Kronika e zezë

Aktakuzë ndaj tre personave për pjesëmarrje ose organizim të grupit kriminal të organizuar

Të akuzuarit siguruan lëndën e parë për prodhim të dokumenteve të falsifikuara dhe krijuan laborator për prodhimin e këtyre dokumenteve.

Publikuar

Prokuroria Speciale e Republikës së Kosovës ka bërë të ditur se ka ngritur aktakuzë ndaj 3 personave.

Sipas aktakuzës, të akuzuarit siguruan lëndën e parë për prodhim të dokumenteve të falsifikuara dhe krijuan laborator për prodhimin e këtyre dokumenteve, duke bërë falsifikimin e letërnjoftimeve, patentëshoferëve, pasaportave, etj, në këmbim të shumave të ndryshme të parave në aktivitetin e tyre kriminal.

“Prishtinë, 8 gusht 2022 – Prokuroria Speciale e Republikës së Kosovës, ka ngritur aktakuzë kundër të pandehurve B.B., B.S dhe Xh.K., shtetas të Republikës së Kosovës, për shkak të veprës penale “Pjesëmarrja ose organizimi i grupit kriminal të organizuar nga neni 277 par 1, të KPRK-së, lidhur me veprën penale të kryer në vazhdimësi “Kontrabandim me migrantë”, nga neni 164, paragrafi 1 dhe 2 lidhur me Nenin 31 të KPRK-së. Sipas aktakuzës, të akuzuarit siguruan lëndën e parë për prodhim të dokumenteve të falsifikuara dhe krijuan laborator për prodhimin e këtyre dokumenteve, duke bërë falsifikimin e letërnjoftimeve, patentëshoferëve, pasaportave, etj, në këmbim të shumave të ndryshme të parave në aktivitetin e tyre kriminal. Gjithashtu, të akuzuarit, në kohë të pacaktuar, deri më datën 23.04.2021, në Prishtinë, kanë vepruar si grup i organizuar kriminal dhe kanë kryer veprën penale “Kontrabandim me migrantë”, duke vepruar në role të ndara, si anëtar të grupit kriminal, me ç’rast kanë siguruar persona në Republikën e Kosovës, por edhe jashtë Republikës së Kosovës, që kishin për qëllim migrimin nëpër vende të ndryshme të Evropës dhe me qëllim që vetës t’i mundësojnë përfitime të kundërligjshme, kontrabanduan shtetas të Republikës së Kosovës që kanë dashur të migrojnë në vendet e ndryshme, si në: Rumani, Itali, Francë, Mbretëri të Bashkuar, Zvicër, Kroaci, Slloveni, Spanjë etj. Përveç kësaj, i akuzuari Xh.K., në periudhën kohore 2017 deri në shkurt 2022, nuk ka bërë deklarimin e të hyrave nga shitja dhe blerja, ka zhvilluar aktivitet ekonomik të kundërligjshëm, duke vepruar në kundërshtim me neni 63 të Ligjit nr. 03/L-222 për Administratën Tatimore dhe procedurat (LLATP), duke krijuar të hyra, të cilat nuk i ka deklaruar si obligim tatimor, me ç ‘rast ka dëmtuar buxhetin e Republikës së Kosovës në shumën prej 28.517,51€ (pa i llogaritur ndëshkimet administrative), me ç’rast ka kryer veprën penale Shmangie nga tatimi nga neni 307 par. 2 lidhur me par. 1 të KPRK-së”, thuhet në komunikatën e prokurorisë speciale.

Kronika e zezë

Vdiq një i burgosur në burgun e Dubravës

ShKK-ja njoftoi se ka bërë dy herë kërkesë për pezullimin e dënimit, por kërkesat janë refuzuar.

Publikuar

nga

Shërbimi Korrektues i Kosovës informoi se sot rreth orës 11:30, në stacionarin shëndetësor të Qendrës Korrektuese të Dubravës vdiq një i burgosur. ShKK bëri të ditur se i burgosuri që vdiq është E.D, viti i lindjes 1974.

“Si pasojë e sëmundjes është kërkuar që i burgosuri të dërgohet në Stacionarin e Burgut të Dubravës, mjeku kujdestar bënë kontrollin mjekësor, ku edhe përkundër ofrimit të ndihmës mjekësore, i njëjti ka ndërruar jetë. I njëjti ishte i dënuar për veprat penale; Grabitje, Mbajtje në pronësi ose posedim i paautorizuari armëve”, u bë e ditur në njoftim.

ShKK për shkak të gjendjes së tij shëndetësore, siç u potencua, ka bërë dy herë kërkesë për pezullimin e dënimit, por siç u shtua, kërkesat janë refuzuar.

Vazhdo të lexosh

Kronika e zezë

​Policia e Kosovës fillon fushatën 16-ditore kundër dhunës në familje

Kjo fushatë do të realizohet përmes shpërndarjes së materialit promovues – fletushkave.

Publikuar

nga

Policia e Kosovës si institucion i ruajtjes së rendit dhe sigurisë publike në kuadër të detyrave dhe autorizimeve që i përkasin, që nga themelimi i saj ka trajtuar me seriozitetin e duhur rastet e dhunës në familje, me ç’rast në vazhdimësi ka realizuar edhe fushata vetëdijësuese për pasojat e dhunës në familje, duke potencuar se dhuna nuk ndalet pa u raportuar dhe pa u trajtuar nga organet kompetente.

“Duke ditur ndjeshmërinë e tyre edhe qasja e policisë karshi rasteve të dhunës në familje është; parandalimi për dhunën në njërën anë si dhe trajtimi i rasteve më seriozitet, ka bërë që raste e tilla të vijnë duke u raportuar më shpesh, ndër vite”, thuhet në komunikatën e Policisë.

Në vazhdën e realizimit të aktiviteteve, me qëllim parandalimin e rasteve të tilla, me datën 25.11.2022, Policia e Kosovës, në bashkëpunim me zyrën e UN- Women, ka filluar zbatimin e fushatës sensibilizuese “16 ditë aktivizimi kundër dhunës në familje”.

Kjo fushatë do të realizohet përmes shpërndarjes së materialit promovues – fletushkave, të cilat përmbajnë këshilla për ndërmarrjen e masave në parandalimin e dhunës në familje si dhe raportimin e këtyre rasteve në Policinë e Kosovës që bartin mesazhin “Ndal dhunën në familje”, ku të njëjtat do të shpërndahen tek qytetarët e të gjitha qyteteve të Kosovës pavarësisht moshës.

Kjo fushatë sensibilizuese do të vazhdojë deri me datën 10 dhjetor 2022 me aktivitete të ndryshme sensibilizuese, siç janë: takimet njoftuese me qytetarë, ligjërata në institucione shkollore, takime në nivelin e institucioneve shtetërore, duke mos lënë anash edhe segmentin e rëndësishëm dhe kontribuues pra angazhimin e shoqërisë civile. 

Vazhdo të lexosh

Kronika e zezë

Prokuroria: 70-vjeçari në Prishtinë vrau gruan me sëpatë

Trupi i pajetë është dërguar për obduksion.

Publikuar

nga

Prokuroria Themelore në Prishtinë ka dhënë detaje lidhur me vrasjen e sotme në kryeqytet, ku një 70-vjeçar ka vrarë me sëpatë gruan e tij 63-vjeçare. I dyshuari është ndaluar.

“Prokuroria Themelore në Prishtinë, njofton opinionin publik se me urdhër të Prokurorit të Shtetit është ndaluar personi me inicialet I.G. (1952) për shkak të dyshimit se ka kryer veprën penale “Vrasja e rëndë”, sipas KPRK-së. Sot, rreth orës 04:40, në Stacionin Policor Qendra, është paraqitur personi i lartcekur, i cili dyshohet se ka privuar nga jeta bashkëshorten e tij, tani të ndjerën S.G. (1959), me një mjet të mprehtë (sëpatë), në shtëpinë e tyre, në Rr. “Mark Isaku” në Prishtinë.”, ka informuar Prokuroria.

Prokurori kujdestar nga Departamenti i Krimeve të Rënda bashkë me njësitë relevante kanë dalë në vendin e ngjarjes me ç’rast kanë ndërmarrë veprimet hetimore. Në vendin e ngjarjes është sekuestruar sëpata me të cilën dyshohet se është kryer vepra penale, ndërsa me urdhër të prokurorit trupi i pajetë është dërguar për obduksion.

“Aktualisht, nga hetimet fillestare nuk dihet motivi i kryerjes së këtij akti, derisa Prokurori i Shtetit, brenda afatit ligjor do të ushtrojë kërkesën për caktimin e masës së paraburgimit ndaj të dyshuarit, si dhe në koordinim me policinë do të vazhdojë ndërmarrja e veprimeve hetimore për t’i sqaruar në plotëni rrethanat e këtij rasti”, thuhet tutje në komunikatën e Prokurorisë.

Vazhdo të lexosh

Kronika e zezë

​I arrestuari për dhunim në Viti është një 27-vjeçar

27-vjeçari dyshohet se ka kryer rastin e dhunimit për të cilin është raportuar më 23 nëntor.

Publikuar

nga

Policia e Kosovës ka bërë të ditur se personi i arrestuar për rastin e dhunimit në Viti është një 27-vjeçar.

Sipas njoftimit, 27-vjeçari dyshohet se ka kryer rastin e dhunimit për të cilin është raportuar më 23 nëntor.

“Arrestohet një person i dyshuar për dhunim. Më 24.11.2022, zyrtarët policorë të njësitit të hetimeve të përgjithshme, kanë arrestuar një person të dyshuar për dhunim të ndodhur në një fshat të Vitisë, vepra e cila është raportuar me datën 23.11.2022. Personi i arrestuar: Xh. Z mashkull, 27 vjeç, i dyshuar për dhunim”, thuhet në njoftimin e PK-së.

I arrestuari pas intervistimit është dërguar në mbajtje për 48-orë.

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara