Automobilizëm elektrikë

​Tesla shënoi të ardhura rekord në tremujorin e fundit të vitit të kaluar

Tesla bëri të ditur bilancin për periudhën tetor-dhjetor të vitit 2022.

Publikuar

Të ardhurat dhe fitimi neto i prodhuesit amerikan të automjeteve elektrike Tesla, arritën nivel rekord në tremujorin e fundit të vitit të kaluar me 24.3 miliardë dollarë, gjegjësisht 3.7 miliardë dollarë.

Tesla bëri të ditur bilancin për periudhën tetor-dhjetor të vitit 2022.

Sipas kësaj, të ardhurat e kompanisë në tremujorin e fundit të vitit të kaluar në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit paraprak janë rritur me 37 për qind duke arritur në 24.3 miliardë dollarë. Kompania në çerekun e katërt të vitit 2021 realizoi 17.7 miliardë të ardhura.

Të ardhurat e Tesla-s që arritën në nivel rekord gjatë kësaj periudhe, tejkaluan edhe pritjet e tregut që ishin në nivelin 24.2 miliardë dollarë. Të ardhurat e kompanisë edhe gjatë gjithë 2022-shin shënuan rritje prej 51 për qind duke arritur në 81.5 miliardë dollarë transmeton Anadolu Agency.

Fitimi neto i kompanisë në çerekun e katërt të vitit të kaluar në krahasim me periudhën e njëjtë të vitit paraprak shënoi rritje prej 59 për qind duke arritur në 3.7 miliardë dollarë. Fitimi neto i “Tesla”-s në tremujorin e fundit të 2021 ishte 2.3 miliardë dollarë.

Në bazë vjetore, fitimi neto i kompanisë vitin e kaluar shënoi rritje dyfish duke arritur në 12.6 miliardë dollarë. Fitimet për aksion të kompanisë në çerekun e katër të 2021 ishte 0.68 dollarë ndërsa të njëjtën periudhë vitin e kaluar u rrit në 1.07 dollarë.

Tesla në vitin 2022 në shkallë globale dorëzoi 1.313.851 automjete. Gjithashtu edhe prodhimi i automjeteve në bazë vjetore në vitin 2022 u rrit me 47 për qind ndërsa me 40 për qind u rrit numri i automjeteve të dorëzuara.

Automobilizëm elektrikë

Elon Musk flet për Cybertruck, thotë se Tesla përballet me sfida të mëdha prodhimi

Publikuar

nga

CEO i Tesla-s, Elon Musk tha se dizajni unik i Cybertruck e ka bërë sfidë rritjen e prodhimit.

Cybertruck është përballur me vonesa dhe sfida të shumta prodhimi që kur u shpall në vitin 2019.

Elon Musk tha se Tesla “gërmoi varrin e vet” me Cybertruck, pasi ai paralajmëroi se do të duheshin vite që kompania të rrisë prodhimin e saj.

“Ne gërmuam varrin tonë me Cybertruck”, tha Musk.

Është “një nga ato produktet speciale që vijnë vetëm një herë në një kohë të gjatë. Dhe produkte të veçanta që vijnë herë pas here janë thjesht tepër të vështira për t’u sjellë në treg për të arritur vëllim, për të qenë të begatë”, shtoi ai.

Musk tha se ai donte të “zbusë pritshmëritë” për lansimin e kamionit elektrik, të cilin Tesla njoftoi se do të ishte më 30 nëntor./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Automobilizëm elektrikë

BE-ja nis zyrtarisht hetimin për subvencionet e makinave elektrike kineze

Hetimi ka zemëruar Pekinin.

Publikuar

nga

Bashkimi Evropian tha se kishte “prova të mjaftueshme” të subvencioneve të paligjshme kineze të makinave elektrike, ndërsa nisi zyrtarisht një hetim që ka zemëruar Pekinin.

Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen nxiti zemërim në Kinë kur njoftoi muajin e kaluar se Brukseli do të fillonte një hetim kundër subvencioneve.

Disa kanë frikë se veprimi i BE-së mund të çojë në një luftë tregtare pasi Pekini paralajmëroi se hetimi do të dëmtonte marrëdhëniet tregtare midis dy palëve.

Njoftimi përfshinte detaje se si komisioni gjeti prova të kredive me norma të favorshme, përjashtime tatimore dhe komponentë të blerë shumë lirë./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Automobilizëm elektrikë

Tesla akuzohet për diskriminim racor

Padia vjen pas një hetimi të Komisionit mbi trajtimin e punonjësve me ngjyrë.

Publikuar

nga

Komisioni amerikan për Mundësi të Barabarta të Punësimit dorëzoi padi të enjten ndaj kompanisë Tesla, duke e akuzuar atë për përfshirje në diskriminim racor.

Padia e cila u dorëzua në Gjykatën e qarkut të SHBA-së për Distriktin Verior të Kalifornisë, vjen pas një hetimi të Komisionit mbi trajtimin e punonjësve me ngjyrë.

Sipas padisë, që nga të paktën 29 maji i vitit 2015, Tesla ka shkelur nenin VII të Aktit të të Drejtave Civile të vitit 1964, duke i nënshtruar punonjësit me ngjyrë në kompani në Fremont të Kalifornisë. Siç thuhet mes tjerash ata u përballën me abuzim racor, stereotipe si dhe u ofenduan në baza racore.

Padia pretendon se Tesla ka shkelur ligjin federal duke “toleruar ngacmimet e përhapura dhe të vazhdueshme racore të punonjësve të saj me ngjyrë dhe duke i nënshtruar disa prej këtyre punëtorëve në hakmarrje për kundërshtim të ngacmimeve”./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Automobilizëm elektrikë

Rregullat e reja për veturat elektrike mund t’u kushtojnë prodhuesve miliarda

Shoqata Evropiane e Prodhuesve të Automobilave paralajmëroi se masat mund të reduktojnë prodhimin nga fabrikat e BE.

Publikuar

nga

Rregullat e reja tregtare të Brexit që mbulojnë veturat elektrike mund t’u kushtojnë prodhuesve evropianë 3.75 miliardë funta gjatë tri viteve të ardhshme, ka thënë një organ i industrisë.

Përmes këtyre rregullave synojnë të sigurojnë që makinat elektrike të prodhuara në Bashkimin Evropian janë bërë kryesisht nga pjesë me burim lokal. Por prodhuesit në të dy anët e Kanalit thonë se nuk janë gati.

Gjithashtu Shoqata Evropiane e Prodhuesve të Automobilave paralajmëroi se masat mund të reduktojnë prodhimin nga fabrikat e BE-së me 480 mijë automjete.

Problemi kryesor qëndron në të ashtuquajturat “rregulla të origjinës” që hyjnë në fuqi gjatë muajit janar. Ato zbatohen për dërgesat e veturave nëpër Kanal sipas kushteve të marrëveshjes së Brexit, Marrëveshjes së Tregtisë dhe Bashkëpunimit MB-BE./UBTNews/

Vazhdo të lexosh

Të kërkuara