tetorit do të përfundojë ora verore, akrepat e së cilës do të kthehen 60 minuta prapa dhe zgjat deri në fundjavën e fundit të marsit.

Të dielën, më 30 tetor, në orën 03:00 akrepat kthehen 60 minuta prapa duke iu mundësuar njerëzve që të flenë një orë më shumë.

Ndryshimi i orës në Evropë u vendos si ligj evropian në vitin 1981. Zhvendosja e akrepave në Evropën Perëndimore është vendosur në fillim të viteve ‘70-ta me shpjegimin se me këtë “zgjatet” dita, rritet produktiviteti, përmirësohet aftësimi i njerëzve dhe dita e punës bëhet më efikase.

Megjithatë, Bashkimi Evropian do të heqë dorë nga ndryshimi dy herë në vit i akrepave të orës, e për këtë u ka dhënë vendeve anëtare kohë deri në prill të vitit të ardhshëm për të vendosur nëse duan të qëndrojnë me orën verore apo atë dimërore.

Vazhdo të lexosh

Kuriozitete

11 zgjidhje të lashta për problemet dhe sfidat e kohës tonë

Nga Arthur C.Brooks

Publikuar

nga

“Vëlla Galio, të gjithë njerëzit dëshirojnë të jetojnë të lumtur, por janë të paaftë ta perceptojnë saktësisht se çfarë e bën jetën të lumtur!“, i shkroi filozofi dhe burrështetasi romak Lusius Aneus Seneka vëllait të tij rreth vitit 58 Pas Krishtit.

Seneka mund të jetë bazuar fare mirë tek vetja mbi atë që shkroi. Pasi ai ishte një ekspert i lumturisë, duke shkruar gjatë gjithë jetës mbi konceptin e lashtë të “eudaemonisë”, që përafërsisht do të thotë “të jetosh në paqe me natyrën”, ose ndoshta në gjuhën e sotme “paqe e brendshme”.

E megjithatë jeta e tij nuk ishte aspak e qetë. Pasi përjetoi për vite të tëra me probleme të rënda shëndetësore, Seneka u internua nga perandori romak Klaudi. Më pas u rikthye si këshilltar i perandorit Neron, nga i cili fillimisht u admirua, dhe pas u akuzua (ndoshta gabimisht) për komplot, dhe kështu u detyrua që të vriste veten.

Seneka e shkroi esenë e tij me titull “Për një jetë të lumtur” pikërisht gjatë atyre viteve të vështira me Neronin, në formën e këshillave për vëllanë e tij. Por s’ka dyshim se ato janëkëshilla për të gjithë ne, se çfarë duhet të bëjmë për të ruajtur qetësinë përballë sfidave të vështira të jetës, shkruan bota.al.

Mësimi nr.1: Reagoj me të njëjtën shprehje të fytyrës, si ndaj vdekjes ashtu edhe një komedie

Seneka nuk sugjeron të qeshni nëpër funerale apo qani në një komedi. Dhe as se trishtimi dhe e qeshura janë gjëra të këqija. Ai thjesht ju nxit t’i menaxhoni emocionet tuaja ekstreme, në mënyrë që ata të mos jenë ato që t’iu kenë nën kontroll.

Dhe në fakt është një këshillë e shkëlqyer. Në vitin 2020, studiuesit francezë studiuan marrëdhënien midis një gjendjeje të barabartë mendore dhe masave të ndryshme të ndjenjës dhe sjelljes. Ata zbuluan se qetësia parashikonte gjendje më të ulëta negative, si mendimi i tepruar, mendimet katatrofike dhe neurotizmi.

Mësimi nr.2: Unë do t’i përvishem punëve, sado të shumta të jenë ato, duke u mbështetur mbi forcën e trupit dhe mendjes time

Një nga leksionet më të mëdha nga kërkimet moderne është se të qëndruarit në formë, fizikisht dhe intelektualisht, janë thelbësore për një jetë të lumtur. Dy nga zakonet e përjetshme të njerëzve të moshuar që janë të lumtur dhe në gjendje të mirë shëndetësore, janë të mësuarit e vazhdueshëm dhe të qenit fizikisht aktivë. Pra lexoni dhe ecni çdo ditë, dy aktivitete që janë po aq revolucionare sot sa ishin edhe në kohën e Senekës. Ose nëse funksionon tek ju, ecni duke dëgjuar një audio-libër!

Mësimi nr.3: Unë do t’i përçmoj pasuritë kur i kam, po aq sa kur nuk i kam. Nëse ato i përkasin dikujt tjetër, nuk do të bie në depresion. Pavarësisht nëse pasuria shkon e vjen, unë nuk do ndikohem aq shumë prej saj

Ky mësim, është shumë më i thellë se vetëm shprehja e njohur “Paraja nuk e blen lumturinë”. Pohimi i Senekës, është se një lidhje e fortë psikologjike dhe emocionale me pasurinë do të sjellë mjerim. Dhe këtë e mbështesin sot edhe studimet. Për shembull, në një studim të vitit 2017, botuar në revistën “Personality and Individual Differences”, studiuesit treguan se materializmi mund të ulë mirëqenien dhe të shtojë depresionin.

Mësimi nr.4: Do t’i shoh të gjitha tokat sikur të më përkasin mua, dhe të miat sikur të ishin të gjithë njerëzimit

Ky mësim është një zgjatim i të tretit, dhe thekson se mjerimi në jetën e një njeriu, buron jo vetëm nga përvetësimi i gjërave materiale, por edhe nga mbajtja shumë pas vetes e asaj që ka dikush. Kjo ide është e pranishme në shumë tradita fetare dhe filozofike.

Për shembull, është e ngjashme me atë që katolikët e quajnë “solidaritet”. Pra ideja që ne jemi të gjithë motra dhe vëllezër. Prandaj pronësia ime mbi pronën time, është në thelb një pronësi e kujdestarisë për të mirën më të madhe të së gjithëve.

Mësimi nr.5: Do të jetoj aq sa të kujtoj se kam lindur për të tjerët, dhe do ta falënderoj Nënën Natyrë për këtë arsye:në çfarë mënyre ajo mund të kishte bërë më mirë për mua? Ajo më ka sjellë në këtë botë për të gjithë, dhe gjithçka ka qenë për mua

Pra bamirësia është një dhuratë për dhënësin. Shërbimi ndaj të tjerëve, është një nga mënyrat më të lehta për t’u bërë më të lumtur. Shumë studime tregojnë se bamirësia dhe vullnetarizmi, e rritin mirëqenien e njeriut.

Mësimi nr.6: Çfarëdo që mund të zotëroj, nuk do ta grumbulloj me lakmi, dhe as do ta shpërdoroj në mënyrë të pamatur

Ky mësim është një version i thënies së vjetër “Çdo gjë me masë!”. Sipas Senekës, një qasje e moderuar e nxit paqen e brendshme. Sërish, ky pretendim mbështetet nga studimet.

Mësimi nr.7: Unë nuk do t’i llogaris përfitimet nga madhësia apo numri i tyre, përveç vlerës së caktuar nga marrësi

Për shembull, vlera e vërtetë e punës tuaj nuk është paga juaj, por sa shumë i ndihmoni të tjerët. Altruizmi nuk do t’ua paguajë qiranë e shtëpisë. Por nëse e ndiqni vërtet këtë mësim, ai mund të ndryshojë prioritetet tuaja, dhe ndoshta t’ju çojë në një punë më të mirë.

Mësimi nr.8: Nuk do të bëj asgjë për shkak të opinionit publik, por gjithçka për shkak të ndërgjegjes:Sa herë që bëj diçka vetëm, do të sillem sikur mbi mua të jenë sytë e gjithëpopullit romak

Ky mësim është i dyfishtë: Së pari, t’i rezistosh krahasimit social; dhe së dyti, të veprosh në mënyrë private njëlloj si në ambiente publike. Mësimi i parë është një element kryesor në literaturën e psikologjisë, dhe ndoshta shpjegon se arsyen përse mediat sociale – ku ne e krahasojmë vazhdimisht veten me të panjohurit dhe miqtë – ndikojnë negativisht mbi mirëqenien e shumë njerëzve. Mësimi i dytë, pohon se integriteti dhe qëndrueshmëria çojnë në lumturi, ndërsa hipokrizia çon në pakënaqësi shkruan bota.al.

Mësimi nr.9: Do të jem i pëlqyeshëm me miqtë e mi dhe i butë me armiqtë e mi:Do të fal para se të më kërkohet, dhe do të përmbush dëshirat e njerëzve të nderuar

Ky mësim i lashtë – Duajini armiqtë tuaj, siç predikon Bibla – qëndron pas shumë filozofive që kërkojnë të zbehin tendencën për të urryer armiqtë tanë. “Dashuria ka brenda saj një fuqi shëlbuese, e cila i transformon individët”- u shpreh Martin Luter King Jr. në një predikim të vitit 1957. Edhe në studimet e mia, unë kam vënë re se dashuria për atë që është ndryshe nga ne, nuk është vetëm praktike. Ajo mund të jetë edhe një burim gëzimi shumë i madh.

Mësimi nr.10: Nuk do të harroj asnjëherë se qyteti im i lindjes është bota, se guvernatorët e saj janë Zotat, dhe se ata qëndrojnë sipër dhe rreth meje, duke kritikuar çdo gjë që bëj ose them

Pra unë nuk duhet të veproj vetëm kur më shohin të tjerët. Por duhet të veproj sikur po mësheh Zoti. Një studim tregoi se nëse besimtarët dhe jobesimtarëve mendonin njëlloj mbi Zotin përpara se të përfshiheshin në një eksperiment në të cilin ata mund t’i jepnin vullnetarisht para një të huaji apo t’i mbanin për vete, ishin 2 herë më shumë bujari sesa kur nuk përfshiheshin konceptet fetare.

Mësimi nr.11: Sa herë që Natyra kërkon sërish frymën time, unë do ta braktis këtë jetë, duke i thirrur të gjithë të dëshmojnë se kam dashur një ndërgjegje të mirë, dhe se liria e askujt, më së paku e imja, nuk është cenuar përmes meje

Ky mësim, na nxit ta konsiderojmë të mirën e të tjerëve, si mënyrën për të pranuar vdekjen tonë në një mënyrë paqësore. Dhe në fakt, një studim i vitit 2014 me pacientët e prekur ngakanceri që po vdisnin, zbuloi se pacientët paqësorë ishin “të përqendruar tek të tjerët”.

Ata e panë sëmundjen e tyre si një mundësi për t’u dhënë të tjerëve, qoftë duke inkurajuar miqtë, duke mësuar nipërit e mbesat për jetën. Apo duke marrë pjesë në prova klinike për të ndihmuar pacientët e ardhshëm. Thuhet se vetë Seneka vdiq në qetësi të plotë. Ai u detyrua të vrasë veten. Por e bëri këtë me qetësi, dhe duke folur për guximin që duhet të ketë njeriu në jetë dhe para vdekjes./“The Atlantic” – Bota.al

Vazhdo të lexosh

Kuriozitete

A duhet të paguajnë linjat ajrore një gjobë fikse për humbjen e bagazhit të pasagjerëve?

Plani i PE ishte ky: t’i bëjnë dënimet aq ekstreme dhe linjat ajrore do të funksionojnë sipas planit të tyre.

Publikuar

nga

Nga Simon Calder – The Independent

“Vajza ime sapo kaloi një pushim të tërë pa bagazh”, shkruan një lexues i mërzitur kuptueshëm.

“Linja ajrore do të kompensojë vetëm disa bluza që bleu ndërsa priste më kot. Megjithatë e gjithë festa e saj u shkatërrua”.

“Me siguri duhet të ketë një dënim fiks për humbjen e bagazhit?”

Në të gjithë vendin, mijëra të tjerë do të bëjnë thirrje për të njëjtën gjë. Sepse situata aktuale është absurde.

Kur rregullat evropiane për të drejtat e pasagjerëve ajror u krijuan për herë të parë 18 vjet më parë, parlamentarët në Bruksel dhe Strasburg i bën ato qëllimisht parandaluese. Një përbërës i rëndësishëm i rregullores 261/2004 ishte kompensimi; pagesat për pasagjerët u vendosën qëllimisht të larta për të inkurajuar linjat ajrore që të shkurtojnë sasinë e rezervimeve të tepërta dhe fluturimet e anuluara.

Nëse një fluturim standard i intervalit të mesëm brenda Evropës duke përdorur një Airbus A320 me 180 ulëse anulohet ose vonohet me tre orë ose më shumë, dëmi teorik financiar i linjës ajrore në pagesat e parave të gatshme për pasagjerët është njëshumë mahnitëse prej 63,000 £ – kështu pretendojnë të gjithë, megjithatë është një gjë që nuk e bëjnë kurrë.

Plani “dinak” i Parlamentit Evropian ishte ky: t’i bëjnë dënimet aq ekstreme dhe linjat ajrore do të funksionojnë sipas planit të tyre.

Megjithatë është e kuptueshme që linjat ajrore gjithmonë duan të operojnë orarin e tyre siç është planifikuar, dhe ato tashmë kanë mjaft stimuj financiarë për ta bërë këtë. Mungesa e një politike për të qëndruar brenda gjatë orëve të vona në aeroport, dëmtimi i reputacionit dhe largimi i ekuipazhit “jashtë orarit”, duke kërkuar kështu hotele për ta dhe për të gjithë pasagjerët, mund të jenë shumë të shtrenjta. Por gjithsesi BE vendosi rregullat.

Megjithatë, legjislacioni pro-konsumatorit nuk ka asgjë për të thënë për çështjen e bagazheve, përtej vënies në dukje se Konventa e Montrealit për aviacionin përfshin rregulla për të paguar deri në 1,000 £ si kompensim nëse një pjesë e bagazhit humbet përgjithmonë.

Një situatë shumë më e zakonshme, megjithatë, neglizhohet: çantat lihen pas në aeroportin e nisjes, ose dërgohen në ndonjë vend të rastësishëm në anën tjetër të planetit vetëm për t’u ribashkuar me pronarin e tyre shumë ditë më vonë.

Drejtimi i gabuar i bagazheve tashmë është i shtrenjtë për linjat ajrore. Pagesa për blerjen e gjërave thelbësore (bluza, pajisje tualeti) dhe dërgimi i bagazheve në shtëpitë e pasagjerëve mund të kushtojë më shumë se çmimi origjinal i biletës.

Për t’u kthyer te rasti i vajzës së lexuesit që u përmend në fillim: Unë imagjinoj se kalimi i pushimeve pa bagazhin e saj ishte shumë më i bezdisshëm sesa do të ishte një vonesë prej tre orësh fluturimi, megjithatë e drejta e saj është zero kompensim për të parën dhe një pagesë 350 £ për këtë të fundit.

Ngatërresa aktuale e rregullave evropiane (të cilat Mbretëria e Bashkuar i miratoi me shumicë për fluturimet ndërkombëtare pas Brexit) mund të ketë edhe pasojën e paqëllimshme të nxitjes së linjave ajrore për të lënë pas çantat.

Supozoni se një fluturim po shkon dy orë e gjysmë me vonesë dhe problemet e transportit tokësor nënkuptojnë se do të duhen të paktën 30 minuta më shumë për të ngarkuar bagazhet e të gjithëve. Financiarisht, linja ajrore do të pësojë dëmin më të vogël duke mos u varur dhe duke u nisur me vetëm gjysmën e bagazheve në bord – edhe pse shumica e pasagjerëve do të prisnin me kënaqësi një orë shtesë nëse kjo do të thoshte të kishin zotërimet e tyre.

Që nga Brexit, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka qenë në gjendje të reformojë rregullat e të drejtave të pasagjerëve. Ministrat zgjodhën të moderonin masën e kompensimit për vonesat dhe anulimet e fluturimeve të brendshme, gjë që unë e konsideroj si një veprim të arsyeshëm. Ata gjithashtu mund të kishin trajtuar çështjet e bagazheve, por ata kanë zgjedhur që mos ta bëjnë këtë.

Shpresoj se presioni nga Komiteti i Përzgjedhur i Transportit pro-konsumator mund ta bindë qeverinë të rishqyrtojë – dhe të përshkruajë pagesat për pasagjerët të cilët janë të ndarë nga bagazhet e tyre.

Në të njëjtën kohë, do të ishte mirë të bëhej diçka për situatën e tmerrshme kur pasagjerët zbarkojnë siç ishte planifikuar vetëm për të pritur shumë orë për çantat e tyre. Një pritje prej tre orësh për bagazhet në aeroportin e Mançesterit ose Lutonit është po aq e bezdisshme sa një vonesë prej tre orësh për t’u larguar nga Palma, dhe kompensimi duhet ta pasqyrojë këtë.

Në mënyrë ideale, sigurisht, të gjithë do të duhej të marrim vetëm bagazhe dore: më pak të dëmshme për planetin, më pak stresues për njerëzimin!/UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara