Teknologji

Bashkimi Evropian rregulla për heqjen e përmbajtjeve terroriste

Publikuar

Rregullorja e re prek përmbajtje si tekst, imazhe, regjistrime, video, transmetime live të cilat nxisin, mbështetin dhe kontribuojnë në veprime të dhunshme terroriste.

Parlamenti Evropian ka aprovuar rregullat të cilat ju kërkojnë platformave online të rrëzojnë përmbajtjet terroriste brenda një ore nga raportimi në vendet e Bashkimit Evropian.

Ligji i ri hyn në fuqi 20 ditë pasi është publikuar në fletoren zyrtare dhe do të aplikohet 12 muaj më pas. Janë vendet anëtare ato të cilat vendosin masën e penaliteti por maksimumi mund të jetë 4% të të ardhurave globale vjetore të kompanive.

Rregullorja e re prek përmbajtje si tekst, imazhe, regjistrime, video, transmetime live të cilat nxisin, mbështetin dhe kontribuojnë në veprime të dhunshme terroriste.

Por rregullat nuk detyrojnë platformat të monitorojnë apo filtrojnë përmbajtjet. Ende duhet të marrin masa të parandalojnë përhapjen e këtij materiale pasi autoritetet ta kenë raportuar.

Kompanive do ju kërkohet të shpjegojnë veprimet që kanë ndërmarrë për të rrëzuar përmbajtje të tilla në raporte vjetor transparence. /PCWorld Albanian

Vazhdo të lexosh

Teknologji

Apple Watches do të masë glukozën dhe alkoolin në gjak

Publikuar

nga

Modelet e ardhshme të Apple Watch mund të jenë në gjendje të gjurmojnë presionin e gjakut dhe nivelin e glukozës, shkruan MacRumors.

Teknologjia e zhvilluar nga Rockley bazohet në sensorë optikë, të cilët zbulojnë nivelin e substancave përmes lëkurës.

Apple siguron shumicën e të ardhurave të kompanisë ”Rockley Photonics”, që prodhon sensorë optikë.

Brezi i ardhshëm i sensorëve Rockley, pritet të mbërrijë vitin e ardhshëm, që përkon me prezantimin e modeleve të Apple Watch Series 8. \atsh

Vazhdo të lexosh

Teknologji

YouTube teston përkthimin automatik të videove

Publikuar

nga

Është një ndryshim në anën e serverit dhe përdoruesit nuk duhen të bëjnë asgjë.

Google është duke testuar një veçori të re në YouTube i cili automatikisht përkthen videot, përshkrimin dhe mbishkrimet nga gjuha Angleze në gjuhën e shikuesit.

Një numër i kufizuar përdoruesish filluan të shohin opsionin e ri në aplikacionin mobil të YouTube dhe ndërfaqen ueb në desktop. Është një eksperiment nga ana e Google por nuk dihet nëse është planifikuar lançimi i shpejtë i saj.

Është një ndryshim në anën e serverit dhe përdoruesit nuk duhen të bëjnë asgjë. Android Police raportoi se përdoruesit në Portugali dhe Turqi kishin parë përkthimin automatik nga gjuha angleze në gjuhën e tyre të titujve të videove, përshkrimeve dhe mbishkrimeve.

Shanset janë që ky funksion të jetë i disponueshëm edhe për vende të ndryshme të botës. Aktualisht ndërfaqe e YouTube përshtatet për mëse 100 vende të botës ndërsa Google Translate ka suport për 109 gjuhë të botës. /PCWorld Albanian

Vazhdo të lexosh

Teknologji

Qindra modele Dell nën rrezik nga hakerët

Publikuar

nga

Nëse keni një kompjuter Dell, edhe nëse i ka mbaruar suporti, ekziston mundësia që të jetë në listën e kompjuterëve të prekur.

Dell ka lëshuar përditësimin e parë të firmware që prej 2009 i cili përmban adresimin e pesë problemeve të sigurisë sipas hulumtuesve të sigurisë.

Këto probleme sigurie shumë serioze mendohet të prekin miliona kompjuterë.

Bëhet fjalë për pesë dobësi sigurie të cilat kolektivisht njihen si CVE-2021-21551. Katër prej tyre mund të përdoreshin për të marrë nën kontroll kompjuterët ndërsa një prej tyre mund të shfrytëzohej për sulme DDoS.

Raportohet për të paktën 380 probleme sigurie nga modelet e fundit Alienware tek Dell. Nëse keni një kompjuter Dell, edhe nëse i ka mbaruar suporti, ekziston mundësia që të jetë në listën e kompjuterëve të prekur.

Ende nuk ka prova se problemet e sigurisë po shfrytëzohen nga hakerët. Sipas udhëzimeve dhe informacioneve të Dell, një haker duhet të ketë akses lokal në kompjuter për të realizuar sulmin.

Detajet e plota po mbahen të fshehura në mënyrë që përdoruesit të përditësojnë dhe informacionet të mos vien në duar të gabuar. Për të mësuar nëse kompjuteri juaj preket ndiqni këtë lidhje. /PCWorld Albanian

Vazhdo të lexosh

Teknologji

24% e njerëzve besojnë teoritë konspirative për 5G

Publikuar

nga

5G është gjenerata më e fundit e teknologjisë celulare e cila premton shpejtësi më të lartë internetit dhe vonesa më të ulëta transmetimi.

Nuk përbën sekret fakti se interneti është plot teori konspiracioni. Nga muzikantët e vdekur tek teoritë se njeriu nuk ka zbritur kurrë në Hënë, çudi të tilla dëgjon pafund.

Një trend shumë popullor për momentin janë teoritë rreth teknologjisë 5G. Një anketë e fundit tregon se 24% e njerëzve i besojnë teoritë konspirative rreth 5G.

5G është gjenerata më e fundit e teknologjisë celulare e cila premton shpejtësi më të lartë internetit dhe vonesa më të ulëta transmetimi.

Nga të pyeturit, 66% e njerëzve kishin dëgjuar rreth teknologjisë 5G dhe 24% i besonin teoritë, një shifër në të vërtetë shumë e lartë.

50% e njerëzve kishin dëgjuar se 5G shkakton kancer, por vetëm 10% e besonin.

Viti i kaluar ishte momenti kur teoritë konspirative shpërthyen nisur edhe nga pandemia e Covid-19. /PCWorld Albanian

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara